“Πράσινα Δώματα” στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Θετική αξιολογήθηκε η πρόταση με τίτλο « Πράσινα Δώματα στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αγίου Δημητρίου» που είχε υποβάλει ο Δήμος Αγ. Δημητρίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε) και συγκεκριμένα στον Άξονα : «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» .
Η εν λόγω χρηματοδότηση ανέρχεται σε 209.324 € και οι εργασίες στη στέγη στου 20ου Δημοτικού Σχολείου αναμένεται να ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά.
Η έγκριση της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, έρχεται ως αποτέλεσμα των συντονισμένων και μεθοδικών προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων δεδομένου του πυκνοδομημένου και επιβαρυμένου αστικού περιβάλλοντος της πόλης.

Τι είναι τα “Πράσινα Δώματα”

Φυτεμένο ή Πράσινο Δώμα ορίζεται το κομμάτι της επιφάνειας της οροφής
κτηρίων, που καλύπτεται με φυτά σύμφωνα τις οδηγίες που δίνονται από
κανονισμούς αλλά και την εκάστοτε εθνική νομοθεσία. Αποτελείται από την
κατάλληλη υποδομή, τα φυτά και το σύστημα άρδευσης.
Τα φυτεμένα δώματα αναφέρονται και ως πράσινες στέγες, οροφόκηποι και green roofs.
Τα φυτεμένα δώματα ως παθητική τεχνική εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

Γιατί τα “Πράσινα Δώματα” αποτελούν επιτακτική παρέμβαση αναβάθμισης της περιοχής

Στο Δήμο μας οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου είναι ακόμα λίγοι, μικροί σε έκταση και διάσπαρτοι. Το πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον της ίδιας της πόλης αλλά και των όμορων δήμων, σε συνδυασμό με τη γειτνίαση σημαντικών οδικών αξόνων με αυξημένη κίνηση, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες λαμβάνοντας κανείς υπόψη του και την υψηλή συγκέντρωση καυσαερίων αλλά και τον θόρυβο. Εξαιτίας αυτών, το Περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών υποβαθμίζεται.

Κλιματικά και κοινωνικά οφέλη από τις φυτεμένες στέγες

Τα οφέλη από την κατασκευή του φυτεμένου δώματος είναι πολλαπλά και πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι πρόκειται για σχολείο. Πρωτίστως ωφελεί τους μαθητές και τους καθηγητές, αλλά παράλληλα βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής των δημοτών (γονείς, κάτοικοι, λοιποί χρήστες, επισκέπτες) και το αστικό περιβάλλον αφού:

  •  Βοηθάει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο αλλά και του ηλεκτρικού φορτίου σε ώρες αιχμής
  •  Βελτιώνει τα επίπεδα θερμικής άνεσης εντός του κτιρίου
  •  Συνεισφέρει στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής 
  •  Εξοικειώνει τους κατοίκους με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, βοηθώντας στην αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς
  • Ευαισθητοποιεί και αφυπνίζει την οικολογική συνείδηση και προωθεί ανάλογες δράσεις βελτίωσης
  • Βελτιώνει το μικροκλίμα της πυκνοδομημένου αστικού περιβάλλοντος της πόλης μας και δίνει τη δυνατότητα σε ένα άχαρο και κοινότυπο δώμα να μεταμορφωθεί σε μια υπαίθρια όαση πρασίνου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.