Δήμοι – μικρογεύματα με 2€ για όλους




Διασχίζει το προαύλιο του Α΄ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, μπαίνει διστακτικά στον χώρο της «Ανοιχτής Κουζίνας», που εδώ και λίγες ημέρες σερβίρει φρεσκομαγειρεμένο και φθηνό φαγητό στους κατοίκους της περιοχής, ρίχνει μια ματιά στον πίνακα με το μενού ημέρας και δίνει την παραγγελία της: «Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι και μία καρμπονάρα, παρακαλώ». Άνεργη τον τελευταίο καιρό, ενημερώθηκε μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων για το πρόγραμμα παροχής έτοιμων γευμάτων που υλοποιεί ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης σε συνεργασία με τοπική εταιρία catering και αποφάσισε να του δώσει μια… ευκαιρία, προκειμένου κυρίως να μειώσει τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού της.

«Πρώτη φορά έρχομαι. Η προσπάθεια φαίνεται καλή, το κόστος είναι χαμηλό, επομένως… αξίζει μια δοκιμή. Δεν θα σταματήσω, βέβαια, να μαγειρεύω στο σπίτι, αν υπολογίσουμε όμως τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα για την κουζίνα και το νερό για το πλύσιμο των πιάτων, ίσως συμφέρει τελικά να αγοράζει κανείς φαγητό με 2,10 ευρώ ανά άτομο» λέει η κυρία Δώρα Καπούλα, παραλαμβάνοντας δύο «γενναίες» μερίδες σε αλουμινένια ταψάκια και δύο φέτες ψωμί.

Παρόμοια προγράμματα που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες σε αρκετούς δήμους της Αττικής (στους περισσότερους ως «Σπιτική Κουζίνα», με 2,50 ευρώ ανά μερίδα, σε συνεργασία με άλλο επιχειρηματικό όμιλο) και έχουν ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών -συνταξιούχων, ανέργων και φοιτητών- που μπαίνουν στην «ουρά» για ένα πιάτο κρέας, σε σχεδόν συμβολική τιμή. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά από τα σημεία διανομής φαγητού.

«Στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης ξεκινήσαμε στις 26 Αυγούστου, πετυχαίνοντας και την καλύτερη τιμή, 2,10 ευρώ. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε όλον τον πληθυσμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. Καθημερινά προσφέρονται πέντε διαφορετικά είδη φαγητού» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιάννης Μαραγκός. Στο Α΄ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, στην οδό Αλεξιουπόλεως 27, ο «μπουφές» ανοίγει κάθε πρωί (Δευτέρα – Παρασκευή) στις 11.30 και οι τελευταίες μερίδες παραμένουν στη «βιτρίνα» έως τις 15.30. Το μενού περιλαμβάνει όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά, αλλά και πιάτα με κοτόπουλο, κρέας και κιμά. «Οι περισσότεροι προτιμούν τα πιάτα με κρέας. Δεν είναι και εύκολο να βρεις μοσχάρι, μπιφτέκια, σουτζουκάκια ή μουσακά με μόλις δύο ευρώ! Έχουμε και μακαρόνια, γίγαντες, σπανακόρυζο, φακές, αρακά με πατάτες, ώστε να καλύψουμε όλα τα… γούστα» λέει η εργαζόμενη στην «Ανοιχτή Κουζίνα» Μαρία Ντίνου. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της κουζίνας «έφυγαν» περίπου 40 μερίδες φαγητού. «Τη δεύτερη ξεπεράσαμε τις 70 και τώρα δίνουμε γύρω στις 100! Έχουμε αποκτήσει πλέον και τακτικούς πελάτες, που τους γνωρίζουμε με το όνομά τους» σημειώνει η ίδια.

Το πρώτο «κύμα» επισκεπτών εμφανίζεται συνήθως λίγο πριν από τις 12.00 και αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους. «Μάλιστα, κάθε Παρασκευή παίρνουν περισσότερες μερίδες, ώστε να έχουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο. Έρχονται επίσης αρκετοί άνεργοι και φοιτητές, ενώ από τις 14.00 και μετά μας επισκέπτονται κυρίως εργαζόμενοι ή νοικοκυρές» αναφέρει η κυρία Ντίνου.

Θετικά σχόλια

Αρης Σούγελας, εργαζόμενος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης: «Υπάρχουν άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, που δεν δικαιούνται να εξυπηρετηθούν από τα συσσίτια και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό τους, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα».

Κωνσταντίνος Μπόζος, συνταξιούχος: «Όταν μια τυρόπιτα πωλείται προς 1,50 ευρώ, γιατί να μην αγοράσει κανείς ένα πιάτο μουσακά, δίνοντας μισό ευρώ παραπάνω; Ελπίζω ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλα είδη διατροφής. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί φούρνος, με φθηνό ψωμί».

Ιωάννα Νηματά, εργαζόμενη στην «Ανοιχτή Κουζίνα» του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης: «Από τα σχόλια που εισπράττουμε φαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει λύσει τα χέρια αρκετών νοικοκυρών. Ευχαριστημένοι είναι και οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, που έχουν πλέον τη δυνατότητα να τρώνε φρέσκο, ζεστό φαγητό».

Νίκαια, Αλιμος, Μαρούσι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία

Η προσπάθεια των δήμων της Αττικής να ενισχύσουν το κοινωνικό «οπλοστάσιό» τους με ένα πρόγραμμα παροχής φθηνού αλλά ποιοτικού φαγητού σε όλους τους πολίτες, ξεκίνησε τον χειμώνα του 2012 και συνεχίζεται με επιτυχία σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Στη Νίκαια, στη «Σπιτική Κουζίνα» που λειτουργεί στη συμβολή των οδών Βρυούλων και Παναγή Τσαλδάρη, διατίθενται καθημερινά 180 μερίδες φαγητού, ενώ στον Αλιμο περισσότερες από 170. «Η κρίση έχει πλήξει και τη μεσαία τάξη, επομένως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βοηθάει αρκετό κόσμο στην πόλη μας. Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την εταιρία catering ισχύει έως τον Δεκέμβριο, ενώ ετοιμάζουμε και άλλες δράσεις για τη στήριξη των δημοτών μας σε συνεργασία με την Εκκλησία» λέει ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός.

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση και στο Μαρούσι, όπου έπειτα από περίπου πέντε μήνες λειτουργίας, η «Σπιτική Κουζίνα» της πλατείας Εργατικών Κατοικιών «μετράει» 90 με 100 πελάτες ημερησίως. «Την πρωτοβουλία έχουν αγκαλιάσει ακόμη και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων της περιοχής, που έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κουζίνα δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις επιχειρήσεις τους, αλλά βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία, με σκοπό τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και της εργαζόμενης μητέρας» αναφέρει η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου, Ελένη Γιαννακοπούλου.

Γεράσιμος Κόντος – Πηγή: www.dimokratianews.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.