«Μαύρη τρύπα» στον δήμο της Νέας Σμύρνης




Σε «καζάνι που βράζει» έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες ο δήμος Νέας Σμύρνης, μετά την αποκάλυψη για υπεξαίρεση τουλάχιστον 78.495 ευρώ από το δημοτικό ταμείο με «μαιμού» αποδείξεις που εκδίδονταν για τις συνδρομές των πολιτών στο κολυμβητήριο και τα γυμναστήρια του δήμου.

Το ταμειακό έλλειμα, που αφορά τη χρήση του 2012, διαπιστώθηκε κατά τον τακτικό έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, με μηνύσεις, καρατομήσεις και παραιτήσεις. Συγκεκριμένα, η ταμίας του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων Ζηνοβία Λιακάκου – Καρούμπα τέθηκε σε αργία, ενώ κατατέθηκε και μήνυση εναντίον της από τον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη. Ταυτόχρονα παραιτήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που είναι σύζυγος της ταμία.

Μιλώντας στην Real news, ο Στ. Τζουλάκης δηλώνει ότι κίνησε όλες τις διαδικασίες για την διευκόλυνση της υπόθεσης, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Στέφος επισημαίνει ότι είχε λοιδορηθεί από το δημοτικό συμβούλιο όταν έθεσε το θέμα των «μαιμού» αποδείξεων, που είχε ήδη υποπέσει στην αντιληψή του.

Μήνυση από τον Δήμαρχο

Παρά το γεγονός ότι τα φώτα των φοροελεγκτικών μηχανισμών είναι στραμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα και οι τακτικοί έλεγχοι εξακολουθούν να βγάζουν «λαβράκια», καταδεικνύοντας ότι…το φαγοπότι συνεχίζεται.

Στη Νέα Σμύρνη οσμή σκανδάλου αναδυόταν εδώ και καιρό από τον τομέα των αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι δίνονταν στους πολίτες για τη χρήση του κολυμβητηρίου και των γυμναστηρίων του δήμου αποδείξεις που δεν ήταν θεωρημένες ή διάτρητες. Οι υποψίες ότι οι συνδρομές των πολιτών δεν κατέληγαν στο δημοτικό ταμείο αλλά «λοξοδρομούσαν» προς άγνωστο προορισμό επιβεβαιώθηκαν όταν κοινοποιήθηκε η έκθεση των ελεγκτών, που έφερε τα πάνω κάτω στον δήμο.

«Όταν ενημερώθηκα για την έκθεση, επέστρεψα εσπευσμένα από τις διακοπές μου για να κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες» δηλώνει στην Real news ο δήμαρχος Στ. Τζουλάκης και συνεχίζει: «Την Παρασκευή 2 Αυγούστου μου κοινοποιήθηκε η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και την περασμένη Δευτέρα 5 Αυγούστου κατέθεσα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά της υπόλογου ταμία εσόδων των αθλητικών δραστηριοτήτων του δήμου για το οικονομικό έλλειμα.

Επίσης, ζήτησα τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για να διατυπωθεί η ακριβής έκταση του ελλείματος». Η ταμίας που είχε την ευθύνη των εσόδων στις αθλητικές δραστηριότητες παύθηκε με απόφαση του δημάρχου και κινήθηκε σε βάρος της η πειθαρχική διαδικασία. Στην απόφαση παύσης που αποκαλύπτει η Real news αναφέρεται ότι της επιβάλλεται «το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων της, γιατί διακυβεύεται το συμφέρον του δήμου».

Ταυτόχρονα υπέβαλε την παραίτησή του ο σύζυγος της Γιώργος Καρούμπας τόσο από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου όσο και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου «για προσωπικούς λόγους».

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΟΣ

«Δυσώδες παγόβουνο»

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ που διαπίστωσαν οι ορκωτοί ελεγκτές δεν είναι παρά μόνο η αρχή των αποκαλύψεων στον δήμο Νέας Σμύρνης, εκτιμά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Στέφος,  καθώς, όπως καταγγέλει η Real news, ακόμα και για όσους θέλουν να παίξουν στο δημοτικό γήπεδο 6Χ6 κόβονται «μαιμού» αποδείξεις.

Ο Ν. Στέφος είχε θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά αντιμετώπιστηκε, όπως επισημαίνει, «με ειρωνίες και χλευασμούς τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αθλητισμού Πολύδωρο Συρίγο». Επιρρίπτει την ευθύνη στην ηγεσία του δήμου, κάνοντας λόγο για αντίδραση εκ των υστέρων. «Τώρα έπιασε ευαισθησία τον δήμαρχο να αντιδράσει; Όταν οι ορκωτοί ελεγκτές ακούμπησαν την κορυφή του δυσώδους παγόβουνου;

Οι ηθικές και πολιτικές -προς το παρόν- ευθύνες είναι τεράστιες και οι δικαιολογίες ότι δεν γνώριζαν τι γινόταν κάτω από την μύτη τους επί χρόνια δεν είναι άλλοθι για υποκριτικές και εκ των υστέρων προσφυγές στον εισαγγελέα.

Πολύ περισσότερο όταν ακόμα παραμένει στη θέση του ο πανίσχυρος άρχων των αθλητικών δραστηριοτήτων του δήμου, Πολύδωρος Συρίγος, προς τον οποίο ο δήμαρχος επιδεικνύει και τώρα περίεργη προστασία. Ας γνωρίζουν όμως ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να προστατεύσει τους ενόχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Real news, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.