“Πρώτη Ύλη” – οι άθλιοι της ανακύκλωσης (VIDEO)




Ο Χρήστος Καρακέπελης μετά το πολυβραβευμένο πρώτο του κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ‘Το Σπίτι του Κάιν’ επανέρχεται με τη γνωστή, αμιγώς δική του κινηματογραφική γλώσσα, παρουσιάζοντας σε ένα ακόμη ντοκιμαντέρ το χρονικό της κοινωνικής μας κατάρρευσης. Η ‘Πρώτη Ύλη’, αν και υπόθεση 7 χρόνων δουλειάς, βγαίνει τώρα στις αίθουσες αποτελώντας μία άκρως επίκαιρη καλλιτεχνική μαρτυρία του πολύ νωπού και άγριου παρόντος μας.
Η εικόνα μεταναστών που ακόμα και με ένα καρότσι του super-market γυρνούν από κάδο σε κάδο, σε όλη πια την πόλη, μαζεύοντας μεταλλικά αντικείμενα πεταμένα στα σκουπίδια είναι εσχάτως πολύ οικεία σε όλους μας. Όταν ο Χρήστος Καρακέπελης ξεκίνησε το 2004 την έρευνα για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ‘Πρώτη Ύλη’ ελάχιστοι από εμάς είχαμε παρατηρήσει τους παλιατζήδες , που τότε – κυρίως με τρίκυκλα ή αγροτικά – έκαναν την ίδια δουλειά ανάμεσα στα πόδια μας. Και ακόμα περισσότερο: κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί να μάθει για ποιους δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι, ποιας κλίμακας οικονομική ζωή κινούν τα χέρια τους, πόσο πλούτο παράγουν και για ποιους.
Με θεμελιακή αντίφαση, τη δυσαναλογία ανάμεσα στην εξαθλίωση των πλανόδιων ανακυκλωτών και το έργο που παράγουν, η ‘Πρώτη Ύλη’ εστιάζει στις ακραίες αντιφάσεις της ελληνικής πραγματικότητας (Παρθενώνας και τσαντίρια) και στην ασυδοσία της παραοικονομίας (πράσινη ανακύκλωση-μαύρο χρήμα) αποτελώντας έτσι ένα καλλιτεχνικό ντοκουμέντο πάνω σε μια Ελλάδα ανομίας και αυθαιρεσίας.

Μετά τη διεθνή πρεμιέρα της στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Karlovy Vary, τον περασμένο Ιούλιο, η Πρώτη Ύλη άρχισε μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία που συνεχίζεται έως σήμερα.
Η ταινία έχει βραβευτεί σαν το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ του 2012 από την 1
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
αλλά επίσης και από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου , σαν το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ του 2012
έχει επίσης βραβευτεί με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και το Βραβείο Ήχου στα πλαίσια του φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
και έχει επίσης αποσπάσει το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης, 2012 επίσης το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο LONDON GREEK FILM FESTIVAL

 Και ενώ συνεχίζει το μακρύ ταξίδι της στον κόσμο, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία από τις 15 Μαρτίου να την γνωρίσει στις αίθουσες Μικρόκοσμος και Ταινιοθήκη.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Γκουρτέβρ: …όλη μέρα ταϊζουμε τη φωτιά. Καιγόμαστε. Ο ιδρώτας κυλάει στα μάτια μας και ο καπνός μας πνίγει.
Πλούμπι:…στη μάντρα οι τιμές αλλάζουν κάθε μέρα. Δε μιλάω γιατί έχω ανάγκη το μεροκάματο.
Σακόλ:…μαζεύω ένα σίδερο εδώ, ένα εκεί, αλλά μετά; Αυτός που τα αγοράζει, που τα πάει;
Χουσεϊν: …στην Ευρώπη υπάρχει πλούτος, αλλά για τους φτωχούς δεν υπάρχει τίποτα. Για μένα, αυτός ο κόσμος είναι άδικος.
Γκόγκος:…Θέλω να μαζεύω αλουμίνια για να φροντίζω την οικογένεια μου και να πάρω μια ferrari.
Σπύρος:…Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανακύκλωση. Αυτό είναι το κόλπο. Το θέμα είναι ο πλούτος.
Γιασβίντερ: …κάθε μέρα στο καμίνι βγάζω ένα τόνο χαλκό. Δουλεύω 15 ώρες. Κάθε μέρα.

ΣΥΝΟΨΗ
Από έναν καταυλισμό Αλβανοτσιγγάνων στην καρδιά της Αθήνας, με πανοραμική θέα στον Παρθενώνα, χωρίς όμως νερό και ρεύμα, ως τα πρωτόγονα χυτήρια του Ασπρόπυργου και τις μεγάλες ελληνικές χαλυβουργίες και από εκεί ως κάποια ζώνη ανοικοδόμησης στο Λίβανο, η ταινία ακολουθεί τις κερδοφόρες διαδρομές του scrap και το παγκοσμιοποιημένο ταξίδι του χρήματος σε αντίστιξη με τις μονότονες διαδρομές των ηρώων της στους σκουπιδοτενεκέδες της Αθήνας. 7 συλλέκτες scrap, ανάμεσά τους και ένα παιδί είναι οι πρωταγωνιστές της Πρώτης Ύλης. Θα τους δούμε να ταίζουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών. Να πλουτίζουν μια αλυσίδα μεσαζόντων. Να κρατούν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες όμοιούς τη φωτιά της ανακύκλωσης αναμμένη και το πάθος αυτού του κόσμου για την παραγωγή νέων αγαθών άσβεστο. Για όλα αυτά, οι πρωτόγονοι αυτοί χειρώνακτες θα έχουν κερδίσει ένα πιάτο φαί και το δικαίωμα, από τις σπηλιές τους, να γίνονται περιστασιακά και εφήμερα θεατές μιας δυτικής μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: CL PRODUCTIONS-FALIRO HOUSE PRODUCTIONS
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ASSOCIATE PRODUCER: ΖΩΗ ΛΙΣΓΑΡΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΕΠΕΛΗΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΑΤΑΣΑ ΣΕΓΚΟΥ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΕΠΕΛΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΗΧΟΣ: ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
ΜΙΞΑΖ-SOUND DESIGN: ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ
XΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΕΠΕΛΗΣ

 

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ – RAWMATERIAL

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2012

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Βραβείο Ήχου

Βραβείο  Εικόνας

 ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΖΥΡΙΧΗΣ

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

 Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2012
http://www.youtube.com/watch?v=LcvvpIrn1Sc

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.