Αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ Αμοργού – Κατάπολα όπως… Βούλα




Ένα ακόμη εγχείρημα διαχείρισης δημόσιου χώρου από τους ίδιους τους πολίτες.

Στις 20 Ιουλίου άνοιξε το δημοτικό κάμπινγκ Αμοργού με απόφαση της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αμοργού κ Ρούσος Νικήτας έκανε δεκτό το αίτημα της Εναλλακτικής Δράσης και παραχώρησε το δημοτικό κάμπινγκ για δωρεάν διαμονή επισκεπτών από την Αθήνα, που είχαν ετοιμάσει πρόγραμμα εναλλακτικών δράσεων στο νησί. Οι επισκέπτες είχαν την υποχρέωση να φροντίζουν οι ίδιοι το χώρο προσφέροντας εθελοντικά σε κάθε αναγκαία εργασία (καθαριότητα, συντήρηση, εξωραϊσμό κ.ά) Τα μέλη και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εμπειρία από την εθελοντική συμμετοχή τους στο αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ της Βούλας υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα με τη στήριξη της δημοτικής αρχής και κατοίκων από τα Κατάπολα.
Στην ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στις 28 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Εναλλακτικής Δράσης και με θέμα τον ήπιο τουρισμό στο νησί η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καταπόλων πρότεινε να συνεχίσει το δημοτικό κάμπινγκ – και μετά από την αποχώρηση των επισκεπτών της Εναλλακτικής Δράσης- να λειτουργεί σαν αυτοδιαχειριζόμενιος χώρος από εθελοντές οργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτιστικές οικολογικές, καλλιτεχνικές και δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης με ελεύθερη συμμετοχή και παράλληλα να φιλοξενεί δωρεάν επισκέπτες που θα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις
Η αυτοδιαχείριση θα γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες με αποφάσεις που θα παίρνονται στην ανοιχτή συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα με ελεύθερη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου. Η ανοιχτή συνέλευση θα είναι το κυρίαρχο σώμα λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων. Πρωταρχικός στόχος της συνέλευσης είναι να ψηφίσει κανονισμό λειτουργίας που θα διασφαλίζει την καθαριότητα, της πολύ καλή εικόνα και την εύρυθμη λειτουργία του κάμπινγκ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι περισσότεροι συμφώνησαν με την ιδέα του αυτοδιαχειριζόμενου κάμπινγκ φέρνοντας μάλιστα παραδείγματα από τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες και γενικά από το επιτυχημένο εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου κάμπινγκ της Βούλας. Επειδή όμως ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να λειτουργήσει σωστά η αυτοδιαχείριση στο κάμπινγκ της Αμοργού, αποφασίσθηκε να ξεκινήσει προσωρινά και να αξιολογηθεί η εμπειρία της λειτουργίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Οι πρώτες δράσεις που αποφασίσθηκαν και υλοποιήθηκαν με επιτυχία είναι ο εθελοντικός καθαρισμός και εξωραϊσμός της παιδικής χαράς Καταπόλων που έγινε το πρωί της Τρίτης 30 Ιουλίου και μία συναυλία, με Jazz και Έθνικ μουσική, εθελοντική προσφορά των καλλιτεχνών Σάσα Παπαλάμπρου, Απόστολου Καλτσά και Σόλη Μπακρή και με δωρεάν συμμετοχή των πολιτών, που έγινε μέσα στο κάμπινγκ το βράδυ της ίδιας ημέρας. Αποφασίσθηκε επίσης η πρώτη ανοιχτή συνέλευση που θα συζητήσει τον κανονισμό λειτουργίας να γίνει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα μέσα στο κάμπινγκ.

Για την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καταπόλων

Αντώνης Πάσσαρης
Μαριάνα Πολυκρέτη
Ελευθερία Ψυχογιού

Αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ: Κατάπολα όπως… Βούλα

Αυτό δεν είναι ρεπορτάζ, είναι ερωτική εξομολόγηση. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσω έστω να είμαι αντικειμενική, γιατί μαζί της είμαι ερωτευμένη σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Κι ακόμα και τώρα, κάθε φορά που το πλοίο δένει στο λιμάνι και ο καταπέλτης ανοίγει, η μυρωδιά της και μόνο με κάνει να κλαίω. Από βαθιά χαρά. Κι εσύ; Πότε ήταν η τελευταία χαρά που βούρκωσες από συγκίνηση; Η ανατολικότερη των Κυκλάδων στέκει καταμεσής του Αιγαίου σαν «ίππος πέτρινος με τη χαίτη ορθή». Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περιγραφή από τον στίχο του Ελύτη γι’ αυτό το νησί που μοιάζει η ενσάρκωση του ανδρόγυνου: άγρια βράχια στα ανατολικά, τοπίο σκληρό κι αντρίκειο. Και στα δυτικά τα δυο της λιμάνια και μικροί κολπίσκοι, όλη η μαγεία του θηλυκού. Καθόλου τυχαία, εδώ λατρεύτηκε η Μεγάλη Μητέρα των θεών και των θνητών, η θεότητα της γονιμότητας που κρατάει αγκαλιά τους ανθρώπους όταν γεννιούνται κι όταν πεθαίνουν, η Κυβέλη.
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου -efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.