Ασκληπιείο Βούλας: Παραπλανητικά τα στοιχεία για τις αξονικές – Δεν ξεπερνούν το 15,46%




Με αφορμή δημοσιεύματα για τον υπερβολικό αριθμό αξονικών τομογραφιών που σημειώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία, παρά τις αντίθετες εντολές του υπουργείου Υγείας η διοίκηση του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας , σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τα στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μη επαρκή.

Ειδικότερα, ενώ στη σχετική έκθεση που επικαλούνται τα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η αναλογία αξονικών τομογραφιών και ασθενών ανέρχεται στο 43%, σύμφωνα με το Νοσοκομείο το ποσοστό είναι μόλις 15,46%, δηλαδή μέσα στα πλαίσια που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του νοσοκομείου το διάστημα αναφοράς (2012) πραγματοποιήθηκαν 3.244 αξονικές τομογραφίας επί συνόλου 20.983 νοσηλευομένων ασθενών, ποσοστό 15,46%.

«Το διάστημα αναφοράς (2012) πραγματοποιήθηκαν 4.144 αξονικές τομογραφίες επί συνόλου 79.973 εξετασθέντων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ποσοστό 5,18%. Να σημειωθεί εδώ ότι το Νοσοκομείο μας επιπρόσθετα της Γενικής εφημερίας κάθε 4 ημέρες, εφημερεύει καθημερινά για Ορθοπεδικά περιστατικά αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις ανάγκες εξετάσεων.

Το διάστημα αναφοράς (2012) πραγματοποιήθηκαν 1.557 αξονικές τομογραφίες σε εξωτερικούς ασθενείς κατόπιν ραντεβού, ποσοστό 17,41% του συνόλου των αξονικών τομογραφιών που πραγματοποιήθηκαν, λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κρίνουμε μη επαρκή την ανάλυση του δημοσιεύματος που οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.»

 ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από την αλόγιστη παραπομπή νοσηλευομένων σε αξονικές τομογραφίες χωρίς προφανή λόγο. Το προηγούμενο έτος σε 47 νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν 322.805 τομογραφίες, επιβαρύνοντας όχι μόνο την υγεία των ασθενών λόγω της ακτινοβολίας, αλλά και τον -ήδη «φουσκωμένο»- προϋπολογισμό του ΕΣΥ.

Οι μισοί σχεδόν ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία με αποτέλεσμα να εκτίθενται στη βλαβερή για τον οργανισμό ακτινοβολία και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως αναφέρει «Το Έθνος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα τα νοσηλευτικά ιδρύματα μικρής δυναμικότητας στέλνουν πάνω από το 40% των ασθενών τους για αξονική τομογραφία, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση που εστάλη στο γραφείο του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου και συνοδεύονται με τις εισηγήσεις τεχνοκρατών οι οποίοι ζητάνε να σταματήσουν τα περιττά έξοδα τονίζοντας πως το ποσοστό των αξονικών τομογραφιών στα νοσοκομεία μικρής και μέσης δυναμικότητας, δεν ξεπερνά το 15% ανά ασθενή.

Πολύ λιγότερες οι αξονικές στην Ευρώπη

Ελλάδα: 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Αυστρία: 145 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Δανία: 105 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Γερμανία: 117 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Γαλλία: 145 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Ολλανδία: 66 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Ισπανία: 82,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους
Πόσοι ασθενείς έκαναν αξονική τομογραφία ανά νοσοκομείο:
Ασκληπιείο: 43% των ασθενών
Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών: 43%
Νοσοκομείο Τρικάλων: 41%
Νοσοκομείο Χαλκιδικής: 40%
Νοσοκομείο Αγρινίου: 39%
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 38%
Μικρότερα ποσοστά στα μεγάλα νοσοκομεία

«Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης: 19%
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 26%
«Αττικόν»: 28%
«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: 30%
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: 31%
«Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης: 31%
Ευαγγελισμός: 34%

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.