“Αναγκαίες απαντήσεις σε αβάσιμες διαδόσεις για τα σχολικά ταμεία”




Ανακοίνωση-απάντηση των προέδρων των σχολικών επιτροπών Ελληνικού – Αργυρούπολης στον Κωνσταντάτο:

Σε ενημέρωση που έγινε στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων από τον κ. Κωνσταντάτο διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα για τη διαχείριση που ασκούν οι σχολικές επιτροπές της A΄βάθμιας και της B΄βάθμιας εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκε πως ο δήμος και στη συνέχεια με τη σειρά τους οι δύο σχολικές επιτροπές δεν αποδίδουν στα σχολεία όλα τα χρήματα που παίρνουν από την Κεντρική Διοίκηση για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος δεδομένου ότι η παράταξη του κ. Κωνσταντάτου εκπροσωπείται και στις σχολικές επιτροπές και στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και ως εκ τούτου έχει σαφή εικόνα για τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών.

Συγκεκριμένα:

1. Το έτος 2010 δεν είχε αποδοθεί στα σχολεία της Αργυρούπολης η Δ΄ δόση επιχορήγησης ποσού 101.000 €. Το ποσό αυτό απέδωσε η σημερινή διοίκηση αν και παρέλαβε ελλειμματικό ταμείο.

2. Τα έτη 2011, 2012 στο ταμείο του δήμου πιστώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση το ποσό των 814.000 € για λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων, το οποίο αποδόθηκε στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατανεμήθηκε στις σχολικές μονάδες.
Το 2013 μέχρι σήμερα ο Δήμος πήρε από την Κεντρική Διοίκηση 101.000 €. Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε στις σχολικές μονάδες από τις σχολικές επιτροπές.

3. Με ομόφωνη απόφαση των σχολικών μας επιτροπών διατηρείται «στην άκρη» ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο μισθοδοσίας και ΙΚΑ των καθαριστριών. Η απόφαση αυτή λήφθηκε προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η αναστάτωση που προκαλείται σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, από την καθυστερημένη απόδοση της μισθοδοσίας τους από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Επομένως καμία παρακράτηση δε γίνεται από το Δήμο στα χρήματα που παίρνει από την Κεντρική Διοίκηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

4. Όπως γνωρίζετε λόγω των πολιτικών πρακτικών που ασκούνται στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι επιχορηγήσεις προς τους Δήμους και κατά συνέπεια προς τις σχολικές επιτροπές έχουν μειωθεί δραματικά.

Ειδικότερα:
o το έτος 2009 οι Δήμοι Ελληνικού και Αργυρούπολης εισέπραξαν το ποσό των 894.000 € για λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
o Τα έτη 2010 – 2011 το ποσό για τον ενιαίο Δήμο μειώθηκε στις 509.000 €.
o Το έτος 2012 ο Δήμος μας επιχορηγήθηκε μόλις με το ποσό των 305.000 € για τις 52 σχολικές μονάδες του.

Άρα παρατηρείται ποσοστιαία μείωση της τάξης του 65%!

Γι’ αυτή την υπερβολική μείωση των επιχορηγήσεων, προς τα σχολεία από την Κεντρική Διοίκηση, γιατί δε αναφέρεται ο κ. Κωνσταντάτος;

Εν κατακλείδι.
Η διαχείριση που ασκείται σε συνθήκες δύσκολες από τις δύο σχολικές επιτροπές στηρίζεται πάντα στις ομόφωνες αποφάσεις των μελών τους που εκφράζουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της σχολικής κοινότητας αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Επειδή ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ευαίσθητος και πλήττεται συνεχώς οφείλουμε όλοι μας να τον αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα σεβασμό και όποιος επικεφαλής παράταξης θέλει να ασκήσει αντιπολίτευση οφείλει να το κάνει σεβόμενος την αλήθεια.

Οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών

Γιώργος Μιχαλάκης (Α΄βάθμια)

Ευδοξία Καλημεράκη (Β΄βάθμια)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.