Θύελλα Αγ. Δημητρίου: Mια πόλη… μια ομάδα




Υπέρμαχος  του πνεύματος του αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, της πειθαρχίας και του ευ αγωνίζεσθαι.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τις πόρτες όλων μας. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά,  τα πράγματα δυσκολεύουν. Και όμως υπάρχει  τομέας ο οποίος δείχνει να ευνοείται από όλα τα αυτά τα δεινά που συμβαίνουν στην χώρας μας. Ο Έλληνας αθλητής, ο έλληνας ποδοσφαιριστής, τα ερασιτεχνικά σωματεία.   Θα πει κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με την οικονομική κρίση. Και όμως για όλα υπάρχει μια εξήγηση.
Η Οικονομική κρίση έχει φέρει στο προσκήνιο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ή καλύτερα να το πούμε. Περισσότερα νέα παιδιά παίρνουν τις ευκαιρίες τους. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλη, όλα τα σωματεία ρίχνουν το βάρος στον Έλληνα αθλητή, από τον οποίο περιμένουν να πλέον να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Ο Πρόλογος αυτός ήταν αναγκαίος για να φτάσουμε στο δια ταύτα.
«Δεν ξέρω κανέναν που να έχει φτάσει στην κορυφή χωρίς πολλή δουλειά. Αυτή είναι η συνταγή. Δεν θα σε οδηγήσει πάντα στην κορυφή, αλλά θα σε φέρει αρκετά κοντά».
Το ρητό που είπε η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, περί αποτυχίας και επιτυχίας, ταιριάζει απόλυτα, σε αυτό που οι άνθρωποι μιας ομάδας προσπαθούν να το περάσουν στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, αλλά και στα μικρά παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στην Θύελλα Αγίου Δημητρίου.
Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πλέον εξαρτώμενο από τις ακαδημίες της κάθε ομάδας και την προσοχή που θα δοθεί σε αυτές. Από την πολιτεία, απο τους ποδοσφαιρικούς παράγοντεςκαι από τους φιλάθλους.
Η Θύελλα Αγίου Δημητρίου  είναι υπέρμαχος εδώ και πολλά χρόνια αυτής της λογικής, του πνεύματος του αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, της πειθαρχίας και του ευ αγωνίζεσθαι.
Χαλυβδώνοντας χαρακτήρες

Ουσιαστικά μιλάμε για τον σύλλογο με την περισσότερη «δουλειά» στο κομμάτι των ακαδημιών, μιας και συγκεντρώνουν περισσότερα από 200 παιδάκια που προσπαθούν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
Ο Σύλλογος που λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνια υπό της οδηγείς του Τάσου  Τσακόγιωργα, έχει καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα όλων πάνω του  για το μεράκι που υπάρχει, με ανθρώπους που ζουν μέρα νύχτα μέσα στο γήπεδο.
Ο σύλλογος , δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να γίνουν φίλοι μεταξύ τους , να διάγουν κάτω από καθεστώς ευγενούς άμιλλας και ανταγωνισμού , να χαλυβδώνουν τους χαρακτήρες τους , να μυούνται στην πειθαρχία και αξιοκρατία , να υιοθετούν την ανίχνευση των πραγματικών αξιών της ζωής ως αυτοσκοπό , να εξελίσσονται σε αθλητές – ανθρώπους πρότυπα, να εκπέμπουν ήθος , να κερδίζουν τελικά την πιο σημαντική μάχη , την μάχη της ζωής.
Ο πρόεδρος της ομάδας Τάσος Τσακόγιωργας είναι ο άνθρωπος που έχει πάρει πάνω του το κομμάτι του συλλόγου μαζί με τον  Νίκο Τσακόγιωργα.
Αμφότεροι τρέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι στον σύλλογο. Ο Τάσος είναι πολύ κοντά στην μεγάλη ομάδα και ο Νίκος στις ακαδημίες. Όμως για να έρθουν οι επιτυχίες, δεν φτάνουν ασφαλώς μόνο δύο άνθρωποι. Ο Σταμάτης Φύτρος, είναι η ψυχή του συλλόγου. Άνθρωπος που τρέχει για όλους και για όλα. Που ξοδεύει περισσότερο χρόνο από ότι ίσως υπολόγιζε για να τα «βγάλει πέρα»  με γονείς και παιδιά.
Όπως έχετε καταλάβει η μεγαλύτερη αναφορά μας γίνεται για τις ακαδημίες. Και είναι λογικό κατά μια έννοια, γιατί από εκεί ξεκινά το μέλλον του αθλήματος. Από τις ακαδημίες, από τα μικρά παιδιά, που κλωτσάνε για πρώτη φορά το τόπι στα 4 χρόνια και μέρα με την μέρα μπαίνει το επόμενο λιθαράκι για να γίνουν μεγάλοι και τρανοί.
Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν, γιατί πρέπει να μιλάμε με αποδείξεις, ότι στην ομάδα υπάρχουν συνολικά 190 παιδιά, 10 προπονητές,  αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με την ομάδα.

Στις ακαδημίες της Θύελλας υπάρχουν συνολικά 9 κατηγορίες οι οποίες είναι σύμφωνα με τις ηλικίες των παιδιών.  Αρκεί να τις αναφέρουμε για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται.

 
1. Κατηγορία «Αστεράκια». Σύνολο παιδιών 14. Προπονητής Μιχάλης  Ρέτσος

2. Κατηγορία «Pro Junior 2». Σύνολο παιδιών 19. Προπονητής Θανάσης Τσακόγιωργας

3. Κατηγορία «Pro Junior 1». Σύνολο παιδιών 18. Προπονητής Ηλίας Τζεμόπουλος

4.Κατηγορία «Junior 1». Σύνολο παδιών 17.  Προπονητής Θανάσης Τσακόγιωργας

5. Kατηγορία «Junior 2». Σύνολο παιδιών 19. Προπονητής Ηλίας Τζεμόπουλος

6. Κατηγορία «Παν – Παιδικό 1». Σύνολο παιδιών 22.  Προπονητής Κώστας  Νεοχωρίτης

7. Κατηγορία «Παν- Παιδικό 2» . Σύνολο παιδιών 21.   Προπονητής Σάββας Καραπουλυτίδης

8. Κατηγορία «Παιδικό»Σύνολο παιδιών 22.   Προπονητής Κώστας Νεοχωρίτης

9. Κατηγορία «Εφηβικό1» . Σύνολο παιδιών 18.    Προπονητής Θοδωρής Κουτσουδάκης

10. Κατηγορία «Εφηβικό 2». Σύνολο παιδιών 17. Προπονητής Τάκης  Καπαμαζιάν

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν στον σύλλογο, τόσο μεγαλύτερο αίσθημα συνέπειας υπάρχει από τους ανθρώπους της ομάδας. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Νίκου Τσακόγιωργα. « Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς τόσα παιδιά να προπονούνται εδώ μαζί μας. Μας γεμίζει ευθύνη ότι μέσα από την δουλειά που γίνεται, κάποια μέρα θα μπορέσουμε να βγάλουμε παίκτες που θα παίξουν σε μεγάλες ομάδες. Η Ακαδημία απαρτίζεται από ανθρώπους που πονάνε τον σύλλογο, από ανθρώπους στους οποίους μπορεί να στηριχθεί κανείς. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι η δουλειά που γίνεται μέρα με την μέρα γιγαντώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ  περισσότερα παιδιά. Και αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν έγινε τυχαία. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη μας ικανοποίηση. Ότι στον δήμο μας, στην γειτονιά μας, τα περισσότερα παιδιά έρχονται εδώ μαζί μας να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου.  Πρέπει επίσης να εξηγήσουμε ότι εδώ ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να μάθουμε στα παιδιά μόνο να κερδίζουν. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο που έχουμε στο μυαλό μας. Για εμάς το ποδόσφαιρο είναι κάτι άλλο. Είναι όπως το βλέπουμε οι περισσότεροι στο εξωτερικό. Μια γιορτή, μια ευχαρίστηση. Αν καταφέρουμε να βγάλουμε και πρωταθλητές ακόμα καλύτερα. Αλλά ο στόχος μας είναι άλλος. Και εκεί έχουμε εστιάσει τα χρόνια που βρισκόμαστε στον σύλλογο».
Τα λόγια του υπεύθυνου των ακαδημιών, αποδεικνύουν γιατί η Θύελλα συγκεντρώνει τα περισσότερα παιδιά στο «σπίτι» της. Γιατί οι γονείς έρχονται και ζητούν μια θέση για το δικό τους παιδί.  Το όνομα της Θύελλας πλέον ακούγεται καθημερινά στην πόλη και αυτό είναι μια ακόμα νίκη για αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν για το καλύτερο.
Το παράδειγμα της Ανζί
Η Ρωσική Άνζι Μαχατσκάλα κατάφερε με τις πανάκριβες μεταγραφές της να μπει για τα καλά στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να γίνει γνωστή η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της ομάδας και το προπονητικό της κέντρο στην Μαχατσκάλα, ένα πρότζεκτ που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια σε κόστος!
Ο σύλλογος από το Νταγκεστάν δεν μένει εκεί και σε συνέντευξη τύπου στις 24/10/2011 ανακοίνωσε το πρότζετκ των ακαδημιών του, που σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν 7 εγκαταστάσεις σε διαφορετικές περιοχές, που θα κοστίσουν 17 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες εγκαταστάσεις είναι σχεδόν έτοιμος και οι υπόλοιπες έξι θα χρειαστούν 1 με 3 χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθούν. Ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Γκέρμαν Τσιστιάκοβ, τόνισε ότι η κάθε ακαδημία θα έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει έως και 300 παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών, ενώ το πρότζεκτ έχει δεκαετή διάρκεια.
Στην Γαλλία το 75% της ομάδος της Τουλούζ απαρτίζεται από παίκτες της Ακαδημίας της, στη Ναντ το 76%, στη Νανσί το 69%. Η Γαλλία είναι η χώρα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας παικτών στα 23 χρόνια.
Στην Ισπανία, η Barcellona λειτουργεί ως πρότυπο για τις άλλες ομάδες στο θέμα των ακαδημιών καθώς 6-7 παίκτες της παίζουν στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες.
Στην Ιταλία οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας ξοδεύουν 3,5 εκ. ευρώ η κάθε μια για τις ακαδημίες τους. Εξαίρεση η Γιουβέντους που δαπανά 6 εκ. ευρώ.
Στην Γκάνα λειτουργούν 500 ακαδημίες από ομάδες της Ευρώπης ως δεξαμενή ανάδειξης ταλέντων
Λέγεσαι ομάδα γιατί….

Ομάδα δεν γίνεσαι ούτε αν έρθει ο καλύτερος προπονητής, ούτε αν φέρεις τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες, ούτε αν δαπανάς πολλά χρήματα άσκοπα σε οργανωτικά θέματα πληρώνοντας άσχετους ανθρώπους νομίζοντας ότι είναι οι σωστοί εξυπηρετώντας κάποια συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.
Ομάδα λέγεσαι όταν με σωστή οργάνωση βγάζεις παίκτες απ’ τις ακαδημίες σου για την πρώτη ομάδα, οι οποίοι αγαπούν τον σύλλογο, είναι χρόνια προπονημένοι σωστά μαζί, υπάρχει φιλία μεταξύ τους και έχουν φιλοδοξίες για μεγάλη καριέρα. Αυτοί σε συνδυασμό με μια δυο μεταγραφές που είναι απαραίτητες για τον σύλλογο, μαζί με τους έμπειρους παίκτες και τον προπονητή που θα τους δείξει εμπιστοσύνη συνθέτουν το παζλ της επιτυχίας για κάθε ομάδα.

(http://energosdimotis.gr)
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τον σύλλογο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936654780 Σταμάτης Φύτρος

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.