Hλιούπολη – «Ο Eλληνισμός χτες και σήμερα» (video)




 

Ο «ΠΑΟΔΗΛ-Γρ.Γρηγορίου» συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, φιλοξενεί την ιστορικό κα. Ειρήνη Σαρίογλου στην παρουσίαση του βιβλίου της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη «Το χρονικό των δέκα ημερών».
Στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί και το αντίστοιχο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ηλία Δημητρίου «Γράμματα χωρίς παραλήπτη».

Η εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ηλιούπολη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρ.Αντύπα και Σοφ.Βενιζέλου) την Δευτέρα 26/11/2012 και ώρα 18.00-19.00, γίνεται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ)

Η συγγραφέας και ποιήτρια Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη είχε γεννηθεί στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1995. «Το χρονικό των δέκα ημερών» εκδόθηκε για πρώτη φορά από την ίδια το έτος 1981 και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις, όπως το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» και τα Α΄ Βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης. Το έργο επανεκδόθηκε από την ίδια το 1986, το 2007 από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και το 2012 από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. Αφηγείται την προσπάθεια ενός Τούρκου αξιωματικού να διασώσει τον αδερφό της συγγραφέως Ηλία Βενέζη (1904-1973) από τα τάγματα θανάτου το 1922 στο Αϊβαλί .
Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών ασχολείται κυρίως με τη διάσωση του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας .
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.