Ο Κονδύλης εξηγεί στον ΣΚΑΪ και στο OPEN τι θα αλλάξει με τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (VIDEO)

Συγγραφέας
28 Ιουνίου, 2026
3 λεπτά διάβασμα

Στις ριζικές ανατροπές που έρχονται στα δημοτικά τέλη, καθώς αυτά αποσυνδέονται οριστικά από τους λογαριασμούς του ρεύματος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ (εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάννη) και στο OPEN (εκπομπή «Limit Up» με τους Γιάννη Φώσκολο και Αντώνη Κρητικό).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσιογράφοι των ενημερωτικών εκπομπών έσπευσαν να απευθυνθούν στον έμπειρο και βαθύ γνώστη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχο, προκειμένου να «αποκωδικοποιήσει» με σαφήνεια το νέο τοπίο.

Ο Ανδρέας Κονδύλης, εξήγησε βήμα-βήμα τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών, πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις και με ποιον τρόπο θα γίνεται πλέον η είσπραξη των τελών, ρίχνοντας φως σε μια μεταρρύθμιση που επηρεάζει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

  • Τι αλλάζει και πότε: Ο κ. Κονδύλης εξήγησε ότι ψηφίστηκε νομοτεχνική βελτίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο τρόπος υπολογισμού των δημοτικών τελών αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2027, ενώ ο τρόπος είσπραξης είναι προγραμματισμένος να αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2028. Για το 2028 έβαλε, έναν αστερίσκο, καθώς θα πρέπει μέχρι τότε να είναι έτοιμα το νέο προεδρικό διάταγμα, η πλατφόρμα και το λογισμικό.
  • Η νέα δομή των τελών: Από τη νέα χρονιά, τα τέλη αναδιαρθρώνονται. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν το δημοτικό τέλος, ο δημοτικός φόρος και το ΤΑΠ, πλέον θα υπάρχει το δημοτικό τέλος και ένα ενιαίο τέλος τοπικής ανάπτυξης.
  • Πώς θα επηρεαστούν τα ποσά (Αυξήσεις/Μειώσεις): Ο προσδιορισμός των τελών θα γίνεται πλέον σε σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ υπάρχουν πλαφόν προς τα πάνω και προς τα κάτω.
    • Περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία και χαμηλό δημοτικό φόρο ενδέχεται να δουν αυξήσεις.
    • Περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία αλλά υψηλό δημοτικό φόρο ενδέχεται να δουν μειώσεις.
    • Το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών συμβουλίων.
  • Πώς θα γίνεται η είσπραξη: Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το Υπουργείο είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της ΑΑΔΕ. Οι πολίτες θα βλέπουν τη χρέωση στην εφορία και θα μπορούν να την εξοφλούν είτε εφάπαξ είτε σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι αντίστοιχο σύστημα εφαρμόστηκε πρόσφατα για το τέλος παρεπιδημούντων των καταστημάτων μέσω πλατφόρμας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν αρχικά τεχνικά προβλήματα και, κυρίως, καθυστερήσεις από την πλευρά του κράτους στην απόδοση των χρημάτων που εισπράττονταν πίσω στους δήμους.



“Εκεί που έχουμε ενοικιαστή σε ένα διαμέρισμα, κανονικά αυτός είναι που πρέπει να πληρώνει το δημοτικό τέλος, γιατί είναι ανταποδοτικό για τα σκουπίδια. Εδώ λοιπόν θα πρέπει λογικά να υπάρξει στην πλατφόρμα και μια πρόβλεψη, να μπαίνει ο ενοικιαστής και να λαμβάνει εκείνος τη χρέωση αυτή” τόνισε ο Δήμαρχος Αλίμου.

Όσα είπε ο Δήμαρχος Αλίμου στον ΣΚΑΪ:

Τι είπε ο Κονδύλης στο OPEN:

Μοιραστείτε το άρθρο

notia team

Ο συγγραφέας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το βιογραφικό του.

Δείτε όλα τα άρθρα από notia team

Συνεχίστε να Διαβάζετε

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από τη συλλογή μας