«Πεδίο μάχης» οι δρόμοι της Νέας Σμύρνης: Το χρονικό των επεισοδίων – Τρεις τραυματίες αστυνομικοί




Tέσσερις αστυνομικοί τραυματίες -ο ένας από την ομάδα ΔΡΑΣΗ σοβαρά στο κεφάλι- κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη με αφορμή τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της πόλης. Ήταν μια νύχτα που θύμισε Εξάρχεια, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στους νέους τονίζοντας ότι η «τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά».

Ο αστυνομικός, περνούσε με μοτοσικλέτα από παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού όπου δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ένα ασθενοφόρο που τον παρέλαβε.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πορεία που έγινε στην Νέα Σμύρνη ενάντια στην αστυνομική βία, όταν μερικές δεκάδες άτομα προσέγγισαν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής φεύγοντας από το κύριο σώμα της πορείας και το «πολιορκησαν» με ρίψη μολότοφ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία, κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα. Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν.

10 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ
Άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ για πολλές ώρες γινόταν «κλεφτοπόλεμος» με τους αστυνομικούς. Αργά το βράδυ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 10 συλλήψεις κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.



Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επεισόδια δημιούργησαν περίπου 400 κουκουλοφόροι που βγήκαν μέσα από την πορεία προς το αστυνομικό τμήμα, ενώ στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Κυριακής, συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα και στην πορεία 3.000 άτομα. Πηγή: ethnos.gr

Μητσοτάκης για τα επεισόδια σε Νέα Σμύρνη: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω» δήλωσε μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, αλλά και την επίθεση ανεγκέφαλων κατά του αστυνομικού. Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας.

Η βία δεν απαντιέται με βία.

Η βία μόνο δικαιώνει τη βία». Πηγή: ethnos.gr

Να σημειωθεί ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την πορεία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες».

3114413.jpg

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.