Μια πολυμελής και άκρως οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία είχε γίνει ο «εφιάλτης» των ιδιοκτητών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.).
Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2026 και ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης 30 Ιουνίου, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της σπείρας, ανάμεσα στα οποία και ο 33χρονος εγκέφαλος. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Καλλιθέα, Πετράλωνα και Δυτική Αττική.
Οι δύο μέθοδοι δράσης: «Ακροβάτες» και «Μαϊμού» υπάλληλοι
Η έρευνα έδειξε ότι η σπείρα είχε διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2025. Τα μέλη της λειτουργούσαν βάσει σχεδίου, χρησιμοποιώντας δύο εντελώς διαφορετικές μεθοδολογίες:
- Οι διαρρήξεις με αναρρίχηση: Στοχεύοντας κυρίως διαμερίσματα πολυκατοικιών, εκμεταλλεύονταν την ικανότητά τους στην αναρρίχηση για να εισβάλλουν από μπαλκόνια ή φωταγωγούς, την ώρα που οι τσιλιαδόροι επιτηρούσαν τον δρόμο.
- Οι απάτες της «απασχόλησης»: Τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες προσποιούμενοι τους εφοριακούς, τους λογιστές ή υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ. Επικαλούμενοι δήθεν επείγουσες οικονομικές εκκρεμότητες, έπειθαν τα θύματα να βγάλουν έξω από το σπίτι τους χρήματα και κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια άρπαζαν άλλα μέλη της ομάδας χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους.
Ο ρόλος του 33χρονου αρχηγού και το «ξέπλυμα»
Ο 33χρονος αρχηγός είχε τον πλήρη επιχειρησιακό συντονισμό: σχημάτιζε τις ομάδες κρούσης, επέλεγε τους στόχους και αναλάμβανε τη μεταφορά και τη διαφυγή των συνεργών του με «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της οικονομικής έρευνας, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις (ορισμένοι δεν διέθεταν καν ΑΦΜ) και ζούσαν αποκλειστικά από την εγκληματική τους δράση. Για να «ξεπλύνουν» τα μαύρα κέρδη, προέβαιναν σε συνεχείς αγοραπωλησίες οχημάτων και διοχέτευαν τα χρήματα στη νόμιμη αγορά μέσω μιας νομιμοφανούς επιχείρησης.


Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 διαρρήξεις και 14 περιπτώσεις απατών, με τη συνολική λεία να ξεπερνά τις 440.000 ευρώ. Στις έρευνες που έγιναν σε 10 σπίτια και ένα κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 5 επιχειρησιακά οχήματα
- Μεγάλα χρηματικά ποσά, πλήθος κοσμημάτων και τιμαλφών
- Τσάντες πολυτελείας και αξεσουάρ επώνυμων οίκων
- Κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, 2 ζυγαριές ακριβείας και μικροποσότητα ναρκωτικών.
Γνώριμοι των αρχών
Οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις Αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Μάλιστα, σε βάρος τους είχαν επιβληθεί συνολικά 24 περιοριστικοί όροι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν ενεργοί ακόμη και την ώρα που διέπρατταν τις νέες κλοπές.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις διαρρήξεις οικιών, καθώς και απατών με το πρόσχημα ιδιότητας υπαλλήλου ΔΕΔΔΗΕ ή Εφορίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.
Για την αποδόμηση της δράσης τους πραγματοποιήθηκε από βραδινές ώρες της Δευτέρας, 29 Ιουνίου 2026, έως πρωινές ώρες της Τρίτης, 30 Ιουνίου 2026, επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, με τη συνδρομή των Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της Δ.Α.Ο.Ε., σε περιοχές της Καλλιθέας, των Πετραλώνων, καθώς και της Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- μέλη της οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία και το αρχηγικό, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απάτες κατ’ επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, καθώς και παράβαση λοιπών ειδικών ποινικών διατάξεων για τις αστυνομικές ταυτότητες.
Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την επακόλουθη αστυνομική έρευνα, καταδείχθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης με διαρκή δράση – τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2025- και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών και απατών για την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Για να πετύχουν το σκοπό τους, προέκυψε ότι τα μέλη της ενεργούσαν με δύο διακριτές μεθοδολογίες:
- Διαρρήξεις οικιών: επέλεγαν κυρίως διαμερίσματα πολυκατοικιών, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες ικανότητές τους στην αναρρίχηση, εισέρχονταν στους χώρους από μπαλκόνια ή φωταγωγούς, ενώ άλλα μέλη επιτηρούσαν την περιοχή και αναλάμβαναν τη διαφυγή με επιχειρησιακά οχήματα.
- Απάτες με το πρόσχημα ιδιότητας (υπάλληλοι ΔΕΔΔΗΕ, εφοριακοί, λογιστές) και κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης: επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους, προσποιούμενοι υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών ή λογιστές και, επικαλούμενοι δήθεν επείγουσες καταστάσεις ή οικονομικές εκκρεμότητες, έπειθαν τα θύματα να συγκεντρώσουν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή και ακολούθως, να τα τοποθετήσουν εκτός της οικίας τους, όπου τα αφαιρούσαν έτερα μέλη της οργάνωσης, χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή με τα θύματα.
Περαιτέρω, προέκυψε και ο ρόλος των μελών ως εξής:
- 33χρονος, ήταν το αρχηγικό μέλος και είχε τον επιχειρησιακό συντονισμό της ομάδας, ενώ ήταν αυτός που συγκροτούσε τις επιμέρους ομάδες δράσης, καθόριζε τους στόχους και αναλάμβανε κυρίως τη μεταφορά με τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα και διαφυγή των λοιπών μελών- συνεργών του,
- έτερα επιχειρησιακά μέλη, είχαν αναλάβει την πραγματοποίηση των διαρρήξεων και την αφαίρεση των αντικειμένων από τις οικίες, ενώ άλλα μέλη λειτουργούσαν κατά περίπτωση ως επιτηρητές (τσιλιαδόροι), παρέχοντας κάλυψη κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, είτε είχαν αναλάβει τη φύλαξη και διαχείριση μέρους των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονταν από την εγκληματική δραστηριότητα.
Από την σε βάθος οικονομική έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, διαπιστώθηκε ότι -κατά περίπτωση- οι κατηγορούμενοι ουδέποτε είχαν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ είτε δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις – σε ορισμένες περιπτώσεις δε, δεν διέθεταν καν Α.Φ.Μ. – είτε δήλωναν μηδενικά εισοδήματα, διαβιώνοντας αποκλειστικά από τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης.
Παράλληλα, διακριβώθηκε ότι, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε επαναλαμβανόμενες αγοραπωλησίες οχημάτων και άλλες οικονομικές συναλλαγές, επιδιώκοντας να αποκρύψουν την προέλευση των παράνομων εσόδων τους, τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα μέσω νομιμοφανούς επιχείρησης.
Συνολικά, από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε -10- οικίες, κατάστημα και άλλους χώρους, βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:
- -5- οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διευκόλυνση της εγκληματικής δραστηριότητας,
- χρηματικά ποσά,
- πλήθος κοσμημάτων και τιμαλφών,
- κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
- τσάντες πολυτελείας και αξεσουάρ,
- -2- ζυγαριές ακριβείας και
- μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας,
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί -44- περιπτώσεις διαρρήξεων οικιών και -14- περιπτώσεις απατών και κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, με το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τις 440.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια και έτερα αδικήματα, ενώ σε βάρος τους έχουν επιβληθεί συνολικά -24- περιοριστικοί όροι, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ενεργοί μέχρι και σήμερα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί το πλήρες εύρος της παράνομης δράσης της οργάνωσης.
notia team
Ο συγγραφέας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το βιογραφικό του.
Δείτε όλα τα άρθρα από notia team