Πρότυπο προσβάσιμης παραλίας για ΑμεΑ η 3η παραλία Γλυφάδας




Με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή για τις πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία, το πρωί της Πέμπτης (23/5), η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος επισκέφθηκαν την 3η παραλία Γλυφάδας και ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου για τα δύο SeaTrac Γλυφάδας, που είναι τα δημοφιλέστερα πανελλαδικά, καθώς και για τις άλλες υποδομές, που την καθιστούν πρότυπο προσβάσιμης παραλίας για τα ΑμεΑ.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Υπουργός χαρακτήρισε την παραλία αυτή «πρότυπο και για άλλες παραλίες της χώρας» και τόνισε:

«Κατά την επίσκεψή μου σε προσβάσιμη για ΑμεΑ παραλία της Γλυφάδας, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άρη Σκέρτσου και του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, τόνισα ότι το Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να αναδείξει την Ελλάδα ως προσβάσιμο και φιλόξενο προορισμό για όλους ανεξαιρέτως τους ταξιδιώτες.

Η συμπερίληψη εξάλλου συνιστά στη σύγχρονη εποχή βασικό συστατικό της υπεύθυνης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η πολιτική για προσβάσιμο τουρισμό ενισχύει ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος και την ανταγωνιστικότητά του στο διεθνές περιβάλλον.



Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το Υπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει και ήδη υλοποιεί μία σειρά έργων που αποσκοπούν στις προσβάσιμες παραλίες και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για εμβληματικό έργο και αφορά στην ανάπτυξη υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας με πόρους άνω των 17 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

Τα έργα προβλέπουν την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς της χώρας και περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ώστε να μη δημιουργούνται διακρίσεις ως προς την πρόσβαση σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά. Ως επιλέξιμες δαπάνες στα έργα αυτά, έχουν ενταχθεί οι εγκαταστάσεις υγιεινής και η διαμόρφωση προσβάσεων και εσωτερικών οδών για Άτομα με Αναπηρία και άτομα με μειωμένη δυνατότητα μετακίνησης ενώ παράλληλα προβλέπεται η ειδική σήμανση χώρων, προσβάσεων και χρήσεων με ψηφιακά μέσα και κατάλληλες προδιαγραφές για ΑμεΑ».

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε:

«Είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε σήμερα την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Υπουργό Επικρατείας Άρη Σκέρτσο, σε μια υποδομή πρότυπη, που χαίρονται χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποια αναπηρία και πρέπει και αυτοί να απολαμβάνουν το θαλασσινό μπάνιο όπως όλοι μας.

Στη Γλυφάδα κάνουμε πράξη την ανεξάρτητη διαβίωση. Τα δύο SeaTrac που λειτουργούν στην παραλία μας, έχουν τις περισσότερες χρήσεις πανελλαδικά. Πέρσι έφθασαν τις 8.000 χρήσεις. Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία, που έρχονται από παντού, μπορούν να χαρούν την εμπειρία της θάλασσας, να έχουν τα αποδυτήρια, όλες τις συνοδευτικές υποδομές, με τους μηχανισμούς που υπάρχουν εδώ να κολυμπήσουν και να βγουν με ασφάλεια, να έχουν τις ομπρέλες τους, να βρίσκονται μαζί με όλους τους υπόλοιπους κολυμβητές. Χρόνο με το χρόνο αυτή η προσπάθεια εξελίσσεται.

Όλο το καλοκαίρι θα είμαστε εδώ να υποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, έρχονται από όλα τα μέρη στη Γλυφάδα μας και κάνουν χρήση αυτής της υποδομής, που έχει υπερτοπική εμβέλεια. Είναι μια υποδομή που χρησιμοποιούν άνθρωποι από όλα τα μέρη και όλων των ηλικιών, άνθρωποι νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με τραυματισμούς, με αναπηρίες, είναι μια υποδομή που πραγματικά δίνει σε όλους τη δυνατότητα να χαρούν το μπάνιο τους, να απολαύσουν τη θάλασσα. Σήμερα ένας κύριος βούτηξε παρά τον αέρα -ήταν ο τολμηρός της ημέρας- και μας είπε “είναι η μόνη μου άσκηση, προσπαθώ να μη χάνω ούτε μια μέρα”. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που εδώ έχουν όλοι τη δυνατότητα να κολυμπούν όσο θέλουν, από το πρωί ως το βράδυ».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.