Σύνορα Αγίου Δημητρίου με Νέα Σμύρνη: O ανθισμένος…σκουπιδότοπος




(της Ελένης Γρηγοριάδου) Ένας μικρός  παράδεισος που σφύζει από αμυγδαλιές, κουτσουπιές, γαζίες, μολόχες βρίσκεται στα σύνορα της πόλης, Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου- εντός του οικοπέδου του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ (Ευξείνου Πόντου & Αγίων Σαράντα). Ανάμεσα σ’ αυτή την υπέροχη φύση υπάρχουν μελίσσια αλλά και σωροί από μπάζα κατεδαφίσεων και σκουπίδια. 

Έχω την αίσθηση πως σε ποσοστό ανάλογο με τον πληθυσμό της πόλης είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν περάσει από το θαυμάσιο αυτό  χώρο του άλσους έστω και μια φορά και ακόμη λιγότεροι αυτοί που τον γνωρίζουν.

Ο χώρος του ΔΕΔΔΗΕ είναι για τους περισσότερους το «σύνορο», το «άβατο», πέρα από το οποίο δύσκολα θα προχωρήσουν έστω για μια βόλτα.

Χρόνια τώρα αποτελεί υγειονομική βόμβα για την περιοχή  



Το πρόβλημα της λειτουργίας του Υποσταθμού Ν. Σμύρνης, υποβιβασμού υψηλής τάσης προς μέση τάση (ΥΤ/ΜΤ), που λειτουργεί από το 1964, βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και γειτνιάζει με πολλές σχολικές μονάδες (1 λύκειο, 2 γυμνάσια, 3 δημοτικά, 2 νηπιαγωγεία), και αποτελεί υγειονομική βόμβα για την περιοχή τέθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 2000.

Σε πρώτη φάση, οι τοπικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές της περιοχής έθεταν ζήτημα απομάκρυνσης του υποσταθμού, με το συγκεκριμένο σενάριο να απορρίπτεται λόγω της στρατηγικής σημασίας του συγκεκριμένου Υ/Σ για πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής. Το επόμενο σενάριο που έπεσε στο τραπέζι των αλλεπάλληλων συζητήσεων με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και το ΥΠΕΝ περιλάμβανε την υπογειοποίησή του, με παράλληλη περιβαλλοντική ανάπλαση του χώρου. Το πρόβλημα με το σενάριο αυτό είχε να κάνει με το μεγάλο κόστος του έργου και φυσικά πάγωσε.

Τελικά, ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει την ανακατασκευή του Υ/Σ Ν. Σμύρνης στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019-2023, εντάσσοντας το έργο και στο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας και αυτή την στιγμή προχωρά σε εκσυγχρονισμό ενός από τους πιο σημαντικούς υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ στα νότια προάστια της Αθήνας κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας.

Το προηγούμενο διάστημα  οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την έναρξη εργασιών εκσκαφής επί των οδών Δέγλερη και Λυκούργου. Ακολούθησε ανακοίνωση από το Δήμο Αγίου Δημητρίου με αναφορά σε ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ότι το υπόγειο δίκτυο από τον Υ/Σ Ν. Σμύρνης έχει σχεδιαστεί να οδεύσει μέσω μίας σειράς οδών του Δήμου, με κατεύθυνση προς το Ελληνικό, και εντάσσεται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ηλεκτροδότηση των έργων.

Αφορμή για αυτό το ρεπορτάζ αποτέλεσε το μεγαλεπήβολο  επενδυτικό σχέδιο προς μια κλιματικά ουδέτερη πόλη εως το 2030 που υπέβαλε πρόσφατα ο Δήμος Νέας Σμύρνης και στοχεύει στο να μετατραπεί σταδιακά σε μία κλιματικά ουδέτερη πόλη, με χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας EUCF.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν οι κάτοικοι της Άνω Νέας Σμύρνης πως οραματίζεται αυτό το project ο Δήμος, όταν όλα αυτά τα χρόνια, στα σύνορα τα πόλης έχουμε μια απαγορευμένη ζώνη που κανείς δεν πρέπει να διαβεί… Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Ο Υ/Σ βρίσκεται εντός πυκνού αστικού ιστού, και γειτνιάζει με κατοικίες και σχολικές μονάδες. Η υφιστάμενη λειτουργία του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον η όποια αύξηση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, την οποία αναμένεται να επιφέρει ενδεχόμενη επέκτασή του.

Ερωτάται λοιπόν ο Δήμος, τι μέτρα θα λάβει ώστε να μην επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο του Υ/Σ Νέας Σμύρνης για τα έργα στο Ελληνικό επιβαρύνοντας την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης και του Ασυρμάτου;

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Σύνορα Αγίου Δημητρίου με Νέα Σμύρνη: O ανθισμένος…σκουπιδότοπος

  • 08/04/2024 at 11:34 μμ
    Permalink

    Μας είναι αδύνατον να διαβάσουμε το άρθρο σας.
    πολλές διαφημίσεις! πάρα πολλές!! κρίμα!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.