Νέα σημαντική εικαστική έκθεση στον Άλιμο – Κονδύλης: “Βομβαρδιζόμαστε από τόνους χαμηλής ποιότητας”




Μία ακόμη σημαντική εικαστική έκθεση, με τίτλο «PICTOR CLASSICUS SUM – Νεοελληνική ζωγραφική και κλασσική παράδοση», φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου.

Τα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024. Επιμελητής της Έκθεσης, είναι ο Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με μότο τη φράση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο «Pictor classicus sum (Είμαι κλασικός ζωγράφος)», υπογραμμίζεται μέσα από τα έργα της εικαστικής αυτής έκθεσης η σταθερή συμβολή του κλασικού στην εξέλιξη της Νεοελληνικής Τέχνης. Παρουσιάζονται έργα Ελλήνων ζωγράφων από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα (Γύζης, Αλταμούρας, Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Διαμαντόπουλος, Μόραλης κ.ά.).

H αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αλίμου, Αποστολία Σκλάβου υποδέχτηκε τον κόσμο που βρέθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ ο Δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του, στον κορυφαίο φιλόλογο, Μανόλη Χατζηγιακουμή.



Η ομιλία του Ανδρέα Κονδύλη:

Καλησπέρα σας!

Καλό μήνα, με την Άνοιξη να μπαίνει μέσα από τη βαριά σκιά της θλιβερής επετείου των Τεμπών. Εμείς εδώ, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να συνεχίζουμε την προσπάθεια για το ωραίο και το καλό, για το καλό και το αγαθό.  

Πριν λίγες μέρες πέθανε ένας σοφός δάσκαλος. Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής. Από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους, νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές της χώρας. Θέλησα να σας τον αναφέρω, ν’ ακουστεί με την ευκαιρία τ’ όνομά του μέσα στην αίθουσα αυτή, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην προσωπικότητά του και στο έργο του. Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, λοιπόν, έλεγε ότι σκοπός της Παιδείας είναι να κάνει ικανούς τους νέους να σκέφτονται το σωστό και να αισθάνονται το ωραίο, γενικότερα, να τους εμπνεύσει έφεση και αγάπη για το αγαθό της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας.

Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Να εμπνεύσουμε την αγάπη για πνευματική και ψυχική καλλιέργεια! Γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας κι όχι προνόμιο των ολίγων. Βομβαρδιζόμαστε από τόνους χαμηλής ποιότητας. Η τηλεόραση, τα σόσιαλ, τα μίντια…Μια ατέλειωτη ρηχότητα που βολεύει το κουρασμένο μας μυαλό από τις τόσες έγνοιες στο τέλος της μέρας…Αλλά η ζωή είναι αλλού! Θυμάμαι πάντα τα λόγια του Κυριάκου Κατζουράκη: «Η επαφή με ένα έργο τέχνης δεν είναι στιγμιαία, είναι μέρος του εσωτερικού πλούτου μας που χρειάζεται «καλή τροφή», που μας ελευθερώνει από τη σκλαβιά μιας μονοδιάστατης εικόνας του κόσμου. Όλοι έχουμε μέσα μας μια κρυμμένη ποιητική πλευρά που όταν τη φροντίζουμε, μας φροντίζει».

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, σήμερα την κρυμμένη ποιητική μας πλευρά με Γύζη, Παρθένη, Μπουζιάνη, Μόραλη, Βασιλείου αλλά και νεώτερους. Κι ο καθηγητής κύριος Στεφανίδης, που τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια…ο κύριος Στεφανίδης θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως στην Τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, αλλά κάθε μοντέρνο έχει τις ρίζες του στο κλασικό. Θα μας αφηγηθεί, επίσης, πώς η έντεχνη νεοελληνική δημιουργία ξεκίνησε ως παρακολούθημα της μεγάλης ευρωπαϊκής παράδοσης. Πρόσφατα είχαμε και στο Ανοιχτό μας Πανεπιστήμιο τρεις σχετικές διαλέξεις με  θέμα «Από τον Ζωγράφο του Μακρυγιάννη στο Σήμερα».  

Ωστόσο, ο Μάνος Στεφανίδης προβληματίζεται σοβαρά για το πού πηγαίνει σήμερα η ζωγραφική. Πόσο απαραίτητη μπορεί να είναι μέσα στον καταιγισμό των ηλεκτρονικών εικόνων και των μαζικών οπτικών πληροφοριών; Της επιτρέπεται από τις συνθήκες να υπάρξει αυτούσια και ακέραιη; Να υπάρξει επίκαιρη και ουσιαστική; Όποια κι αν είναι η απάντηση, εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί του ότι η Τέχνη, από απλή διακοσμητική διαδικασία ή υπόθεση κοινωνικού prestige, οφείλει πάλι να λειτουργήσει ως πράξη αντίστασης, ως η προσωπική επανάσταση του καθενός.

Σας ευχαριστώ, εύχομαι να περάσετε καλά!

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λειτουργία έκθεσης:

Δευτέρα έως Παρασκευή : 10:00 π.μ. – 20:30

Σάββατο & Κυριακή : 10:00 π.μ. – 14:00 & 18:00 – 20:30

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Νέα σημαντική εικαστική έκθεση στον Άλιμο – Κονδύλης: “Βομβαρδιζόμαστε από τόνους χαμηλής ποιότητας”

  • 04/03/2024 at 8:04 μμ
    Permalink

    Ωραία όλα αυτά δήμαρχε αλλά ας κοιτάξουμε λίγο και τά φώτα της Ρήγα Φεραίου που 16μερες δεν έχουμε φώς και αναγκαζόμαστε να ανάβουμε τα φώτα των σπιτιών μας όλο το βράδυ Νά υποθέσω ότι θα μας αφαιρεθεί από τ
    α Δημοτικά τέλη;

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.