Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος




Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 17 Mαρτίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά κι ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ένα παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή 17 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του εορταστικού διήμερου:

Κυριακή 17 Μαρτίου



🎉Jaguar Bombs και Bloco Swingueira
12.00-15.00, Ξέφωτο
https://bit.ly/3uVJN7E

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνεται γιορτή! Ζωντανή μουσική, παρέλαση κρουστών, εργαστήρια, μασκαράδες, κέφι και φαντασία δίνουν το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες! H αγαπημένη πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει, όπως κάθε χρόνο, την εκρηκτική ενέργεια και τους βραζιλιάνικους ρυθμούς της σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι Jaguar Bombs στήνουν την πιο ξέφρενη γιορτή διασκευάζοντας διαχρονικές επιτυχίες.

🌿 Κινούμενοι Κήποι
11.00-15.00, Πευκώνας

Μια αστεία διαδραστική εγκατάσταση, με πρωταγωνιστές τρία ανθρωπόμορφα πράσινα γλυπτά που κυκλοφορούν ελεύθερα, περιμένει τους επισκέπτες του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος!
Μικροί και μεγάλοι αλληλοεπιδρούν μαζί τους τοποθετώντας πάνω τους κατασκευές λουλουδιών.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: VYCA Very Young Contemporary Art

🎭 Εικαστική δράση: Κατασκευάζουμε μάσκες!
11.00-15.00, Μεσογειακός Κήπος

Με αφορμή τις ευφάνταστες δημιουργίες του εικαστικού και σχεδιαστή Daniel Palillo, τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν πώς μέσα από την τυχαία σύνθεση χρωμάτων και υλικών μπορούν να δημιουργηθούν φανταστικοί χαρακτήρες, και, σαν άλλοι πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, κατασκευάζουν τις δικές τους μάσκες για να αφηγηθούν με τη σειρά τους μικρές ιστορίες εικαστικής αναρχίας.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, εικαστικός
Υποστήριξη εργαστηρίου: Αρχοντούλα Τσατσουλάκη, εικαστικός
Ελεάννα Μπαλέτση, εικαστικός

🎊Γαϊτανάκι: χρώματα και βήματα
12.30-14.30, Νότιο Ξέφωτο

Ένα γαϊτανάκι στήνεται στο Ξέφωτο και περιμένει μεγάλους και παιδιά να στροβιλιστούν στον ρυθμό της μουσικής. Με τη βοήθεια της χορογράφου Χαριτίνης Γαλανοπούλου οι συμμετέχοντες εμπνέονται από την κλασική χορογραφία και δημιουργούν νέα χορευτικά μοτίβα βασισμένα στον σύγχρονο χορό.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα απ’Ουσία, Χαριτίνη Γαλανοπούλου

🎵 Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου
12.00-15.00, Ξέφωτο
https://bit.ly/3ImhAtw

Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης.

Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους.

Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη», καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα «Επτάσημο» με τον Ηλία Γάκο και τη Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι.

Στο γλέντι συμμετέχουν ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), προσκαλεί όλους τους επισκέπτες να συμμετέχουν στους κύκλους του χορού!

🪁Εικαστική δράση: Χαρταετοί στον ουρανό
11.00-16.00, Αγορά

Σε μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού, μικροί και μεγάλοι αποτυπώνουν τον ουρανό γεμάτο με χαρταετούς. Χρώματα, σχήματα, σφραγίδες και στένσιλ βοηθούν να δημιουργηθεί μια μοναδική συλλογική ζωγραφιά εμπνευσμένη από τον οκτάγωνο χαρταετό της εικαστικού Όπυς Ζούνη.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα Απ’Ουσία

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.