Τραγωδία στο Μάτι: Τελικά οι νεκροί κρύβονται (άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη)




Kρύβονται οι νεκροί;»: Αυτό ήταν το ερώτημα που λαμβάναμε ως απάντηση κάθε φορά που μετά την καταστροφή στο Μάτι ζητούσαμε να μάθουμε αν όσοι συμμετείχαν στην υπό τον τότε πρωθυπουργό κ. Τσίπρα σύσκεψη γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών. Σχεδόν έξι χρόνια μετά – και σχεδόν μέσα στην απόλυτη σιωπή – στη δίκη για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 αποκαλύπτεται ότι τελικά οι νεκροί κρύβονται. 

Όχι για πάντα, αλλά σίγουρα για όσο απαιτείται προκειμένου να στηθεί ένα νυχτερινό θέατρο σε απευθείας μετάδοση. Λίγες ώρες μετά, αποκαλυπτόταν το μέγεθος της τραγωδίας. Έμενε αναπάντητο το ερώτημα, όμως, αν σ’ εκείνη την θεατρική παράσταση, στην διάρκεια της οποίας επιμελώς και υπόπτως αποφεύχθηκε το (φυσιολογικό) ερώτημα «υπάρχουν θύματα;», οι συμμετέχοντες γνώριζαν ή όχι την ύπαρξη νεκρών. Συζητούσαν γενικά περί της κατάστασης και για το τι ώρα θα ξεκινούσαν το πρωί οι πτήσεις των αεροπλάνων, αλλά – τι σύμπτωση! – ουδείς σκέφθηκε να ρωτήσει αν υπήρχαν νεκροί.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, απαντήθηκε και αυτό το ερώτημα. 

Στις 11 Ιανουαρίου του 2024, στο δικαστήριο, ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής κ. Σωτήρης Τερζούδης είπε ότι στις 19.54.19’ ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός. Προφανώς όχι δημόσια και σίγουρα όχι στη νυχτερινή «σύσκεψη» στο Συντονιστικό κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.



Ερωτηθείς αν στη συνέντευξη Τύπου (μετά την σύσκεψη) «ξέρατε για νεκρούς;», απάντησε «ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς». Αλλά στο νυχτερινό τηλεοπτικό σόου οι νεκροί κρύφτηκαν!

Ακολούθησε και το χειρότερο: Στις 22 Ιανουαρίου, ο εναέριος συντονιστής κ. Χρήστος Λάμπρης, είπε: «Γύρω στις 11 το βράδυ, στην παραλία στο Μάτι, μου έδειξε η ΕΜΑΚ 16 σάκους με νεκρούς». 

Γνώριζαν αλλά δεν είπαν λέξη!

Στις 26 Ιανουαρίου, κατά την απολογία της, η τότε Περιφερειάρχης κ. Δούρου είπε πως όταν γύρω στις 10.30 ξεκίνησε η ενημέρωση του κ. Τσίπρα, πριν την συνέντευξη, «δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κρατούσα κατάσταση. Η αίσθησή μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου, όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν».

Στις 29 Ιανουαρίου, στη δική του απολογία, ο πρώην Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Μπουρνούς είπε: «Βλέπω έναν νεκρό και ένα πυροσβεστικό όχημα. Είναι οκτώ η ώρα. Και λέω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Με ρωτάνε (οι δημοσιογράφοι) ξανά, λες και είπα ότι ήλθαν εξωγήινοι. Οκτώ η ώρα λέω ότι υπάρχουν νεκροί, ενώ άλλοι έντεκα η ώρα δεν ξέρουν εάν υπάρχουν νεκροί, που είναι αρμόδιοι». 

Έτσι, σχεδόν έξι χρόνια μετά, το πανελλήνιο πληροφορήθηκε πως στην παράσταση που στήθηκε για να «εκτιμήσει» ο τότε πρωθυπουργός την κατάσταση, η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή. 

Έκρυψαν τους νεκρούς κάτω από τη Γέφυρα του Μόσταρ!

Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε σήμερα με βεβαιότητα πως εκείνο το βράδυ νεκροί υπήρχαν και τους έκρυψαν. Και μετά, για έξι σχεδόν χρόνια έκρυβαν… ότι τους έκρυβαν!

Γιατί είχαν να κρύψουν και κάτι ακόμη: Ότι ο κ. Τσίπρας εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Μόσταρ της Βοσνίας και έλαβε μέρος σε όλες τις τελετές για την 14η επέτειο από την ανακατασκευή της Γέφυρας του Μόσταρ, η οποία είχε καταστραφεί κατά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το 1999.

Όπως είχαμε τότε ενημερωθεί, μετά την προσγείωσή του στη Βοσνία, πληροφορήθηκε ότι η πυρκαγιά (που είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι) ήταν μεγάλη και στις 6.30 μ.μ. έδωσε εντολή να ετοιμαστεί το αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα, το οποίο «ετοιμαζόταν» επί τρεις ώρες!

Στο διάστημα αυτό, ακολούθησε όλο το πρόγραμμα, στερούμενος μόνο τις βραβεύσεις και το επίσημο γεύμα αργά το βράδυ.

Λίγο πριν από τις οκτώ, πήγε με το λεωφορείο μαζί με τους άλλους ηγέτες – ανάμεσά τους και ο Ζόραν Ζάεφ – στη Γέφυρα, εκεί κάθισαν σε ένα τραπέζι με φρούτα και γλυκά και μετά από μια ώρα και ένα τέταρτο βρίσκονταν στη Γέφυρα, πετούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα στο ποτάμι και υπέγραφαν σε ένα μεγάλο κάδρο με την «Χάρτα της Ειρήνης». 

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, ενημερωνόμασταν για την «εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού». 

Έναν χρόνο μετά, στις 2 Ιουλίου 2019, στην προεκλογική συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Τσίπρας θα μας έλεγε το περίφημο «θύμωσα με το πώς διαλύθηκε ο κρατικός μηχανισμός»!

Η επιστροφή του… Ξέρξη

Στο μεταξύ είχαμε πληροφορηθεί και άλλα πράγματα…

Από το πόρισμα των εισαγγελέων που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Μαρτίου 2019, προέκυψε «πλήρης σύγχυση και απόλυτη έλλειψη συντονισμού», «απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας, όχι μόνον μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών αλλά και εντός κάθε υπηρεσίας», «η πυροσβεστική υπηρεσία λειτούργησε με τρόπο χαώδη», κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στις 26/4/2018 ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, «έγινε μια επιφανειακή παράθεση απόψεων των συμμετεχόντων, έχοντας καθαρά υλικό χαρακτήρα, χωρίς να γίνει καθορισμός συγκεκριμένων δράσεων κατά αντικειμενικό χρόνο και υπόχρεο φορέα. Ουσιαστικά δηλαδή, είναι σαν να μην έγινε – ή με άλλα λόγια, και να μην γινόταν, δεν θα υπήρχε κάτι σημαντικό να προστεθεί στο σύστημα πολιτικής προστασίας». Και άλλα πολλά…

Ως… Ξέρξη που παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας «από τον χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω» τους παρουσίασε με το δικό του πόρισμα ο ανακριτής, τον Μάιο του 2021.

Οπότε, με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, το 2019 λίγο πριν από τις εκλογές και με την Βουλή να παραμένει ανοιχτή με το ζόρι, το βασικό έγκλημα του εμπρησμού μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα…

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.