Την Κυριακή 3/12 στον Άλιμο, η 6η Πανελλήνια επίδειξη μόδας ΑμεΑ




Ο Δήμος Αλίμου και το Σωματείο ΔΥΑΜΕΑ (Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι Με Ειδικές Ανάγκες, ΜΟΝΟ άνθρωποι), τιμώντας την  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), διοργανώνουν και παρουσιάζουν στο κοινό την 6η Πανελλήνια Επίδειξη Μόδας ΑΜΕΑ.  Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, στις 18:30 στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (ΒΑΚ), Μεγάλης του Γένους Σχολής 10, στον Άλιμο, παραολυμπιονίκες, αθλητές ΑΜΕΑ, πρώην και νυν μοντέλα, εστεμμένες διαγωνισμών ομορφιάς, απλοί αθλητές, χορευτές, θα φορέσουν τις μοναδικές δημιουργίες του «Οίκου Μόδας Τρανούλη» και θα αποδειχθεί, για μία ακόμη φορά, ότι όλοι είναι ίσοι και όλοι μπορούν ν’ απολαμβάνουν τις μοναδικές στιγμές της ζωής σε μια καθημερινότητα δίχως διαφορετικότητα, όπως υπογραμμίζει η  Πρόεδρος της ΔΥΑΜΕΑ, κυρία Σύλβια Αντώναρου.

Η  εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου, ενώ ο Δήμαρχος  Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης  τόνισε πόσο σημαντική είναι κάθε δράση που βοηθεί τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν δικαιώματα κι ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλίμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με ένα στίχο της Maya Angelou (Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου) ο Ανδρέας Κονδύλης, καλωσορίζει στον Άλιμο, την “6η Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ” .



Το μήνυμα του Δημάρχου Αλίμου:

“Υπάρχει ένας στίχος της Maya Angelou που λέει: «Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν». Θέλω να πω ότι τα άτομα με αναπηρία καθημερινά βιώνουν την απόρριψη, την απαξίωση ή μερικές φορές την λύπηση. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη για αποδοχή και αναγνώριση αυτών των συνανθρώπων μας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.
Ως Δήμος εμπνεόμαστε από την έννοια της συμπερίληψης. Η συμπερίληψη είναι μία έννοια ταυτόσημη με την αποδοχή, που καθιστά απαραίτητη την αναγνώριση της αξίας κάθε ατόμου. Τη δημιουργία μίας συλλογικής αντίληψης πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέλη της κοινωνίας, χωρίς ταμπέλες και στερεότυπα. Με δυο λόγια, συμπερίληψη σημαίνει πως δεν αφήνουμε κανέναν απέξω από το σύνολο, από την κοινωνία. Δεν αποκλείουμε κανέναν, δεν κάνουμε καμιά διάκριση με βάση το φύλο, την εθνικότητα, τις όποιες πεποιθήσεις, και βέβαια, την αρτιμέλεια.
Συμπερίληψη και ενσυναίσθηση, να μπαίνεις δηλαδή για λίγο στα παπούτσια του άλλου, είναι τα βασικά κλειδιά, για ν’ αποκατασταθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι περικλείονται και χωράνε μέσα σε κάθε γεγονός της καθημερινότητάς μας. Σε οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Κάτι που για εμάς, τους αρτιμελείς, τους «φυσιολογικούς», όπως ανόητα ίσως αυτοχαρακτηριζόμαστε, φαίνεται δεδομένο. Η συμπερίληψη ατόμων με αναπηρίες στην καθημερινότητα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη εξέλιξη. Αντιμετωπίζει την ανισότητα και την διάκριση, δίνοντας σε όλα τα άτομα την ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία.
Εάν και εφόσον θέλουμε την περαιτέρω εφαρμογή της κοινωνικής ισότητας, τότε πρέπει, να συστρατευθούμε όλοι πίσω από τις βασικές αρχές του Συντάγματος και κυρίως πίσω από την αρχή της Ισότητας. Από την ελλιπή εφαρμογή αυτής της αρχής πηγάζουν τα κυριότερα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, και της ίδιας της κοινωνίας. Το κράτος από την πλευρά του οφείλει να μην αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά να εφαρμόσει ένα μεγαλύτερο προστατευτικό πλέγμα για την ουσιαστική και ισότιμη κοινωνικοποίησή τους. Είναι ανάγκη να συμβαδίσουμε και να εναρμονιστούμε ακόμα περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η οποία με τον Χάρτη Δικαιωμάτων ΑμεΑ έθεσε τον δρόμο που πρέπει να διαβεί κάθε ευνομούμενο και Ευρωπαϊκό Κράτος. Η τήρηση των νόμων επαφίεται στον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες. Το Σύνταγμά μας αναφέρει ρητά στο άρθρο 21 παρ. 6: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας». Είναι καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των απλών αλλά ουσιαστικών κανόνων.”

Δείτε τη συνέντευξη τύπου:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.