Παιδιά από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, επισκέφθηκαν το Διοικητικό Πρωτοδικείο




Ο Δήμος Χρυσός, Εφέτης Δ.Δ., περιγράφει την πολύ όμορφη εμπειρία από την επίσκεψη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά περίπου είκοσι παιδιών από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά και των συνοδών τους:

“Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την υποδοχή τους στο γραφείο Προϊσταμένου και το σχετικό κέρασμα. Ακολούθησε μια εισαγωγή από εμένα και μια εκπληκτική παρουσίαση σε προτζέκτορα από την Πρωτοδίκη Ζήνα Κορκοτίδου. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Δικαστηρίου, ενημέρωση από τον Πρωτοδίκη Αχιλλέα Μάμαλη για την ιστορία της τοποθεσίας, επίσκεψη στο Τμήμα Καταθέσεων και στο Αρχείο και – το καλύτερο από όλα – επίσκεψη στο ακροατήριο, όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν.

Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή! Τους έκαναν εντύπωση οι μεγάλες οθόνες στο ακροατήριο! Ένα μεγαλύτερο παιδί με ρώτησε γιατί έχουμε τις υποθέσεις σε χαρτί, αφού τις καταχωρούμε στον υπολογιστή…

Κάποια στιγμή, τα ρωτήσαμε τί είναι το “δίκαιο” και ένα αγοράκι μας απάντησε “Δίκαιο είναι όταν ένα παιδί έχει πέντε σοκολάτες, να έχει και το άλλο πέντε σοκολάτες!”



Υπήρξαν και άβολες στιγμές. Ρωτήσαμε τί είναι ο εισαγγελέας και ένα κορίτσι απάντησε “Αυτός που αποφασίζει να πάρουν ένα παιδί από την οικογένειά του”.

Μείναμε για πολλή ώρα πάνω στην έδρα. Σκέφτηκα να ρωτήσω γιατί ένα δικαστήριο δεν είναι ποτέ διμελές ή τετραμελές. Και ένα μικρό κορίτσι κατάφερε και απάντησε!

Θέλω να πω ότι σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε να απομυθοποιήσουμε την έννοια του δικαστηρίου σε παιδιά που έχουν ήδη εμπλοκή με δυσάρεστες αποφάσεις της δικαιοσύνης. Νομίζω ότι το καταφέραμε, εισπράττοντας τη γνήσια χαρά, περιέργεια και ενδιαφέρον των παιδιών. Πολλά συγχαρητήρια στη Ζήνα και στον Αχιλλέα, χάρη στους οποίους κύλησε τόσο καλά αυτή η μοναδική δραστηριότητα. Και εις άλλα!”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.