Kακοκαιρία Elias: Πότε θα χτυπήσει την Αττική – Δείτε live την πορεία των φαινομένων




Η νέα κακοκαιρία, με την ονομασία Elias, βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, χτυπώντας με βροχές και καταιγίδες την Ήπειρο και το Ιόνιο. Από το πρωί το πρώτο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το δεύτερο και ισχυρότερο να έρχεται το βράδυ της Τρίτης.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θα εξαπλωθούν μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης σε ολόκληρη τη χώρα, με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να την γλιτώνουν.

Καταιγίδες θα έρθουν και στην Αττική, κυρίως το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει προς τα δυτικά και βόρεια ακόμα και σήμερα.

Οι μετεωρολόγοι και η ΕΜΥ συνιστούν προσοχή στους κατοίκους που έχουν πληγεί από την προηγούμενη φονική κακοκαιρία Daniel, ενώ ήδη η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή, για να μην επαναληφθούν τα ακραία σκηνικά στις αρχές του Σεπτεμβρίου.



Κλέαρχος Μαρουσάκης: Από το βράδυ της Τρίτης το ισχυρό δεύτερο κύμα – 500 τόνοι νερό στη Θεσσαλία

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για την κακοκαιρία που έρχεται, καθώς θα χτυπήσει και πάλι την πολύπαθη περιοχή της Θεσσαλίας.

Όπως τόνισε στη σημερινή του πρόγνωση, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης η κακοκαιρία θα επηρεάσει τις περιοχές από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια και θα αφορά τα 2/3 της Ελλάδας. Δεν θα επηρεαστούν οι περιοχές στα βόρεια της Χαλκιδικής (αν. Μακεδονία και Θράκη).

Από σήμερα, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας, ενώ το βράδύ έρχεται το δεύτερο και πιο ισχυρό.

«Σήμερα θα έχουμε βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα – βράδυ θα μιλάμε για το δεύτερο ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αφορά τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα».

Όπως είπε η κακοκαιρία θα παραμείνει στο Ιόνιο για τις επόμενες 48 με 72 ώρες και παίρνει συνεχώς ενέργεια, μέχρι να φτάσει Αιγαίο και να εξασθενίσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κακοκαιρία θα χτυπήσει και Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη καθώς θα φεύγει.

Εκτός από τη Θεσσαλία που χρειάζεται προσοχή, καθώς μέχρι και Πέμπτη θα πέσουν σχεδόν 500 τόνοι νερό, τόνισε πως και στην περιοχή της Λαμίας θα υπάρξουν φαινόμενα.

Για την Αττική είπε πως θα υπάρξουν φαινόμενα Τετάρτη και Πέμπτη, κατά τόπους ισχυρά.

«Από την Πέμπτη και στη συνέχεια θα πάμε σε έναν πιο ομαλό καιρό, θα πέσει βέβαια η θερμοκρασία αλλά θα πάμε σε έναν άστατο καιρό με πιο ήπιες και πιο σταθερές βροχοπτώσεις», κατέληξε.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την κακοκαιρία
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.