Δένδιας στο Delphi Forum: Δεν πρόκειται να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας




«Στον τρόπο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, μετά από 63 γύρους διερευνητικών συνομιλιών, πρέπει να υπάρχουν κάποιες αλλαγές, γιατί θα διευκολύνουν το να φτάσουμε γρηγορότερα, εάν αυτό είναι δυνατό, σε κατανοήσεις», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Forum), στη συζήτηση με τη διπλωματική συντάκτρια του Star Κατερίνα Τσαμούρη.

«Για να υπάρξει λύση, πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα. Συγκλίσεις επιτυγχάνονται όταν το ευρύτερο πλαίσιο ενθαρρύνει τις συγκλίσεις και δεν επιτυγχάνουν όταν το ευρύτερο πλαίσιο δημιουργεί εχθρική ατμόσφαιρα», ανέφερε.

Στην ερώτηση της Κ. Τσαμούρη για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου ακόμη και με προεκλογικό σποτ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι στην Τουρκία έχουν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία μπροστά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται δηλαδή να επαναφέρω καθόσον με αφορά το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο προ των σεισμών σημείο, επειδή κάποιος αξιωματούχος του ΑΚΡ ανοήτως τύπωσε το χάρτη που τύπωσε».

«Θα δώσω την ευκαιρία στην τουρκική κοινωνία να εκφράσει την άποψή της με τις εκλογές και αμέσως μετά τις εκλογές πλέον χωρίς την πίεση μιας προεκλογικής πιεσμένης εκστρατείας να εκφράσει η νέα τουρκική κυβέρνηση την άποψή της προς την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:



«Θεωρώ ότι έχω καθήκον στο βαθμό που με αφορά να αφήσω το παράθυρο ευκαιρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανοιχτό. Θα ήταν εύκολο και για εμένα να αρπαχτώ από αυτό το χάρτη, να σηκώσω τις εθνικιστικές κορώνες και να πάρω μερικές ακόμα ψήφους και μερικούς ακόμα σταυρούς. Δεν είναι αυτό στοιχείο εθνικής προσφοράς. Γιατί στοιχείο εθνικής προσφοράς είναι η σοβαρότητα. Όταν χρειάζεται να λες αυτά που λες να τα λες και να τα λες καθαρά» τόνισε υπενθυμίζοντας τα όσα είχε πει στην Άγκυρα, στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ούτε αφελής είμαι, ούτε αιθεροβάμων, ούτε πρόκειται να αποστούμε από τις βασικές πάγιες εθνικές θέσεις που είναι κεκτημένο του συνόλου του πολιτικού συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

«‘Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μία ευκαιρία. Και χαίρομαι που το πολιτικό σύστημα της χώρας στη συντριπτική του πλειοψηφία δείχνει τη σοβαρότητα που πρέπει» τόνισε ο Ν. Δένδιας καταχειροκροτούμενος (γεγονός σπάνιο στο Delphi Forum), όπως και σε άλλα σημεία της ομιλίας του

Απολογισμός της τετραετίας στο ΥΠΕΞ: Καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο συμμαχιών
Κάνοντας έναν απολογισμό της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο ΥΠΕΞ δήλωσε στη διπλωματική συντάκτρια του Star ότι «καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο κατανοήσεων, αντιλήψεων, συμμαχιών» και έφερε ως παράδειγμα τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων, την επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία, τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τη στρατηγική κατανόηση με την Αίγυπτο, τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ.

«Όλα αυτά δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα. Είναι επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και σε ένα σημαντικό βαθμό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Εμείς στο παρελθόν είχαμε πάντα την τάση να διχαζόμαστε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτά τα τέσσερα χρόνια μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες, αλλά υπήρξαν κατανοήσεις στις βασικές επιλογές», υπογράμμισε.

«Καταθέτουμε στην ελληνική κοινωνία ενόψει της κρίσης της στις 21 Μαΐου, μια καλή απολογία», κατέληξε.

Η αμοιβαία υποστήριξη Ελλάδας – Τουρκίας για IMO και Συμβούλιο Ασφαλείας
Ερωτηθείς από την Κ. Τσαμούρη αναφορικά με τη στήριξη της υποψηφιότητας της Τουρκίας της για τη θέση της Γενικής Γραμματείας στον IMO, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «δεν νομίζω ότι υπάρχει ρίσκο. Ο ΙΜΟ είναι ένας Οργανισμός που έχει συγκεκριμένο καταστατικό, έχει συγκεκριμένη ατζέντα, αφορά συνήθως τα ζητήματα ναυσιπλοΐας».

«Η Τουρκία ανοιχτά υποστηρίζοντας την Ελλάδα με τη συγκεκριμένη ατζέντα εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τη συγκεκριμένη ατζέντα εντολής που έχει πάνω διεθνές δίκαιο, ειρηνική επίλυση των διαφορών, δεν παίρνει ρίσκο; Και όμως η Τουρκία το πήρε. Το πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα δεν θα το πάρει για τον ΙΜΟ;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Νομίζω πρέπει να έχουμε γενναιότητα. Εάν θέλουμε να υπάρξουν συνεννοήσεις, κατανοήσεις, πρέπει να γίνονται βήματα και από τις δυο πλευρές. Εγώ είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για αυτή την αμοιβαία κατανόηση, για την αμοιβαία στήριξη».

«Ελπίζω ότι είναι ένα πρώτο βήμα για να γίνουν άλλα πολύ πιο σοβαρά και πολύ μεγάλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Κύπρος από την πλευρά της δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την τουρκική υποψηφιότητα, καθώς η ‘Αγκυρα δεν επιτρέπει σε σκάφη με σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας να πηγαίνουν στα λιμάνια της. «Η Ελλάδα έπραξε σωστά, το ίδιο και η Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο 2023, καθώς η αλβανική πλευρά ετοιμάζεται να υπογράψει έγγραφο πληρεξουσίου.

Για την ουδέτερη στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη συνέχεια την αντίδραση της Σερβίας, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην Κ. Τσαμούρη: «την πονάμε τη Σερβία».

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία είναι σχέσεις ιστορικές και είναι σχέσεις βαθύτατες», ανέφερε. «Με την εποικοδομητική στάση μας στην προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου βοηθάμε και τη Σερβία και βεβαίως βοηθάμε και την Πρίστινα. Θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, βοηθάμε τα Βαλκάνια, βοηθάμε την περιοχή μας, βοηθάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εμείς υλοποιούμε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης είναι τα Βαλκάνια να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πετύχαμε στα Ανατολικά Βαλκάνια, είναι μεγαλύτερη πρόκληση τα Δυτικά Βαλκάνια. Πολλές μικρές χώρες, στο βάθος του χρόνου εάν δεν μπουν σε μία ευρύτερη οικογένεια θα δυσκολευθούν πάρα πολύ οι οικονομίες τους να αναπτυχθούν», επεσήμανε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.