Το ΠΑΚΟΕ βάζει στη θέση του τον Κωνσταντέλλο για τα μολυσμένα νερά της Βουλιαγμένης




Ηχηρή απάντηση στον δήμαρχο που κάνει λόγο για εκβιαστικές πρακτικές, δίνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. “Πως είναι δυνατόν ο σημερινός δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να αποκαλεί το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μη πιστοποιημένο οργανισμό, όταν ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014 είχε ζητήσει από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να κάνει μετρήσεις επί πληρωμή” αναφέρει η ανακοίνωση. Δείτε αναλυτικά τι λένε ΠΑΚΟΕ και Δήμος και τα αποτελέσματα των μετρήσεων:

Η ανακοίνωση του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. στα 44 χρόνια λειτουργίας του δεν εμπλέκεται σε κομματικές διαμάχες της κεντρικής διοίκησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. στρατεύεται μόνο στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο έχει αποδείξει διαχρονικά και γι’ αυτό επιβιώνει με όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.  



Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. δεν είναι σύλλογος, αλλά αστικός, μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός με δικά του εργαστήρια, πιστοποιημένα για την διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων ύδατος, αέρα, εδάφους, τροφίμων και μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ραδιενέργειας.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. συμμετέχει σε προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν στον όρμο Βουλιαγμένης στις 6 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ από επιστημονικό συνεργείο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., μετά από καταγγελίες κατοίκων και δημοσιοποιήθηκαν τα πλήρη επιστημονικά στοιχεία, με τις ακριβείς τοποθεσίες και ώρες των λήψεων των δειγμάτων. Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. και απεστάλησαν σε όλους τους δήμους της χώρας και στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπως άλλωστε είναι η πρακτικής μας κάθε φορά.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην ανακοίνωσή του της 13ης Μαρτίου 2023, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, παραδόξως αναφέρεται σε κολυμβητική περίοδο και μη κολυμβητική περίοδο. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ότι δεν είναι διαφορετικά τα νερά την καλοκαιρινή περίοδο και διαφορετικά τη χειμερινή περίοδο.

Καθαρά νερά σημαίνει υγεία για τους πολίτες όλες τις ημέρες του χρόνου, κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο. Επίσης οι πολίτες που κολυμπούν το χειμώνα δεν είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι. Η διασφάλιση της υγείας τους αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο τον Ιούνιο το ΠΑ.Κ.Ο.Ε δημοσιεύει τα αποτελέσματα μίας ευρείας έρευνας με 1.500 δείγματα κολυμβητικών υδάτων απ’ όλη την Ελλάδα, όπως αντίστοιχα δημοσιεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αποδεδειγμένα οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. εκείνη την περίοδο είναι 2,5 εκατομμύρια, ενώ στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Υπουργείου η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του Υ.Π.Ε.Ν. δεν ξεπερνά τις 10.000.  Αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην 44χρονη ιστορία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

Όσον αφορά στην ως άνω ανακοίνωση του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τις δηλώσεις του δημάρχου, το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. τους καλεί να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα των δημοτών τους:

1) Πως είναι δυνατόν ο σημερινός δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να αποκαλεί το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μη πιστοποιημένο οργανισμό, όταν ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014 είχε ζητήσει από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να κάνει μετρήσεις «επί πληρωμή». Τότε ήταν πιστοποιημένος οργανισμός και σήμερα δεν είναι; Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. έχει στη διάθεσή του τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.

2) Ποιοι είναι οι δήμαρχοι, οι οποίοι δήθεν έχουν καταγγείλει το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. για «εκβιαστικές πρακτικές», που αόριστα μιλά ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης;

3) Πόσα χρόνια χρειάζεται ο δήμαρχος για να ολοκληρώσει το έργο στο ρέμα Κόρμπι, όπου συντελείται δεκαετίες τώρα περιβαλλοντολογική καταστροφή και έχει γίνει στο παρελθόν εισαγγελική έρευνα; Γιατί επί των ημερών του έχουν σταματήσει τα έργα;

4) Ποιοι είναι οι «δήθεν εντολείς» στην έρευνα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. για τους οποίους αόριστα μιλά ο δήμαρχος;

5) Με ποιον επιστημονικό τρόπο ο δήμαρχος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μετρήσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. είναι «κατασκευασμένα μυθεύματα», όπως αναφέρει στην δήλωσή του;  

Για τα όσα αόριστα και αβάσιμα δήλωσε ο δήμαρχος περί «εκβιαστικών πρακτικών» κλπ., το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. άμεσα θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια σε βάρος του για τη διαφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων του.

Η ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης:

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε πως για την ενίσχυση του ανυπόστατου αφηγήματος επιστρατεύτηκε και το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) το οποίο παρουσίασε σειρά μετρήσεων των θαλάσσιων υδάτων, – συμπτωματικά μόνο στις περιοχές όπου εκτελούνται τα επίμαχα έργα – και κοινοποίησαν με δελτία τύπου αλλά και με χορηγούμενες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως τα νερά που μετρήθηκαν είναι ακατάλληλα για κολύμβηση λόγω υψηλών τιμών μικροοργανισμών.

Το ΠΑΚΟΕ, ένας οργανισμός με την νομική υπόσταση ενός συλλόγου, δεν διαθέτει καμία πιστοποίηση, κανενός είδους διαπίστευση, δεν είναι αναγνωρισμένο εργαστήριο και τις έρευνες του δεν της υπογράφει κανένας και παρ’ όλα αυτά, με περίσσια ευκολία καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κολύμβηση στις ακτές θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και σημαίνει συναγερμό στα ΜΜΕ, ενώ σημειώνουμε πως τα αποτελέσματα της έρευνας τους δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στο Δήμο.

Παραβιάζοντας λοιπόν την κοινή πρακτική όλων των επίσημων φορέων όπως είναι η Γενική Γραμματέα Υδάτων αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ, (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους αγνώστου μεθοδολογίας σε στοχευόμενες παραλίες, στις αρχές Μαρτίου, εκτός κολυμβητικής περιόδου μετά από απροσδιόριστες καταγγελίες κατοίκων, κατά πάσα πιθανότητα και εντολέων του κέντρου για τη συγκεκριμένη «έρευνα».

Θα είχε ενδιαφέρον και πιθανόν να συνέβαλε στην αξιοπιστία των μετρήσεων αν το κέντρο ενημέρωνε το κοινό αν η μετρήσεις έγιναν κατόπιν εντολής κάποιου ιδιώτη και αν έγιναν δωρεάν ή όχι. Επίσης για την εγκυρότητα των μετρήσεων καλό θα ήταν να ενημερωθούμε ποιο εργαστήριο πραγματοποίησε τις αναλύσεις και ποιος επιστήμονας τις υπογράφει.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενημερώνει το κοινό πως προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, ζήτησε από τη μισθώτρια εταιρεία της μαρίνας Βουλιαγμένης να πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους των υδάτων του κόλπου καθ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν στη διάθεση του κοινού σε ημερήσια βάση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου (Ταυτότητα Υδ. Κόλπoυ Βουλιαγμένης (vvv.gov.gr)), από την έναρξη των λιμενικών εργασιών μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου του 2022 (19 Οκτωβρίου). Για την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και την πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, μετά τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας έρευνας του ΠΑΚΟΕ ο Δήμος προτίθεται να ζητήσει έλεγχο των υδάτων στο σύνολο του όρμου Βουλιαγμένης από πιστοποιημένο κρατικό φορέα και να αναρτήσει τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος της πόλης μας και να μην επιτρέψει σε λίγους να τη δυσφημούν στην προσπάθεια τους να ασκήσουν αντιπολίτευση μικροπολιτικού χαρακτήρα.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβει στην ακόλουθη δήλωση για τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ: «Το ΠΑΚΟΕ έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για εκβιαστικές πρακτικές, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και τη δικαιοσύνη όταν σειρά δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας κατήγγειλαν ευθέως πως το ΠΑΚΟΕ τους εκβίαζε και έβγαζε το νερό ακατάλληλο. Στο δικό μας Δήμο έχουμε δει κατ’ επανάληψη μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που δεν συνάδουν με τις αντίστοιχες μετρήσεις πιστοποιημένων κρατικών φορέων ενώ παράλληλα ο Δήμος έχει δεχτεί προτάσεις για συνεργασία με τον φορέα με οικονομικά ανταλλάγματα, χωρίς προφανώς να έχουμε ανταποκριθεί ποτέ θετικά σε καμία. Δηλώνουμε απερίφραστα πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε κανέναν να δυσφημίσει το Δήμο μας με ψεύδη και κατασκευασμένα μυθεύματα οδηγούμενος από αντιπολιτευτικά ή ακόμα και οικονομικά κίνητρα και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο να προστατέψουμε την πόλη και τη φήμη της».

Επικίνδυνους μικροοργανισμούς εντόπισε η έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε παραλίες της Βάρης και Βουλιαγμένης σημαίνοντας συναγερμό εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για τα μπάνια του λαού ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί χειμερινοί κολυμβητές οι οποίοι κολυμπούν σε ακατάλληλα νερά. Μετά από καταγγελίες κατοίκων, επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ επισκέφθηκε την περιοχή κι έκανε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, για να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη ο οποίος μίλησε στο protothema.gr στις παραλίες της Βάρης, Βουλιαγμένης βρέθηκαν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί όπως εντερόκοκκοι που δημιουργούν στομαχικές διαταραχές, αλλά και άλλα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις του δέρματος.

«Είχαμε καταγγελίες για δερματοπάθειες από κολυμβητές και σε έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε μετά από την ανάλυση που έγινε ότι τα όρια του εντερόκοκκου ήταν 2 και 3 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το όριο δηλαδή είναι το 100 και εμείς εντοπίσαμε 400. Και τώρα υπάρχουν κάποιοι λίγοι χειμερινοί κολυμβητές αλλά σκεφτείτε ότι από Μάιο και Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα μπάνια όπου και παιδιά θα κολυμπούν σε μολυσμένα νερά αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη εκτός από τις παραλίες υπάρχει και το ρέμα Κόρμπι στη Βάρη του οποίου τα νερά είναι επικίνδυνα και καταλήγουν στη θάλασσα. «Την ευθύνη των νερών κολύμβησης την έχει ο Δήμος. Αυτός θα πρέπει να σταματήσει τις χερσαίες πηγές ρύπανσης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, δημόσια ουρητήρια που καταλήγουν στη θάλασσα. Θα πρέπει να τηρηθούν κάποια μέτρα όπως τα υπολείμματα και οι ακαθαρσίες να πέφτουν στο αποχετευτικό σύστημα. Γιατί τα μικρά παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι στο κολύμπι είναι πολύ εύκολο να πιουν θαλασσινό νερό με τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς».
Η έρευνα του ΠΑΚΟΕ εστάλη στην Περιφέρεια στον Δήμο και στους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ: Μετά από καταγγελίες κατοίκων, επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ επισκέφθηκε την περιοχή κι έκανε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, για να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ευρύτερη περιοχή.

Από τους πίνακες των αποτελεσμάτων και τους χάρτες που προσδιορίζουν τα σημεία μέτρησης και δειγματοληψίας (συνημμένη), διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

1) Όσον αφορά στα μικρόβια που βρέθηκαν στις αναλύσεις στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, παρατηρήθηκε στα δείγματα (συνημμένος πίνακας 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20) αριθμός εντερόκοκκων που ξεπερνά μία και δύο φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Οι εντερόκοκκοι είναι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν ιδιαίτερα το στομάχι των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

2) Όσον αφορά στις φυσικοχημικές-οργανοληπτικές παραμέτρους στο συνημμένο πίνακα η θολερότητα και τα αιωρούμενα στερεά (T.S.S.) είναι σε όλα τα δείγματα εκτός ορίων κι αυτό συνιστά, σε ώρες νηνεμίας, έντονο προβληματισμό επειδή υποδηλώνει υψηλό φορτίο προβληματικών και ανεξέλεγκτων υλικών στο θαλάσσιο αυτό οικοσύστημα.

3) Ο πίνακας που αναφέρεται στις χημικές παραμέτρους το COD (χημικά καταναλισκώμενο οξυγόνο) αποδεικνύει ότι ξεπερνά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (150 mg/lt) και υποδηλώνει την ύπαρξη ελαίων και πετρελαιοειδών.

Συμπερασματικά, οι περιοχές έρευνας που επισκέφθηκε το ΠΑΚΟΕ είναι προβληματικές και αρκετά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.