Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Λευκή σημαία Πατούλη σε Ευθυμίου και Κάρναβο ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών




Με νέα ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να εξομαλύνει τις σχέσεις του Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, μετά το κοινό τους ψήφισμα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, το οποίο χαρακτήρισε…παρωδία.

Ο Γιώργος Πατούλης αντιλήφθηκε ότι η κόντρα του με τους δημάρχους, Δημήτρη Κάρναβο (Καλλιθέα) και Ανδρέα Ευθυμίου (Μοσχάτο-Ταύρος) θα ήταν πλήγμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου στις οποίες θα διεκδικήσει πάλι το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής. “Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση” αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα ανακοίνωση.

KAΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ  

Κοινή δήλωση των Δημάρχων Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου και Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, με αφορμή την απαράδεκτη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για το κοινό ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων μας.



«Μεγάλη και οδυνηρή έκπληξη προκαλεί η πρωτοφανής επίθεση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη εναντίον των αιρετών Δημάρχων Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου και των αιρετών Δημοτικών  Συμβούλων των δύο Δήμων, επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο για τους δημότες μας, την υλοποίηση δηλαδή του έργου ανάπλασης του Φαληρικού όρμου!

Η επίθεση αυτή είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και δεν συνάδει με το θεσμό του Περιφερειάρχη, ούτε βέβαια με την ιδιότητα του πρώην Δημάρχου και πρώην Προέδρου της ΚΕΔΕ!

Αντί να απαντά η Περιφέρεια στο γιατί δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις για την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του έργου που ακόμα… δεν έχει ολοκληρωθεί…

Αντί να απολογείται γιατί δεν τήρησε καμία δέσμευσή του για δημοπράτηση  της Β΄ φάσης -από το 2020 μέχρι σήμερα όπως διαρκώς υποσχόταν.

Αντί να απομακρύνει τα «μπάζα – βουνό», την στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες και για  παράνομη μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων μπαζών στον χώρο του έργου.

Αντί να απαντήσει για τα 2,5 χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης της δημοπράτησης του αντιπλημμυρικού έργου στον Ιλισό.

Αντί να διασφαλίσει την διατήρηση των τόσο πολύτιμων για τους δήμους μας αθλητικών εγκαταστάσεων, δυστυχώς επιτίθεται σε συναδέλφους του αιρετούς του Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το συμφέρον των Δήμων και των δημοτών μας δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν.

Και δεν δεχόμαστε να παραμείνει τα επόμενα  χρόνια αυτή η άθλια, απαράδεκτη και αποκρουστική εικόνα που θίγει την αισθητική και δημόσια υγεία των δημοτών μας, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τη ζωή των παιδιών μας.

Ο κύριος Περιφερειάρχης αντί να επιτίθεται στους εκλεγμένους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους… «περί έκδοσης ψηφίσματος – παρωδία», θα  έπρεπε να ξαναδιαβάσει τις αλλεπάλληλες και ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του για τη δημοπράτηση  της Β΄ Φάσης του έργου, – είτε σε Υπουργούς της Κυβέρνησης, είτε σε αρχηγούς Κομμάτων που επισκέφθηκαν το έργο – μήπως και κατανοήσει τη δικαιολογημένη αγωνία μας.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα:  σεβασμός στους Δήμους, θεσμική συμπεριφορά, ουσιαστικές δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, αλήθειες και όχι συνεχείς υπεκφυγές.

Εμείς δεν θέλουμε η αντιπαράθεσή μας να είναι με τους αιρετούς αλλά με τα πραγματικά προβλήματα.

Καλούμε και πάλι την Περιφέρεια Αττικής να ακούσει τη φωνή της αυτοδιοίκησης και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου».

Πατήστε εδώ για να δείτε την ανακοίνωση της Περιφέρειας που εξόργισε τους δύο δημάρχους

Η αναδίπλωση της Περιφέρειας με νέα ανακοίνωση:

Με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου, κ.κ. Δ. Κάρναβου και Α. Ευθυμίου, όπου απαντούν στην απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής όσον αφορά το περιεχόμενο του κοινού ψηφίσματος που εξέδωσαν τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

  1. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με καμία δημοτική αρχή. Στην προσωπική πολιτική αυτοδιοικητική του διαδρομή ο Γιώργος Πατούλης, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ως Περιφερειάρχης Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, πάντοτε επεδίωκε συναινέσεις και συνεργασίες, ιδιαίτερα με τους αιρετούς του αυτοδιοικητικού θεσμού.  Όμως σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάστηκε με πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με την αλήθεια και στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών,  των τοπικών μας κοινωνιών.

  • Εμείς υλοποιούμε το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού. Με εξασφαλισμένο μέρος της χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ και δικούς μας επιπλέον πόρους

Το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Αυτά τα 30 χρόνια κανένας δεν έκανε τίποτα για να γίνει το έργο και να λυθεί ένα πρόβλημα, που απειλούσε τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό, το λύνει μέσα σε δύο χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Εμείς διεκδικήσαμε και δεσμεύσαμε, επί υπουργίας Τ. Θεοδωρικάκου,  από το Υπουργείο Εσωτερικών 10 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου, εμείς εκπονήσαμε την ώριμη μελέτη για την εκτέλεση του που δεν υπήρχε, κι εμείς θα διαθέσουμε από τους δικούς μας πόρους άλλα 5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίησή του, εντάσσοντάς το στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής στις 4 Απριλίου. Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο και θα μπει στη διάρκεια της δικής μας θητείας τέλος,  σε μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

  • Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Καλλιθέας να μας υποδείξει χώρο,  για να κατασκευάσουμε με ίδιους πόρους νέο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η Περιφέρεια Αττικής αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και των πολιτών του Δήμου Καλλιθέας, για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Δ. Κάρναβο να μας υποδείξει χώρο εντός των ορίων της πόλης, προκειμένου να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη και να κατασκευαστεί με 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει γίνει. Η δική μας βούληση έχει εκφραστεί κι αναμένουμε από τον Δήμο την υπόδειξη του χώρου. Το γήπεδο αυτό θα το κατασκευάσουμε, ανεξάρτητα από το αν τελικά παραμείνει η όχι το υπάρχον σήμερα γήπεδο που λειτουργεί στα όρια της έκτασης που θα γίνει η ανάπλαση. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το αίτημα του Δήμου προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να παραμείνει το γήπεδο στο σχέδιο ανάπλασης, αλλά σε κάθε περίπτωση, προσφέρουμε και εναλλακτική λύση. Από το Δήμο εξαρτάται αν θα προχωρήσει και η λύση αυτή.

  • Με σκληρή καθημερινή δουλειά, διασφαλίσαμε την υλοποίηση του πιο εμβληματικού έργου που έγινε ποτέ στην Αττική

Η ανάπλαση του Φαληρικού είναι ένα αίτημα των τελευταίων 50 χρόνων. Στο διάστημα αυτό, ελάχιστα έγιναν για την υλοποίηση του. Το έργο ξεκίνησε πρόχειρα, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολό του, χωρίς τις κατάλληλες μελέτες και χωρίς να πληρεί τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.. Γι’ αυτό στην αρχή επιλέχθηκε να υλοποιηθεί με πόρους της Περιφέρειας.

Τα τελευταία  3,5 χρόνια δουλέψαμε συστηματικά, ξεπεράσαμε χρηματοδοτικά και μελετητικά εμπόδια, τις καθυστερήσεις στην παράδοση και στο αυξημένο κόστος των υλικών εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Καταφέραμε με τον τρόπο αυτό να ολοκληρώσουμε το 97% της Α’ Φάσης του έργου, να συμπληρώσουμε τις μελέτες ώστε να ανταποκρίνονται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που απαιτεί η Ε.Ε. και να εξασφαλίσουμε 365 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να κάνουμε το όνειρο πράξη. Στο Φάληρο θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ελλάδος κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, οι πολίτες της Αττικής θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό της μέτωπο, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα δουν να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η αξία των περιουσιών τους.

Πλέον μιλάμε για ένα άλλο έργο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Για ένα έργο που πληρεί πλέον τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, διαθέτει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημοπρατείται άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και έλεγχοι, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Αυτή είναι η αλήθεια για την ανάπλαση του Φαληρικού και την αλήθεια αυτή καλούμε τις διοικήσεις των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου να την ακούσουν με ανοικτό μυαλό και χωρίς διάθεση για ανώφελες συγκρούσεις. Άλλωστε και οι δύο πλευρές, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι, τον ίδιο στόχο υπηρετούμε. Να πάμε την Αττική και τους Δήμους μας, ακόμη πιο ψηλά.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.