Το Σαββατοκύριακο στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου




Η θεατρική ομάδα «άλλη πλευρά» του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρουσιάζει την Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο:

   Ο Ρίτσος έγραψε τη Σονάτα στο Σεληνόφως το 1956, για την οποία πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης στα πλαίσια του ποιητικού του έργου Τέταρτη Διάσταση. Είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα. Η ιστορία διαδραματίζεται ένα ανοιξιάτικο βράδυ σε ένα λουσμένο από το φως του φεγγαριού δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μία ηλικιωμένη Γυναίκα ντυμένη στα μαύρα εξομολογείται σε έναν Νέο τη συναισθηματική της κατάσταση. Στον απολογισμό της ζωής της, που επιχειρεί, αναφέρεται  στα γηρατειά, τη μοναξιά, αλλά και τη πικρή επίγνωση, που ακολουθεί, όταν έχεις αφήσει τη ζωή σου να φύγει χωρίς να έχεις ζήσει ουσιαστικά.

    Ένας ύμνος για τη δίψα της ζωής, του έρωτα, της νεότητας. Για την επιθυμία του κάθε ανθρώπου να αισθάνεται πάντοτε νέος και ερωτευμένος. Την ακόρεστη δίψα που έχει η ψυχή μας για αγάπη και για ελπίδα. Η υπενθύμιση πως όλοι μας ερχόμαστε υπαρξιακά μόνοι, πορευόμαστε μόνοι και στο τέλος πεθαίνουμε μόνοι, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι ως άνθρωποι! Η ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής για επαφή και τρυφερότητα με τους άλλους. Η διακαής ανάγκη μας να μένουμε και να αισθανόμαστε νέοι, ανεξαρτήτως της σωματικής ηλικίας στην οποία βρισκόμαστε. Η πεποίθηση πως με τη θέλησή μας μπορούμε να ξεγελάσουμε το χρόνο, τους άλλους και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε εμείς.



    Μέσα σε ένα «μπεκετικό» τοπίο ο μονόλογος της γηραιάς Γυναίκας μοιράστηκε σε πέντε γυναίκες, που αποτελούν τις πολλές όψεις της. Έτσι το μήνυμα του ποιήματος υψώνεται πέρα και πάνω από τα όρια μιας ύπαρξης, που αφορά όλες και όλους μας.

Συντελεστές:

Απόδοση – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί – Σκηνικά : Τάσος Αλατζάς

Σχεδιαστής Φωτισμού: Μιχάλης Κάρλος

Κοστούμια: η Ομάδα

Θεατρική Ομάδα:

Εύη Αγγελοπούλου, Βερονίκ Ζωγράφου, Βαγγελιώ Κονδάκη – Καραμέτου, Λίλη Σκούρτη, Δέσποινα Σχοινά.

Πληροφορίες:

Τμήμα Πολιτισμού, τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 2020775, -777, -712, www.vvv.gov.gr

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Βάρης,  Άττιδος 27, Βάρη

Ώρα: 20:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος: Ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.