Πάτροκλος: Το νησάκι του νότιου Σαρωνικού με την όμορφη, απάνεμη αμμουδιά




(Χάρης Συμβουλίδης – travel.gr) Ο Πάτροκλος είναι οικείος στους Αθηναίους, μα ταυτόχρονα παραμένει και άγνωστος. Η παρουσία του, δηλαδή, δείχνει γνωστή σε όλους όσους πηγαίνουν τακτικά για μπάνιο προς το Σούνιο. Λίγοι, όμως, έχουν μπει στον κόπο να μάθουν περισσότερα, ίσως γιατί σε πρώτη ματιά δείχνει ως ακόμα μία ακατοίκητη και αδιάφορη βραχονησίδα με θαμνώδη βλάστηση.

Ο Πάτροκλος είναι ένας βραχώδης όγκος στον Σαρωνικό Κόλπο, έκτασης 2.800 στρεμμάτων, με το υψηλότερο σημείο του να ανέρχεται σε υψόμετρο 240 μέτρων. Απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 3 χιλιόμετρα από το Σούνιο, ευρισκόμενος ανάμεσα στους οικισμούς Θυμάρι και Λεγραινά –απέναντι ακριβώς από την παραλία του Χάρακα, από την οποία η απόσταση είναι μόνο 850 μέτρα.

Αν και σε νεότερα χρόνια η νησίδα ήταν γνωστή στους ντόπιους και ως Γαϊδουρονήσι, η ονομασία Πάτροκλος έχει μείνει σταθερή ήδη από την αρχαιότητα, καθώς τη συναντάμε και στα γραπτά του περίφημου γεωγράφου και περιηγητή Παυσανία. Δεν φαίνεται όμως να κατοικήθηκε ποτέ στο διάβα των αιώνων, παρά την κοντινή της πρόσβαση στην ακτή.

Ο βραχώδης όγκος του Πατρόκλου όπως φαίνεται από την απέναντι ακτή. Photo: Shutterstock

Το ναυάγιο, το εξοχικό ταβερνάκι και τα διεθνή επενδυτικά σχέδια



Σε αντίθεση με όσα λαθεμένα νομίζουν κάποιοι, η ονομασία του νησιού δεν σχετίζεται με τον γνωστό σύντροφο του Αχιλλέα από την «Ιλιάδα», αλλά με τον ναύαρχο Πάτροκλο, ο οποίος ήταν ηγέτης του αιγυπτιακού στόλου στην Ελληνιστική Εποχή: όταν κατά τη διάρκεια του Χρεμωνίδειου Πολέμου (267-261 π.Χ.) ο Πτολεμαίος Β΄ έστειλε ναυτικές ενισχύσεις στην Αθήνα, που είχε ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους Μακεδόνες, ο Πάτροκλος έστησε εκεί το στρατόπεδό του. Από τότε η νησίδα πήρε το όνομά του.

Ο Πάτροκλος όπως φαίνεται από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Photo: Adam Carr/Wikipedia Creative Commons

Το νησί δεν ξανακούστηκε μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν, μέχρι την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, όταν στις ακτές του συνέβη ένα τρομακτικό ναυάγιο, το οποίο σήμερα θεωρείται ως «Ελληνικός Τιτανικός». Μια νύχτα του Φεβρουάριου 1944, δηλαδή, το νορβηγικό πλοίο «Όρια» –το οποίο είχε επιταχθεί από τους Ναζί και δρούσε στα Δωδεκάνησα– βούλιαξε στον Πάτροκλο καθώς μετέφερε 4.115 Ιταλούς αιχμαλώτους από τη Ρόδο στην Πειραιά (ήταν η περίοδος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που η Ιταλία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας). Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πνίγηκαν, με τις αιτίες του ναυαγίου να θεωρούνται σύνθετες, καθώς το «Όρια» αντιμετώπιζε πάγια κατασκευαστικά προβλήματα, έπεσε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ ίσως να είχε πληγεί και από βρετανική επίθεση. Τα απομεινάρια του βρίσκονται σήμερα σε βάθος 28 έως 42 μέτρων. Δείτε περισσότερα στο: travel.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.