Φεστιβάλ πόλης «Φθινοπωρινές Γιορτές» (αναλυτικό πρόγραμμα)




Η προσμονή για την έναρξη του Φεστιβάλ πόλης «Φθινοπωρινές Γιορτές»  του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι μεγάλη! Πρόκειται για το θεσμό που τιμά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, προβάλει τις Τέχνες και που εν τέλει μέσα από ένα μήνα μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, θεάτρου σκιών για τα παιδιά, καταφέρνει να λειτουργεί… θεραπευτικά για την ψυχή, με το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο να γίνεται όσο πιο ομαλά και καλλιτεχνικά γίνεται.      

Η καλλιτεχνική προσέγγιση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, για ακόμη μια χρονιά επικεντρώνεται σε υψηλού επιπέδου παραστάσεις και συναυλίες συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική, με τρόπο πολύπλευρο και ποικίλο, με καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες που τιμούν την πόλη με τις εμφανίσεις τους. Φέτος, τα παραδοσιακά σχήματα διαδέχονται σύγχρονοι και νέοι καλλιτέχνες, το θέατρο σκιών για τα παιδιά οδηγεί στις θεατρικές παραγωγές του διαδημοτικού φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, ενώ οι παραδοσιακές μουσικές από όλη την Ελλάδα θα συναντήσουν δημιουργούς όπως η Υρώ Μανέ, ο Πάνος Βλάχος, ο Στέλιος Ρόκκος, τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Ιουλία Καραπάτακη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με την Γεωργία Νταγάκη και ακόμη οι Bazooka και οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, ο Νίκος Ξύδης με τη Βιολέτα Ίκαρη και πολλοί άλλοι.

Το φθινόπωρο αυτό θα ταξιδέψουμε με τους τοπικούς συλλόγους σε ολόκληρη την Ελλάδα και από τους Πόντιους της «Μαύρης Θάλασσας» θα φτάσουμε στα τραγούδια της ξενιτιάς από την Ήπειρο, την Αρκαδία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, από τα μυστηριακά ικαριώτικα γλέντια θα καταλήξουμε στη Μικρά Ασία με τις μουσικές και τα λόγια που έχουν σημαδέψει την κουλτούρα της πατρίδας μας και έχουν μετατρέψει τον πόνο από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής σε τέχνη επιβίωσης και μνήμης.

Πλατεία Παναγούλη, Πάρκο Ασυρμάτου, Δημοτικό Στάδιο και το εμβληματικό Στρογγυλό Σχολείο “Τάκης Ζενέτος” είναι οι 4 χώροι που θα φιλοξενήσουν:



  • 11 μεγάλες συναυλίες
  • 3 σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις
  • 5 μουσικοχορευτικές παραστάσεις
  • 8 παραστάσεις Διαδημοτικού ερασιτεχνικού θεάτρου

Και φυσικά διάσπαρτες σε πλατείες, παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους 10 απολαυστικές παραστάσεις Καραγκιόζη για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, από τους καραγκιοζοπαίχτες Τάσο Κώνστα και Ιωάννη Αθανασίου.

Στο Φεστιβάλ της πόλης “Φθινοπωρινές Γιορτές” η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ, αλλά όπως πάντα ο Δήμος Αγίου Δημητρίου βάζει στον πυρήνα της δράσης του την αλληλεγγύη και υποδέχεται με ευγνωμοσύνη τις προσφορές των πολιτών σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, σχολικά είδη και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής για τις ανάγκες των Κοινωνικών Δομών της πόλης.

Για το Δήμο Αγίου Δημητρίου, η πολύπλευρη στήριξη της κοινωνίας είναι και ο μόνος τρόπος για να χτιστούν βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις. Το Φεστιβάλ Πόλης, στηρίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο δημιουργώντας μια αλυσίδα αλληλεγγύης, εκκινώντας από το πολιτισμό και φτάνοντας στην έμπρακτη φροντίδα στο συνάνθρωπο.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 21:00

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Στρογγυλό Σχολείο «Τάκης Ζενέτος»

Θεατρική Παράσταση: “Φιλιώ Χαϊδεμένου”

 Η προσωπική μαρτυρία της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου,

επιστρέφει στη σκηνή μετά από 6 χρόνια.

Η θεατρική μεταφορά του βιβλίου “Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα” από τον Ζαχαρία Καρούνη, που τόσο πολύ αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Η ιστορία της Φιλιώς Χαϊδεμένου, μιας γυναίκας που κατάφερε να συμφιλιώσει την πολύχρωμη, χαρούμενη και ειρηνική ζωή των Μικρασιατών πριν από την Καταστροφή, με το απόλυτο έρεβος που την ακολούθησε… και να το μετουσιώσει όλο αυτό σε αγώνα για τη ζωή, σε αγώνα για τη μνήμη όσων οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Γιατί μπορεί η Φιλιώ να έφυγε , όμως ο λόγος της επιστρέφει σαν ανάλαφρο αεράκι, σαν ψυχή αναπαυμένη που ζητά να τακτοποιήσει το δωμάτιο της ζωής της, να κάνει μια τελευταία βόλτα σε ότι τη σημάδεψε. Χωρίς ο χρόνος να κυλά αυτή τη φορά, άλλωστε τον νίκησε το χρόνο γιατί “την ήθελε η ζωή”.

«Φως και σκοτάδι φίλιωσα… Φιλιώ, Φιλιώ με λένε…». Δανειζόμαστε τα λόγια από το τραγούδι της παράστασης Το τραγούδι της Φιλιώς, γιατί αυτό ακριβώς ήταν η Φιλιώ. 

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία / Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης 

Ηθοποιοί: Ευγενία Δημητροπούλου & Ζαχαρίας Καρούνης  

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Κλεόπα

 Σχεδιασμός φώτων: Αλέξανδρος Πολυτάκης

Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Εύα Παραδέλη

Κινηματογράφηση: Θάνος Λυμπερόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής:Τέχνης Πολιτεία

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Δημοτικό Στάδιο

Στρογγυλό Σχολείο «Τάκης Ζενέτος»

Μουσική παράσταση: “Στην οδό Φρυνίχου”

Μια μουσική παράσταση στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των μπουάτ

“Στην οδό Φρυνίχου” ο Θοδωρής Βουτσικάκης στην ερμηνεία, μαζί με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τον Βασίλη Ραψανιώτη στο βιολί, ξεδιπλώνουν τη μαγεία τραγουδιών και αισθημάτων που επέλεξε η Λίνα Νικολακοπούλου γι’ αυτή την ξεχωριστή μουσική παράσταση.

Μικρά κείμενα, μικρά ποιήματα, μικρές παύσεις θα διανθίζουν τη μουσική διήγηση δίνοντας πολύτιμη ανάσα στη στενεμένη μας ζωή.

Διαβάζει η πολυαγαπημένη ηθοποιός Υρώ Μανέ

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Δημοτικό Στάδιο

Θεατρική Παράσταση: “Τρωάδες”  

Η βεβήλωση της γυναικείας ύπαρξης και της κοινωνικής της ταυτότητας – η γυναίκα ως λάφυρο στη διαχρονία. Άκρα Ταπείνωση. Η απαξίωση του ανθρώπινου είδους, μέσα από τον βασανισμό αυτών που κουβαλάνε το κοινωνικό στίγμα.


Η επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει την καθολικά προσβάσιμη θεατρική παράσταση με τίτλο «Τρωάδες», σε διασκευή του Ζ. Π. Σαρτρ, μετάφραση Ελίνας Νταρακλίτσα και σκηνοθεσία των Βασίλη Οικονόμου και Σοφίας Σταυρακάκη, με τη συμμετοχή της κορυφαίας ερμηνεύτριας της λαϊκής προφορικής παράδοσης, Γιώτας Βέη.

Οι Τρωάδες του Ζαν Πωλ Σαρτρ είναι μια διασκευή του ομότιτλου έργου του Ευριπίδη. Ο Γάλλος φιλόσοφος γράφει το θεατρικό κύκνειο άσμα του αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Έχοντας την πρόθεση, για ακόμα μια φορά, να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, εμβολίζει το κείμενο του Ευριπίδη με στοιχεία αντλημένα από τη σύγχρονη κοινωνία και εποχή. Ο Σαρτρ μελετά σε βάθος το πρωτότυπο έργο του Ευριπίδη και το μεταγράφει με την αιχμηρή του πένα, έχοντας μια κυνική, αλλά και καυστική διάθεση.

              Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφέας: Ευριπίδης

Διασκευή/Μεταγραφή: Jean Paul Sartre

Δραματολόγος/Μεταφράστρια Έργου (από τη Γαλλική γλώσσα στην Ελληνική): Ελίνα Νταρακλίτσα

Σκηνοθεσία / Έρευνα – Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Οικονόμου – Σοφία Σταυρακάκη

Ηθοποιοί: Εκάβη: Αναστασία Μακρή, Ταλθύβιος: Πάνος Ζουρνατζίδης, Κασσάνδρα: Σοφία Σταυρακάκη, Ανδρομάχη: Χριστίνα Τούμπα, Μενέλαος: Μάνος Τριανταφυλλάκης, Ελένη: Έλη Δρίβα, Αθηνά: Φιλοθέη Κολιοπούλου, Ποσειδώνας: Μιχάλης Ταμπούκας

Χορός: Γιώτα Βέη, Αιμιλιανή Αβραάμ, Γιώτα Ευσταθίου, Σταυρίνα Πολυδώρου, Hannah el haj Omar, Όλγα Νικολαϊδου, Μαρία Δερεμπέ, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Έφη Τούμπα.

Στρατιώτης: Σταμάτης Τούντας

Κινησιολογία: Σοφία Σταυρακάκη
Πρωτότυπη Μουσική έργου: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Σκηνογράφος – Κοστούμια: Θένια Καρλάφτη
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Φωτογραφία: Αντιγόνη Κουράκου
Μετάφραση στην Αγγλική Γλώσσα (για υπέρτιτλους): Μιχάλης Ταμπούκα
Δημιουργία τρέιλερ: Μαρία Σιδηροπούλου
Επικοινωνιολόγος: Ζέτα Θεοδωρέλου
Υπεύθυνες Παραγωγής: Μαρίνα Ανδριανού – Μαρία Δραγατάκη
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο της Πληροφορίας: Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Ακουστική Περιγραφή για Τυφλά άτομα και άτομα με μειωμένη όραση: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη – ATLAS E. P.

Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη – ATLAS E. P.

Χειρισμός Υπερτίτλων: Χριστιάνα Βάσο – ATLAS E. P.

* Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «W.A.N.T.» (www.weallneedtheatre.eu) για την προσβασιμότητα και συμπερίληψη στα Θέατρα.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ –  Δημοτικό Στάδιο

Παιδική Θεατρική Παράσταση: “Δον Κιχώτης”

Τα Αθηναϊκά Θέατρα  σε συνεργασία με τον θίασο μαγικές σβούρες

παρουσιάζουν για τα παιδιά το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες

«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ».

Ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας, έρχεται για να μας δείξει ένα δρόμο καινούριο,  αισιόδοξο! Η παράσταση, με χιούμορ και ευαισθησία , υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα. Τα παιδιά ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της  ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια.  Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ κι εμείς οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.

Τα κοστούμια , τα σκηνικά και η μουσική τής παράστασης  είναι εμπνευσμένα από έργα διάσημων Ισπανών καλλιτεχνών.

Οι συντελεστές της παράστασης

Κείμενο  / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης

Σκηνικά : Παναγιώτης Κουλουράς

Επιμέλεια κοστουμιών: Δόμνα Ζαφειροπούλου-Μαγικές σβούρες

Κίνηση: Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

Ενορχήστρωση-Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Μουσική Διδασκαλία: Ιωάννα Εμμανουήλ

Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης

Boηθός σκηνοθέτη: Πετρούλα Μαντζουκίδου

Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης ) : Δημήτρης Σταμούλης, Τάσος Ράπτης, Μαριλίζα Χρονέα,            Πασχάλης Μερμηγκάκης , Έλενα Πελαγία, Χαρά Νικολάου

*Η παράσταση ανεβαίνει  με την υποστήριξη  του Ινστιτούτου Θερβάντες της  Αθήνας.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ –  Δημοτικό Στάδιο

Συναυλία: Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα

Με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συνθέτη, ο εγγονός του Γιώργος Ζαμπέτας jr, παρουσιάζει μια συναυλία με τα καλύτερα τραγούδια του παππού του. Τραγούδια όπως: Τα δειλινά, Δεν έχει δρόμο να διαβώ, Τι σου ‘κανα και μ’ εγκατέλειψες, Τα ξημερώματα, Μάλιστα κύριε και άλλα πολλά, θα μας ταξιδέψουν στη μεγάλη μουσική πορεία του Γιώργου Ζαμπέτα.

Μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα jr θα είναι η ερμηνεύτρια Δέσποινα Ραφαήλ.

Επιμέλεια Ορχήστρας: Χρήστος Βιδινιώτης

Ορχήστρα

Μπουζούκι –επιμέλεια: Χρήστος Βιδινιώτης

Μπουζούκι: Μανώλης Κονταράτος

Πιάνο: Σταμάτης Χρήστου

Κιθάρα: Κώστας Αραβαντινός

Τύμπανα: Γιώργος Βλάχος

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ –  Δημοτικό Στάδιο

Συναυλία: «Τραγουδώντας Γιάννη Σπανό»

Στα “κύματα” των μελωδιών του συνθέτη που αγαπήσαμε

Τραγούδια του Γιάννη Σπανού από την περίοδο του Νέου Κύματος και τις εμβληματικές Ανθολογίες του, έως τον κορυφαίο δίσκο της Οδού Αριστοτέλους και τα λαϊκά του τραγούδια θα ταξιδέψουν το κοινό σε μια συναυλία όπου θεατές και καλλιτέχνες θα γίνουν ένα, τραγουδώντας τις αγαπημένες μελωδίες του αξέχαστου συνθέτη.

Ο πιανίστας και μαέστρος Γιώργος Τσοκάνης έχοντας μαζί του τη δημοφιλή τραγουδίστρια και επί πολλά έτη μόνιμη συνεργάτιδα του Γιάννη Σπανού, Πένυ Ξενάκη, καθώς και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Κώστα Τζιαγκούλα (κιθάρα- τραγούδι) και Δημήτρη Σαββαΐδη (μπουζούκι) που επίσης αποτελούν το μόνιμο σχήμα του αγαπημένου δημιουργού, θα παρουσιάσουν μια μουσική αναδρομή στα αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Πιάνο – πλήκτρα: Γιώργος Τσοκάνης

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ –  Δημοτικό Στάδιο

Συναυλία: «Βιολέτα Ίκαρη – Νίκος Ξύδης»

Στο όνειρο που χάθηκε… κι όλο το ξανά βρίσκουμε!

Η Βιολέτα Ίκαρη είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές νέες ερμηνεύτριες η οποία κατάφερε να ξεχωρίσει με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της. Ο Νίκος Ξύδης με 5 δίσκους στο ενεργητικό του, ερμηνεύει, ενορχηστρώνει και συμμετέχει δημιουργικά αυτή την περίοδο στο πλευρό της Βιολέτας Ίκαρη.

Στα τραγούδια τους ανακαλύπτουμε χρώματα, αρώματα, γεύσεις και υφές φρέσκιες, δροσερές, μα ταυτόχρονα οικείες και γνώριμες. Μουσικές, στίχοι και ερμηνείες που εμπεριέχουν κάλεσμα για επικοινωνία, ανάσα ρομαντισμού ενώ πάντα σχεδόν σαν σκανταλιά , υπάρχει και ένα κλείσιμο του ματιού … στο όνειρο. Στο όνειρο που χάθηκε… κι όλο το ξανά βρίσκουμε!

Με την αισθαντική φωνή και την μεστή ερμηνεία της, η Βιολέτα Ικαρη μαζί με το Νίκου Ξύδη μας ταξιδεύουν με την παράσταση τους, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές ερμηνείες, αισθαντικότητα, σαρκασμό και εξωστρέφεια, με το στοιχείο της παράδοσης να συνοδεύει, άλλοτε διακριτά και άλλοτε μυστικά. Αφορμή για αυτή τη σύμπραξη είναι η συνεργασία τους στον δίσκο που ήδη κυκλοφορεί με τίτλο “Πορτοκάλι”.

Συμμετέχουν:

Βιολέτα Ίκαρη : φωνή

Ρήγας Βοργιάς: μπάσο, τρομπέτα

Αλέξανδρος Ιακώβου: Βιολί

Αποστόλης Μπουρνιάς: κρουστά

Νίκος Ξύδης: κιθάρα, λαούτο, μουσική επιμέλεια

Νίκος Λαγός: Ηχοληψία

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη

Συναυλία: Πάνος Βλάχος

Τη συναυλία θα ανοίξει η μουσική ομάδα Bandokafenio

Ο αγαπημένος, πολυτάλαντος ηθοποιός και τραγουδοποιός Πάνος Βλάχος μετά την απόλυτη επιτυχία της θεατρικής παράστασης «ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», με συνεχόμενα sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτό το καλοκαίρι μας παρουσιάζει μια μουσική παράσταση! Έχοντας τρεις προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του και συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ελένη Δήμου και πολλοί άλλοι, φέτος μαζί με τους συνεργάτες του, μας έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία! Αγαπημένα ελληνικά τραγούδια αλλά και κάποιες ιδιαίτερες επιλογές από το ξένο ρεπερτόριο.

Η παράστασή του όμως δεν έχει μόνο τραγούδια… είναι γεμάτη με εμπνευσμένα κείμενα από τον ίδιο, που ενώνουν τα κομμάτια της παράστασης και μας προσφέρουν χαρά, αισιοδοξία και γέλιο!  

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη

Συναυλία: “Από το Μπραχάμι στον Άγιο Δημήτριο”

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν…

Μια αφηγηματική, πολυδιάστατη, μουσικοχορευτική παράσταση, βασισμένη στο Ιστορικό Λεύκωμα του Δήμου μας, με τίτλο “Από το Μπραχάμι στον Άγιο Δημήτριο”, του Ιστορικού συντοπίτη μας Βασίλη Καρδάση, η οποία περιγράφει χαρακτηριστικά αποσπάσματα την ιστορική διαδρομή της πόλης μας.

Μέσα από την προβολή, την αφήγηση, τη μουσική και το χορό, αναδεικνύεται η καθημερινότητα, η ανάπτυξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου, γειτονιά προς γειτονιά, η κοινωνική διαστρωμάτωση, η εξέλιξη των κατοίκων και τέλος, τα ήθη και τα έθιμα όλων όσων ήρθαν στην περιοχή να εγκατασταθούν ως εσωτερικοί μετανάστες. Οι τόποι καταγωγής και προέλευσης αυτών των κατοίκων ήταν σύμφωνα με τις αναφορές, τα Μέθανα, η Αρκαδία, η Ήπειρος, η Κρήτη κ.λπ.

Αυτά θα είναι και τα μουσικά ακούσματα που θα συμβάλουν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους αντίστοιχους παραδοσιακούς χορούς στην ολοκλήρωση της παράστασης.

Η παράσταση – εκδήλωση είναι πρωτοβουλία του Συλλόγου +οικία  Αγ. Σπυρίδωνας και θα την υλοποιήσουν από κοινού και ισότιμα οι παρακάτω Σύλλογοι – φορείς:

  • +οικία Άγιος Σπυρίδωνας
  • Ένωση Αρκάδων Αγίου Δημητρίου
  • ΕΛΚΕΛΑΜ Παλ. Φαλήρου (που εδρεύει στον Δήμο μας)
  • Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εκτελωνιστών Αλίμου

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ –  Πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη

Συναυλία: «Με λένε Σμύρνη» 

Η Σμύρνη ακόμα σιγοκαίγεται στην καρδιά μας κι ακόμα τραγουδάει δυνατά γιατί θέλει η φωνή της να μείνει ζωντανή στην παγκόσμια  μνήμη και στων Ελλήνων τις ψυχές…

Μια μουσική παράσταση  αφιερωμένη  στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Η Μαρία Κατινάρη τραγουδίστρια και ηθοποιός, κόρη του συνθέτη Αντώνη Κατινάρη με μικρασιάτικες ρίζες και καταβολές (από παππού Φωκιανό και γιαγιά από τον Μπουτζά της Σμύρνης) με την συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας του Αντώνη Κατινάρη, παρουσιάζει

με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προσέγγιση, για το πιο θλιβερό γεγονός του Ελληνισμού,  την μουσική παράσταση «Με λένε Σμύρνη». Ένα μελωδικό οδοιπορικό με μουσικά χρώματα κι αρώματα της δικής μας Ανατολής, μέσα από  μνήμες και ακούσματα, που φανερώνουν την έντονη παρουσία του γνήσιου και ανόθευτου λαϊκού πνεύματος στην πιο αυθεντική του μορφή, τα τραγούδια. Τα αλησμόνητα τραγούδια της Σμύρνης είναι καθρέφτες μιας εποχής, που μαρτυρούν και περιγράφουν  την ψυχική διάθεση και τα βιώματα των δικών μας  ανθρώπων της Ιωνίας…

Μια μουσική παράσταση που αποδίδει φόρο τιμής στον πολιτισμό της Ιωνίας με αναφορές και δραματοποιημένη αφήγηση, με ευαισθησία και σεβασμό στην προσέγγιση από μια ομάδα καλλιτεχνών και την  Μαρία Κατινάρη. Τα τραγούδια αυτής της παράστασης, πέρα από το να αποτελούν «μικρά αριστουργήματα» μίας κοντινής ιστορικά εποχής έχουν επιλεγεί τα περισσότερα, έτσι ώστε να αποτελούν μία ολοκληρωμένη θεματική ενότητα και μια πλήρη μουσική αναφορά στη χρυσή εποχή της Σμύρνης, ξεκινώντας από τα ανατολίτικα Βαλς, τα παραδοσιακά δημώδη, τα αστικά λαϊκά τραγούδια, τους αμανέδες των καφέ αμάν, τις οπερέτες της Σμύρνης έως τους καϊκτσήδες του Βοσπόρου και την ανάμνηση τους.

Τραγουδούν και παίζουν :

Μαρία Κατινάρη

Γιώργος Ζορμπάς

και οι παιχνιδιάτορες “Λαϊκή ορχήστρα του Αντώνη Κατινάρη” παίζουν με  Ήχο Α/Ιώνιο  Ανατολικό

Γιώργος Αλεβίζος: ούτι – φωνή

Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι

Στέλιος  Κουτσούκος: βιολί

Γιώργος Ντάλλης: πάντζο 

Δήμητρα Λαλαδάκη: κρουστά – φωνή

Φιλική συμμετοχή: Αναστασία  Βαφειάδου

Κείμενα – επιμέλεια και οργάνωση: Μαρία Κατινάρη

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Συναυλία: Νίκος Φάκαρος – «Μες του Αιγαίου τα νερά» 

Ένα Ικαριώτικο και νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο και την ορχήστρα του σε μια μουσική περιπλάνηση από τον Ικαριώτικο σε όλες τις παραλλαγές του, μπάλους, συρτά, απτάλικα, καθώς επίσης βαλς και τάνγκο.

Με αφετηρία την Ικαρία την προσωπική τους άλλωστε πατρίδα, προς τις Κυκλάδες, την Εύβοια, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Μικρά Ασία, ο Νίκος Φάκαρος και η Ορχήστρα του, υπόσχονται κάθε τους εμφάνιση να την μετατρέπουν σε ένα ατελείωτο καλοκαιρινό πανηγύρι!

Συμμετέχουν τα χορευτικά των Συλλόγων του Δήμου μας: Παλλεσβιακός Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Απανταχού Αναφαίων, Σύλλογος Κάτω Μεριάς Αμοργού «Αγία Παρασκευή».  

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Μουσικοχορευτική Παράσταση: ΘΥΜΙΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΛΥΠΙΟΥΜΑΙ… 

Στεριανά ακούσματα της Ξενιτιάς

Πέντε εθνικοτοπικοί σύλλογοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου από την Ήπειρο, την  Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία και την Ηλεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γιορτή χαρμολύπης για την Ξενιτιά.

Οι ορεινές περιοχές των γεωγραφικών αυτών  περιοχών,  με τα μεγάλα τους βουνά  και την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, τόποι φτωχοί για να θρέψουν τον κόσμο τους,   οδήγησαν  μεγάλους πληθυσμούς από τα χωριά τους, στην εσωτερική μετανάστευση, αλλά και την ξενιτιά. 

Χωρίζονταν οι μάνες από τα παιδιά, οι γυναίκες από τους άντρες. Αυτός ο πόνος εκφράστηκε με κύριο μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού, το τραγούδι.

Αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χοροί από τις περιοχές αυτές  θα πλαισιώσουν  την εκδήλωση, με την  συνοδεία  της   κομπανίας παραδοσιακής μουσικής  του Πέτρου Χαλκιά και με τους Γ. Αγγελόπουλο και Δ. Τζουμερκιώτη στο τραγούδι.

Συνδιοργάνωση:

Ένωση Ηπειρωτών  “το Κούγκι”
Ένωση Αρκάδων Αγ. Δημητρίου
Σύλλογος Ηλείων Αγ. Δημητρίου
Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αγ. Δημητρίου

Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθηνών (Κράψη-Ανατολική-Δρίσκος Ν.Ιωαννίνων)

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Συναυλία: Στέλιος Ρόκκος

Music Is Life! Με τον Στέλιο Ρόκκο, αυτό το καλοκαίρι!

Ο Στέλιος Ρόκκος, εξαιρετικός ερμηνευτής και ταυτόχρονα μουσικοσυνθέτης πολλών επιτυχιών, έχει κατακτήσει επάξια τη δική του θέση στην Ελληνική μουσική σκηνή και αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες.

Ρόκ και εναλλακτική εμφάνιση, με ιδιαίτερη χροιά στην φωνή, αδιαμφισβήτητα με μοναδικές ερμηνείες, ταλέντο στη σύνθεση και στη μουσική! Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα ενός τραγουδιστή που έγραψε και συνεχίζει να γράφει την δική του ιστορία στο Ελληνικό τραγούδι!

Στο Φεστιβάλ της πόλης παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια αγαπημένα από το προσωπικό του ρεπερτόριο και όχι μόνο…

19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Την πατρίδα μου θυμάμαι…

Σκοποί, χοροί και μνήμες της καθ’ ημάς Ανατολής»

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Αγίου Δημητρίου, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο ‘Χοροπαιδεία’ και τον Λάμπρο Λιάβα, στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζουν ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα με τίτλο «Την πατρίδα μου θυμάμαι… Σκοποί, χοροί και μνήμες της καθ’ ημάς Ανατολής».

Συντελεστές:

  • Καλλιτεχνική επιμέλεια, κείμενα, αφήγηση και παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.
  • Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος
  • Μουσικοί: Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Ιορδάνη Κουζηνόπουλο (λαούτο & τραγούδι), Μάνο Κουτσαγγελίδη (κανονάκι & τραγούδι), Δημήτρη Κωνσταντή (λαούτο & τραγούδι), Μανούσο Κλαπάκη (κρουστά), Βασίλη Γραμματικό (γκάιντα), Γιάννη Ταϊλαχίδη (Λύρα Πόντου), Χριστόφορο Κοσμίδη (αγγείον Πόντου), Μαρία Ζιάκα (τραγούδι)
  • Χορευτική ομάδα και χορωδία: Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ‘Χοροπαιδεία’
  • Διδασκαλία χορωδίας: Δημήτρης Κωνσταντής
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία χορού: Βασίλης Καρφής

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Συναυλία: ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤA

«Να σε δω να γελάς…» – Η εντυπωσιακότερη  live-rock μπάντα, στις εντυπωσιακότερες live-rock στιγμές της…

Τα ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ επιστρέφουν δυναμικά στο φυσικό τους περιβάλλον, τους συναυλιακούς χώρους, για να ταξιδέψουν τη νέα μουσική τους παράσταση… γενικής ανάτασης με τίτλο: «Να σε δω να γελάς…»

Οι δυο δημιουργοί, Αλέξανδρος & Γιώργος Παντελιάς, συνεπείς και σταθερά δημιουργικοί εκπρόσωποι της ελληνικής έντεχνης ροκ σκηνής, επανέρχονται με την γνώριμη σκηνική τους ενέργεια και συνεχίζουν ακριβώς από εκεί που οι συνθήκες των εποχών αποφάσισαν να φρενάρουν τις ζωές και τη ψυχολογία μας. Με την νέα τους παράσταση «Να σε δω να γελάς…», ευελπιστούν να ενώσουν την παρέα σε κοινά έντονα συναισθήματα, να φωτίσουν εσωτερικές δυνάμεις, να αναθερμάνουν σκέψεις και όνειρα, κρατώντας ζωηρή τη διάθεση για χαμόγελο και αισιοδοξία.

Η δύναμη αληθινών τραγουδιών και ο δυνατός σφυγμός των μηνυμάτων τους, πρωταγωνιστούν σε αυτή την ευρηματική και επικοινωνιακή παράσταση, που πάντοτε με λόγο και αιτία, συνδυάζει τις σημαντικότερες στιγμές της 21χρονης πορείας του συγκροτήματος, με μια πλούσια αναφορά σε διασκευές αγαπημένων τραγουδιών από την ξένη και την εγχώρια σκηνή.

Από αυτό το εγχείρημα δε θα μπορούσαν να λείψουν ιδιαίτερες τιμητικές αναφορές σε αγαπημένους δημιουργούς, που αν και «έφυγαν», γεννιούνται ξανά και ξανά μέσα από το έργο τους, που αντανακλά πολύτιμη ουσία και διαχρονικότητα.

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Συναυλία: Δημήτρης Ζερβουδάκης – Γεωργία Νταγάκη

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Γεωργία Νταγάκη σε μια πολυαναμένομενη συναυλία στην πόλη μας! Οι δύο καλλιτέχνες στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας, θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Πόλης μια συναυλία γεμάτη πάθος και αλήθεια!

Κλείνοντας πάνω από δύο χρόνια συνεργασίας συνεχίζουν να σμίγουν τις φωνές και τα τραγούδια τους, με βασικό μέλημα την αλληλεπίδραση με το κοινό. Έχοντας μοιραστεί σκέψεις και στιγμές κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής τους σύμπραξης, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Γεωργία Νταγάκη, συνοδεία πέντε εξαιρετικών μουσικών, έρχονται στο φεστιβάλ μας, έχοντας στις αποσκευές τους αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της καλλιτεχνικής τους πορείας.

 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είναι ένας ερμηνευτής και τραγουδοποιός μοναδικής κοπής, με επιβλητική σκηνική παρουσία, που έχει αφήσει έντονο στίγμα από το ξεκίνημα του με τους ιστορικούς “Νέους Επιβάτες” και κατόπιν με τις προσωπικές δουλειές του και συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Φωνή αισθαντική που έχει αφομοιώσει τόσο τις ροκ επιρροές του όσο και τις ισχυρές καταβολές της παραδοσιακής, ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής. Η διάδραση με το κοινό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των παραστάσεων του. Το διάστημα που μας πέρασε παρουσίασε την τελευταία του δισκογραφική πρόταση με τίτλο «Του Τρελού η Ανάσα» λαμβάνοντας μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
Η Γεωργία Νταγάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που κατόρθωσε με ένα παραδοσιακό όργανο, όπως είναι η κρητική λύρα, να καταξιωθεί καλλιτεχνικά σε διεθνές επίπεδο. Με τη δεξιοτεχνία της και την δυναμική παρουσία συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές συνεργαζόμενη με τον EricBurdon, τους Gordon Gano & Violent Femmes και τον Goran Bregovic, ντύνοντας με ελληνικό χρώμα μεγάλα τραγούδια της rock, τόσο σε live εμφανίσεις όσο και στη δισκογραφία τους. Τον Μάρτιο του 2021 παρουσίασε τον τρίτο προσωπικό δίσκο με τίτλο «Pathos» στο οποίο προλαμβάνονται τραγούδια από προσωπικές νέες συνθέσεις αλλά και παλαιότερες διασκευασμένες επανεκτελέσεις.

Συμμετέχουν:

Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα)

Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα)

Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο)

Γιώργος Μακρής (πνευστά)

Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρες)

Μάκης Δρακόπουλος (ηχοληψία)

Οργάνωση Παραγωγής: Artonica Productions

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Συναυλία: Bazooka και ΘΡΑΞ ΠANKC

Bazooka

Οι Bazooka είναι Rock συγκρότημα που πειραματίζεται μουσικά με το punk, post punk και τα ψυχεδελικά 60s, με τέτοια ορμητικότητα και αμεσότητα, που έχουν καταφέρει να εδραιώσουν την δική τους ταυτότητα στον ήχο. Οι εμφανίσεις τους στα live είναι καταιγιστικές με την σκηνική τους παρουσία να χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο δυνατές στην Ελλάδα, έχοντας στο δυναμικό τους πάνω από 10 περιοδείες στην Ευρώπη και μία στην Αμερικάνικη ήπειρο.

ΘΡΑΞ ΠANKC

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ? Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι ΘΡΑΞ ΠANKC, όταν ο Σταυρίδης Γιώργος και ο Χαρακοπίδης Βαϊτσης αποφάσισαν να “τα πούνε” από το 2008 και μετά παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια, πορείες και σκηνικά μέχρι που σε γιούρτα συνάντησαν τον Πάνο Γκίνη! Παντού και πουθενά, με μέλι Σταυρίδη, τσίπουρο-μεζέ, και αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι με εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια και ό,τι άλλο ή όποιον άλλο βρεθεί και ψήνεται, “καταστρέφουν” 🙂 οποιαδήποτε εκδήλωση.

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Συναυλία: Ιουλία Καραπατάκη

Η Ιουλία Καραπατάκη τραγουδάει όπως γελάει. Με την καρδιά της. Για αυτήν το τραγούδι είναι ο τρόπος που επικοινωνεί σκέψεις και συναισθήματα. Και μπορεί το ευρύ κοινό να τη γνώρισε τα τελευταία χρόνια στις συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα, όμως ήδη από το 2005 τελειώνοντας το σχολείο πήρε την κιθάρα της και τραγουδούσε σε μαγαζιά στην Αθήνα και την επαρχία.

Κυρίως έντεχνα , ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τα οποία τα προσεγγίζει με πολύ σεβασμό και πολλή αγάπη. Συμμετέχει επίσης στο μουσικό σχήμα Kompania όπου όπως η ίδια λέει, τραγουδάει αυστηρά ρεμπέτικα. 

Μαζί της οι:

Αγης Παπαπαναγιώτου  μπουζούκι , κιθάρες, φωνή

Καλογιάννης Βεράνης  βιολί, τρομπέτα

Άρης Κονιδάρης  πλήκτρα, κιθάρα

Μιχάλης Δάρμας  κοντραμπάσο

Κώστας Σπυράτος  κρουστά

Μανώλης Κουταλίδης ηχοληψία

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ασύρματος

Μουσική παράσταση: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή – Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Π. Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Επετειακή εκδήλωση για το 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ιστορική αναδρομή  και καλλιτεχνικό αφιέρωμα από τις πολιτιστικές ομάδες της Ένωσης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γ. Φωτιάδης, Γ. Καζαντζίδης, Φ. Κοζυράκης, Δ. Κανάκη-Χρυσοχοΐδου, Α. Μιμίδης, Π. Φωτιάδης,   Ν. Κυργιάκης. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Ράνια Χρυσοχοΐδου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΗΣ – «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ» 2022

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΕΚΔΗΛΩΣΗΤΟΠΟΣΩΡΑ
  30/08Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ19.30
  31/08Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΖΑΛΟΓΓΟΥ19.30
  01/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΝΘΟΠΩΛΗΣ ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ  19.30
01/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 2ο ΛΥΚΕΙΟ19.30
05/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥ & ΛΕΡΟΥ19.30
05/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΞΑΝΘΗΣ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ19.30    
06/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  19.30
07/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΤΩΧΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ19.30
08/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  19.30
11/09Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥΠΑΡΚΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ19.30    

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.