Συγχαρητήρια Πατούλη στον Κονδύλη για τη διοργάνωση της συνόδου για το μεταναστευτικό




Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, άνοιξε τις εργασίες της 13ης Συνόδου της Επιτροπής Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CIVEX).

Τόσο η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και το αυριανό συνέδριο για τον αντίκτυπο της διαχείρισης της μετανάστευσης και της ένταξης στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου ο οποίος, μετά από σχετική πρόσκληση, έχει αναλάβει και τη φιλοξενία.

Γ. Πατούλης: «Η διεθνής και η ευρωπαϊκή εμπειρία αναδεικνύει την αναγκαιότητα μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής CIVEX στην Αττική, ενώ επισήμανε ότι μέσα στη δυστοπία της πανδημίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης και κατάφερε να κρατήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες όσο το δυνατόν πιο προστατευμένες από τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν.
«Ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, βρίσκομαι με μεγάλη χαρά μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις πάνω σε φλέγοντα θέματα της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, ιδίως σε αυτά που έχουν να κάνουν με θέματα ιθαγένειας, κοινωνικής συνοχής και ορθής διαχείρισης του αυξανόμενου μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, υπό την πίεση και της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια. Είμαι σίγουρος, ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, κεφαλαιοποιώντας την πείρα που απέκτησαν από την αντιμετώπιση των πολύπλευρων συνεπειών της πανδημικής κρίσης, θα δώσουν και πάλι λύσεις αποτελεσματικές και αξιόπιστες» σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε:



«Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος επιβεβαιώνεται καθημερινά. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, ώστε να παγιωθεί θεσμικά ένας κεντρικός ρόλος για τους τοπικά εκλεγμένους αξιωματούχους εντός της ΕΕ. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη η αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, αποτελεσματικού ως προς την υλοποίηση των στόχων του και φιλικού προς τον πολίτη. Είναι ανάγκη να μεταβούμε σε ένα πραγματικά επιτελικό κράτος, με δυνατές αυτοδιοικητικές αρχές, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής. Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες εκ της φύσεως τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το επίπεδο. Με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας. Η διεθνής και η ευρωπαϊκή εμπειρία άλλωστε αυτό αποδεικνύει και υποδεικνύει».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Γ. Πατούλης συνεχάρη τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη για την πρωτοβουλία να διοργανώσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και όλα τα αρμόδια στελέχη στις Βρυξέλλες, τη σύνοδο, η οποία όπως τόνισε «φέρνει και πάλι την Ελλάδα και την Αττική μας στο επίκεντρο». Επιπλέον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη συνεργασία που είχαν αυτά τα δυόμιση χρόνια της προεδρίας του, καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής που συνεργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα. Ο Γ. Πατούλης, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή διαμονή στην Αττική, διατύπωσε την ευχή η επόμενη συνάντηση στην Αττική να γίνει «σε ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Mark Speich, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την τοποθέτησή του, καθώς και τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη για τη φιλοξενία και την πρωτοβουλία της διεξαγωγής της συνόδου και του συνεδρίου στην Αττική.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.