Ο βιασμός της Πικροδάφνης




Μερικές φωτογραφίες από την περιοχή που έγιναν τα έργα αντιστήριξης των πρανών του ρέματος είναι αψευδείς μάρτυρες του βιασμού που έχει ήδη συντελεστεί.

Γράφει ο Θανάσης Βάσιος

Θα είναι ο μόνος ή θα ακολουθήσουν και άλλοι;

Όπως φαίνεται, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1075/2020 με ΑΔΑ: ΨΕ2Θ7Λ7-ΞΥΙ στο ρέμα της Πικροδάφνης προβλέπονται επεμβάσεις στην οδό Ιατρίδου, περιοχή οδών Ξάνθης-Δαιδάλου-Αρματολών, γέφυρα Κουντουριώτου στο Παλαιό Φάληρο και γέφυρα Δράμας στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.

https://www.patt.gov.gr/…/1075%CE%97-%CE%91%CE%A0%CE%9F…



Θα σταματήσουν;

Όχι θα συνεχιστούν γιατί το Μάη του 22 έγινε διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης με θέμα: Εκπόνηση μελετών αντιστήριξης πρανών ρεμάτων έτους 2021.

https://www.patt.gov.gr/…/%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%8c%ce…/

Από ότι φαίνεται ακολουθείται μια πρακτική συνεχών παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία κάθε χρόνο μέχρι να μεταμορφωθεί το ρέμα σε τσιμεντένιο αγωγό.

Με λίγα λόγια αν δεν κάνουμε κάτι ας ξεχάσουμε το ρέμα που ξέρουμε.

Είναι να απορεί και να εξοργίζεται κανείς, όταν σε όλον τον κόσμο οι νέες τάσεις διαχείρισης υδάτινων οδών περιλαμβάνουν την αποκατάσταση και την αποκάλυψη ρεμάτων, στον Ελληνικό χώρο συνεχίζεται η ακραία υποβάθμιση των αστικών ποταμών και ρεμάτων με σημαντικές κοινωνικές συνέπειες.

Η μόνη περιβαλλοντική παρέμβαση για την ανάδειξη ρεμάτων στον Ελληνικό χώρο θα γίνει στο Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, όπου το ρέμα Τραχώνων θα αναδειχθεί και θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα υδάτινα στοιχεία σε όλο το χώρο.

Δεν είναι τραγικό ενώ η φύση μας έχει χαρίσει ένα γραμμικό πάρκο 600 στρεμμάτων που ενώνει το βουνό με τη θάλασσα με κυρίαρχο το υδάτινο στοιχείο, με τόσες ωφέλειες στο μικροκλίμα και στη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων εμείς να το αφήσουμε να καταστραφεί;

Όσα πάρκα και να διαμορφώσουμε, όσα σιντριβάνια και λιμνούλες να κατασκευάσουμε για υδάτινα στοιχεία, δεν θα φτάνουν στο ελάχιστο το φυσικό οικοσύστημα της Πικροδάφνης.

Ας κάνουμε κάτι, ας σώσουμε οτιδήποτε μπορεί να σωθεί.

Να γυρίσουμε το βλέμμα της πόλης στο ρέμα μπας και δούμε την ομορφιά του.

Πινακίδα του έργου
Το τσιμέντωμα προς το παρόν τελείωσε
Άλλη μια όψη του τσιμεντώματος
Τα τσιμέντα συναντούν τα παλιά συρματοκιβώτια για να έχουμε το δέσιμο της καταστροφής
Η πολυκατοικία στο βάθος
Τι άφησαν στην κοίτη
Η φύση οργιάζει όταν την αφήνουμε ήσυχη
Το ρέμα από ψηλά. Πράσινη αρτηρία
Η αποκάλυψη του ρέματος Τραχώνων. Αριστερά της φωτογραφίας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.