H αυτοθυσία και η αυταπάρνηση των γυναικών που αγωνίστηκαν στην Επανάσταση του 1821




Μία εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου. Η εκδήλωση, η οποία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του Δήμου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αφορούσε το «1821 και η ρητορική του φύλου και του αγώνα της Ελληνίδας».
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την πανδημία, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Γιάννης Μαριόλης καλωσόρισε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, τονίζοντας την ικανοποίηση του πως μετά από 2 χρόνια λόγω covid μπορούν να κάνουν και πάλι εκδηλώσεις.


Το πρόγραμμα της παρουσίασης άνοιξε ο ταλαντούχος Βασίλης Μαριόλης με μία μουσική εισαγωγή που χειροκροτήθηκε θερμά από τον κόσμο, ενώ την σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο αφηγητής και μέλος του ΙΡΕΣΕ Δημήτρης Μάλλης, ο οποίος με τρομερή παραστατικότητα εξιστόρησε την ιστορία θάρρους για τη δύναμη των γυναικών με τίτλο «η ξεχτένιστη». Η ιστορία ήταν εμπνευσμένη από τις μαρτυρίες και τις παραδόσεις της οθωμανικής περιόδου.


Στην συνέχεια και κατά την διάρκεια των ομιλιών μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου (Αγάπη Ελ Ταχίρ, Σοφία Πίκου, Κωνσταντίνα Καρακώστα, Ειρήνη Κοντολάμπαδου και Μαριάνα Κουμπή) προχώρησαν σε μεγαλόφωνες αναγνώσεις αποσπασμάτων από την επιστολή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας προς το «βουλευτικόν», την επιστολή της Μαντώς Μαυρογένους προς τις Παρισινές Κυρίες και του ποιήματος του Διονύσιου Σωλομού «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος».
Κεντρικές ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν οι κυρίες Φωτεινή Εγγλέζου και Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου.
Η Φωτεινή Εγγλέζου, η οποία είναι διδάσκουσα Ρητορικής – Δημοσίου Λόγου στο Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ, μίλησε για την ρητορική του φύλου και του αγώνα των γυναικών του 19ου αιώνα στην Ελλάδα.
Η Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, η οποία είναι MSc Ρητορικής & υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ και μέλος του ΙΡΕΣΕ, μίλησε για τις ηρωίδες του Μεσολογγίου.
Και οι δύο κυρίες χειροκροτήθηκαν θερμά για τις εξαιρετικά ολοκληρωμένες και πραγματικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους.
Στο φινάλε ο Πρόεδρος Γιάννης Μαριόλης παρέδωσε εκ μέρους του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη επαίνους στους μαθητές και τους ομιλητές για τη πολύτιμη συμβολή τους στην εκδήλωση. Πηγή: Foni Tou Alimou



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.