Νίκος Δένδιας: Οι συμφωνίες που υπέγραψε με τον Ινδό ΥΠΕΞ




«Φιλοδοξούμε η σχέση Ελλάδας- Ινδίας να γίνει στρατηγική», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Νέο Δελχί, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης».

Όπως υπενθύμισε αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει σύντομα ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Μόντι να συναντηθούν. Η ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών:

“Επισκέφτηκα σήμερα την #Ινδία όπου συναντήθηκα για τρίτη φορά σε έναν χρόνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Δρ. S.Jaishankar. Φιλοδοξούμε η σχέση μας να αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα. Αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα με παρόμοιο τρόπο: το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την κοινή μας προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS. Αυτά καθώς και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Η Ινδία επί 75 χρόνια και η Ελλάδα επί 200 χρόνια έχουμε το κοινό στοιχείο να είμαστε εμείς η πρώτη, και εσείς μακράν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Μια εξαιρετικά λαμπρή δημοκρατία. Εδώ γεννήθηκε ο M. Gandhi, ο Nehru, ο S. Patel, σημαντικότατοι πολιτικοί ηγέτες. Στη συνέχεια έγινα δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας & Πρόεδρο της Άνω Βουλής, M.Venkaiah Naidu, σε μία εγκάρδια συνάντηση που υπογράμμισε τη μακρά ιστορία της φιλίας Ελλάδας – Ινδίας. Τέλος, έδωσα διάλεξη στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru (JNU). Ελλάδα και η Ινδία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς από την Αρχαιότητα. Οι σχέσεις μας χρονολογούνται πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Τον 5ο αιώνα π.Χ, ο Κτησίας, στο έργο του «Ινδικά», έκανε γνωστή την Ινδία στον ελληνικό κόσμο. Το πέρασμα, φυσικά, του Μεγάλου Αλεξάνδρου σηματοδότησε την έναρξη της ελληνιστικής εποχής στην Ινδική Υποήπειρο.”



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.