Συνελήφθη 35χρονος Έλληνας καταζητούμενος στη Γαλλία για μεταφορά 1,7 τόνων κοκαΐνης




Ήταν 6.30 το πρωί της 20ης Ιουνίου 2017 όταν το Περιφερειακό Κέντρο Επιτήρησης και Διάσωσης της νότιας Γαλλίας ειδοποιήθηκε για την ύπαρξη ναυαγών ανοιχτά της παραλίας Lespicier, κοντά στην πόλη Mimizan.

Το σήμα ανέφερε ότι υπάρχουν δύο ακυβέρνητα σκάφη και ότι κινδυνεύουν άνθρωποι. Οι Αρχές δεν ειδοποιήθηκαν από τους ναυαγούς αλλά από αυτόπτη μάρτυρα που είδε τα ακυβέρνητα σκάφη και έναν ναυαγό να προσπαθεί να προσεγγίσει την ακτή κολυμπώντας. Η επιχείρηση των γαλλικών Αρχών ήταν γιγαντιαία, με τη συμμετοχή σκαφών και ελικοπτέρου. Δύο ώρες μετά το σήμα, οι δυνάμεις προσέγγισαν το σημείο και διαπίστωσαν ότι οι ναυαγοί έχουν εξαφανιστεί. Πίσω τους είχαν αφήσει 1,7 τόνους κοκαΐνης, τυλιγμένα σε αεροστεγείς συσκευασίες.

Τότε άλλος πολίτης τηλεφώνησε στο γαλλικό Εθνικό Γραφείο Άγριας Ζωής και ανέφερε ότι είδε τζιπάκια 4Χ4 να προσεγγίζουν την παραλία. Στις γαλλικές Αρχές σήμανε συναγερμός. Ακολούθησε κινητοποίηση πάνοπλων κομάντο, οι οποίοι συνέλαβαν τα μέλη του κυκλώματος που μετέφεραν την κοκαΐνη, ανάμεσά τους 11 Έλληνες. Κάποιοι από τους διακινητές ήταν οι «ναυαγοί» που κολύμπησαν και βγήκαν στη στεριά και άλλοι ήταν αυτοί που περίμεναν την παραλαβή των ναρκωτικών στην ακτή για να τα μεταφέρουν με τζιπάκια σε κρησφύγετο. Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, το κύκλωμα μετέφερε, μέσω της «λεωφόρου της κοκαΐνης» που χρησιμοποιούν τα πανίσχυρα καρτέλ, τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών από τη λατινική Αμερική, με σκοπό να τις διοχετεύσει σε κράτη της Ε.Ε. Το εντυπωσιακό ήταν ότι συνελήφθησαν και 11 Έλληνες, τα στοιχεία των οποίων είχαν διαβιβαστεί τότε στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τη δράση τους.

Τέσσερα χρόνια μετά την κινηματογραφική επιχείρηση στη νότια Γαλλία η υπόθεση «αναβιώνει» στην Ελλάδα, με τη σύλληψη ενός 35χρονου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες χθες Τρίτη το απόγευμα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφορίας για το κρησφύγετό του. Στο σπίτι όπου διέμενε βρέθηκε μικρή ποσότητα κοκαΐνης, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και ένα κινητό τηλέφωνο. Μυστήριο παραμένει για τις Αρχές ο ρόλος του 35χρονου. Εάν δηλαδή συνέχιζε να είναι μέλος κάποιου καρτέλ με «συνδέσμους» στη χώρα μας ή εάν είχε «αποσυρθεί» από τη συνεργασία του με τους μεγάλους «παίχτες» στη διακίνηση ναρκωτικών. Το μυστήριο για τις κινήσεις του στη Θεσσαλονίκη καλούνται εφεξής να λύσουν οι Αρχές.



Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές Αρχές για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, που τελέστηκαν τον Ιούνιο του 2017 στη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς κατηγορείται ότι, μαζί με 11 ακόμη άτομα, είχαν μεταφέρει 1,7 τόνους κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα με ιστιοφόρο, ποσότητα που εκφόρτωσαν σε παραθαλάσσια περιοχή της Γαλλίας. Από τις έρευνες των Γαλλικών Αρχών προέκυψε ότι, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε προσπαθήσει, με τον ίδιο τρόπο, να εισάγει στη Γαλλία μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018. Ο ρόλος του 35χρονου συλληφθέντα συνίσταται στη στρατολόγηση ατόμων για τις επίμαχες “αποστολές” μέσω θαλάσσης, ενώ σημειώνεται ότι έχει συγγενική σχέση με ένα εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης. Αστυνομικές πηγές επεξηγούν ότι ο 35χρονος αναλάμβανε να βρει κυβερνήτες για τα σκάφη και τα μέλη του πληρώματος. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Πηγή: newsbomb.gr/Aλέξανδρος Καλαφάτης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.