Άλιμος: Το όραμα του Ανδρέα Κονδύλη για το κτήμα Τραχώνων




H Χαραλαμπία Παπαδοπούλου γεννήθηκε και κατοικεί στον Άλιμο. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Η βαθιά της αγάπη για τον Άλιμο και την πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του την ώθησαν να ασχοληθεί στα πλαίσια της Διπλωματικής της εργασίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Αθηνών με το κτήμα Τραχώνων του Δήμου Αλίμου. Καρπός αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Διπλωματική της εργασία με τον τίτλο “Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Μελέτη σχεδίου για την διαμόρφωση Αρχαιολογικού Πάρκου, χώρου αναψυχής και περιπάτου στο κτήμα Τραχώνων του Δήμου Αλίμου“. Δείτε τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης:

1) Ποιο είναι το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την διαμόρφωση του Πολιτιστικού – Αρχαιολογικού πάρκου στο κτήμα Τραχώνων του Δήμου Αλίμου; Ποιες υποδομές προβλέπονται να συμπεριληφθούν στο Αρχαιολογικό Πάρκο;


Ανδρέας Κονδύλης: Προστατεύουμε και διεκδικούμε τα συμφέροντα του Δήμου και του πολίτη, και δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό!!




Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο πρασίνου και πολιτισμού μέσα στην πόλη μας, που θα δίνει πολλές «ανάσες» στην καθημερινότητα των πολιτών, ποιότητα και ομορφιά στη ζωή τους, αλλά και θα αποτελεί αφορμή για να γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία της πόλης και για να εκφράζονται δημιουργικά και καλλιτεχνικά. Θα ενώνει, δηλαδή, το παρελθόν με το μέλλον της πόλης, μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται οι ακόλουθες υποδομές – δράσεις για το Πάρκο:

– Ανάδειξη του βυζαντινού ναΐσκου των Εισοδίων της Θεοτόκου, ένα από τα παλαιότερα (ίσως και το παλαιότερο) στο Λεκανοπέδιο Αττική, καθώς η ανέγερσή του χρονολογείται από τον 13ο αι. μ.Χ. Στον περίβολο του Ναού υπάρχουν οι τάφοι μελών της οικογένειας Γερουλάνου, η ιστορία της οποίας συνδέεται τόσο με τον Δήμο Αλίμου (καθώς η οικογένεια μέχρι και τη δεκαετία του 1970 κατοικούσε στο τεράστιο αυτό κτήμα και είχε στενή σύνδεση με την τοπική κοινωνία), όσο και με την ιστορία της χώρας μας, καθώς η οικογένεια αυτή είχε στενούς δεσμούς με τη Βασιλική οικογένεια και θεσμικούς ρόλους στο κράτος. Και οι τάφοι αυτοί, μαζί με την ιστορία της ευρύτερης οικογένειας, μπορούν να αναδειχθούν, καθώς παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

– Αναστήλωση του αρχοντικού της οικογένειας Γερουλάνου και μετατροπή του σε χώρο ιστορικών, εικαστικών κ.α. εκθέσεων, καλλιτεχνικών δράσεων, πολιτιστικών και επιστημονικών ημερίδων κ.λ.π. ποιοτικών δράσεων τέχνης, επιστήμης και επιμόρφωσης για όλους τους πολίτες.

– Ανέγερση Πολιτιστικού κέντρου, όπου θα διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δράσης του Δήμου Αλίμου (στέγαση Δημοτικής Βιβλιοθήκης και διοργάνωση παρουσιάσεων-αφήγησης βιβλίου για παιδιά, λειτουργία τμημάτων-ομάδων θεάτρου, μουσικής, χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α. καλλιτεχνικών μαθημάτων, παρουσίαση μικρών θεατρικών παραστάσεων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών κατά τους χειμερινούς μήνες κ.λπ.)

– Ανάδειξη και διαμόρφωση του δάσους σε χώρο περιπάτου και υγείας για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο, να αθλούνται και να ξεκουράζονται κοντά στη φύση κ.λ.π.

– Ανάδειξη του ρέματος Τραχώνων, σε καθαρό και φροντισμένο υδροβιότοπο.

– Φιλοξενία ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, καθώς το πάρκο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης υπαίθριο ανοικτό στούντιο, με εναλλαγή φυσικών «σκηνικών», για το γύρισμα σειρών και ταινιών.

– Εκπόνηση αρχαιολογικών ανασκαφών, και μάλιστα με τη μορφή της «ανοιχτής ανασκαφής», όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές και Σχολές Αρχαιολογίας από όλον τον κόσμο, εφόσον βεβαίως συμφωνήσει σχετικά και το Υπουργείο Πολιτισμού.

2) Πως αξιολογείτε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής όλων αυτών των χρόνων για την αξιοποίηση της περιοχής;

Οι προσπάθειες είναι συνεχείς και εντατικές, θα έλεγα ταυτόχρονα και τολμηρές. Μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της προηγούμενης θητείας μας (2014-2016) προχωρήσαμε σε συστηματική διαπραγμάτευση και συνεργασία με τον σημερινό ιδιοκτήτη της έκτασης, την εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΒΕΕ, και καταλήξαμε σε μία ιδιαίτερα συμφέρουσα για τον Δήμο συμφωνία, δηλαδή να εντάξουμε στο σχέδιο πόλης την έκταση, λαμβάνοντας όμως διπλάσια εισφορά σε γη από αυτήν που κανονικά προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, χονδρικά, να κρατήσει ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ το 1/3 της έκτασης και τα υπόλοιπα 2/3 να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου, ώστε να δημιουργηθεί το Πάρκο που συνοπτικά σας περιέγραψα. Στη συνέχεια εκπονήσαμε και μία πρώτη Μελέτη για την ένταξη της περιοχής στο ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και εν συνεχεία στο Σχέδιο Πόλης. Δυστυχώς, όμως, οι ρυθμοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που πρέπει να εγκρίνει όλα αυτά, είναι εξαιρετικά αργοί, με αποτέλεσμα, 5 σχεδόν χρόνια μετά, να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος από την πλευρά του Υπουργείου.

3) Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή στην προστασία και ανάδειξη του Κτήματος Τραχώνων;

Θα έλεγα τρία. Το πρώτο, και βασικότερο, ότι η έκταση δεν μας ανήκει, τουλάχιστον για την ώρα. Συνεπώς για κάθε σχεδιασμό και για κάθε ζήτημα, πρέπει να έχουμε συνεργασία και συνεννόηση με τον σημερινό ιδιοκτήτη. Π.χ. για να έχουμε πρόσβαση στο βυζαντινό εκκλησάκι σήμερα, πρέπει να μας ανοίγουν οι φύλακες της εταιρείας, αφού πάρουν έγκριση από τη Διοίκηση κ.ο.κ. Φυσικά δεν έχουμε κακή σχέση με τη Διοίκηση, καθώς είναι αρκετά φιλική και ανοιχτή στην τοπική κοινωνία (σε αντίθεση με την προηγούμενη Γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου), όμως δεν παύει να χρειάζεται διαρκής συνεννόηση, αφού μιλάμε για κάτι που δεν αποτελεί δημοτικό χώρο, αλλά ιδιωτική περιουσία.

Το δεύτερο σας το περιέγραψα πριν λίγο: οι αργοί ρυθμοί του Κράτους. Για να μπει η έκταση στο ΓΠΣ και στο Σχέδιο Πόλης, πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις Μελέτες και τις Διοικητικές μας Πράξεις. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις είναι θλιβερά βραδύτατες, σε σημείο που περίπου «ακυρώνουν» κάθε σχεδιασμό. Γιατί όταν ένας σχεδιασμός χρειάζεται π.χ. 15 χρόνια για να φθάσει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ενώ θα αρκούσαν ένα ή το πολύ δύο χρόνια, τότε μιλάμε για de facto ματαίωση του προγραμματισμού μας.

Το τρίτο, είναι η έλλειψη πόρων. Η δημιουργία όλων αυτών των υποδομών που σας προπεριέγραψα θα χρειαστεί αρκετά χρήματα, πόρους που η αυτοδιοίκηση κανονικά δεν έχει, συνεπώς θα απαιτηθεί ένας ολόκληρος «αγώνας δρόμου», δύσκολος και χρονοβόρος, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια από την πολιτεία.

Να σας προσθέσω και ένα τέταρτο πρόβλημα, με τη μορφή υποσημείωσης: το γεγονός ότι για να αναδείξει ένας Δήμος μία περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να έχει άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και για το παραμικρό πράγμα, π.χ. για να τοποθετήσει μία πινακίδα έξω από τον χώρο, που να πληροφορεί το κοινό περί τίνος πρόκειται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και υπερφορτωμένες, προκαλεί ασύλληπτες καθυστερήσεις στην ανάδειξη, ακόμα και στην απλή φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων, π.χ. για το απλό ξεχορτάριασμα από άγρια βλάστηση ενός χώρου, το οποίο πρέπει να γίνεται πάντα με την παρουσία και επίβλεψη αρχαιολόγου!

4) Ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα;

Για το πρώτο, έχουμε δρομολογήσει ήδη τη λύση: η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο, θα μας δώσει την ιδιοκτησία του χώρου κατά τα 2/3 της συνολικής έκτασης. Το δεύτερο, δηλαδή η θανατηφόρα γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους, αποτελεί μία χρόνια παθογένεια, για την οποία όλοι ξέρουμε τις λύσεις, αλλά τελικά δεν τις βλέπουμε να υλοποιούνται. Κατά την άποψή μου η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας θέλει και τη συνειδητή συμμετοχή και προσπάθεια όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, πολλοί από τους οποίους δεν επιθυμούν την απλοποίηση των διαδικασιών, ακριβώς για να δικαιολογούν την παρουσία τους και να επιβεβαιώνουν την ιδιότυπη «εξουσία» που έχουν πάνω στην κοινωνία. Όσον αφορά το τρίτο πρόβλημα, τους πόρους από την πολιτεία, εκτιμώ ότι το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει, είναι η θέσπιση ενός παγίου προγράμματος για την υλοποίηση αξιόλογων έργων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (τύπου «Αντώνης Τρίτσης» ή «Φιλόδημος»), στο οποίο κάθε Δήμος θα μπορεί να προσφεύγει για να διασφαλίζει πόρους για σημαντικές δράσεις με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν κατά βάση χώρο ευθύνης και εξουσίας της Κεντρικής εξουσίας, του Κράτους, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει καταλυτικά, παρά μόνο να προτείνει, να υποδεικνύει, να απαιτεί και να πιέζει. Φυσικά, και να συμβάλλει δημιουργικά, όπου αυτό της επιτρέπεται από τα Υπουργεία.

5) Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία και ανάδειξη του κτήματος Τραχώνων; Ποιες ενέργειες θα γίνουν από δω και πέρα;

Με ενέργειες του Δήμου μας και αγώνες των πολιτών απετράπη τη δεκαετία του 1990 η άγρια και άναρχη «τσιμεντοποίηση» του χώρου, που είχαν δρομολογήσει διάφοροι (τότε) κυβερνητικοί παράγοντες. Αργότερα, με πρωτοβουλία αιρετών και πολιτών του Δήμου μας (ιδίως του Δικηγόρου και Δημοτικού Συμβούλου Αριστείδη Θωμόπουλου) πετύχαμε να εξαναγκάσουμε δικαστικά την τότε γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου να κάνει εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του βυζαντινού ναού, που κινδύνευε με ολοσχερή κατάρρευση, λόγω της (πιστεύω σκόπιμης και συνειδητής) εγκατάλειψής του. Χρειάστηκε, ακόμα, να συσταθεί τοπική επιτροπή (Αστική με Κερδοσκοπική Εταιρεία) από πολίτες, που μεριμνούν για την προστασία και τη διάσωση του χώρου, ευαισθητοποιώντας, ενημερώνοντας και πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση: τοπικές πολιτικές δυνάμεις, κοινωνία, Περιφέρεια και Κράτος. Και βέβαια, χρειάστηκε πολλή δουλειά και προσπάθεια για να βάλουμε τις βάσεις και να δρομολογήσουμε την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας, με τρόπο περιβαλλοντικά και κοινωνικά επωφελή για τον Δήμο μας, αλλά και ευρύτερα για τη Νότια Αττική, η οποία θα αποκτήσει ένα μεγάλο ανοικτό Πάρκο-σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες.

Οι εφεξής ενέργειές μας, τα βήματα δηλαδή που χρειάζεται να γίνουν, επιγραμματικά είναι:

– Ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου Γ.Π.Σ. συνολικά του Δήμου Αλίμου (βρίσκεται προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να εκδοθεί ΦΕΚ)

– Εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης και έγκριση των Πράξεων Εφαρμογής και Αναλογισμού για το Κτήμα (έχει γίνει προεργασία).

– Μετά την ολοκλήρωση της Πολεοδόμησης, η περιοχή περιέρχεται κατά τα 2/3 της στην ιδιοκτησία του Δήμου Αλίμου και γίνονται οι πρώτες παρεμβάσεις διαμόρφωσης του δάσους σε χώρο περιπάτου.

– Εκπόνηση των Μελετών για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου και την αναστήλωση του παλαιού αρχοντικού της οικογένειας Γερουλάνου.

– Εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των Μελετών.

– Έγκριση των Μελετών και διακήρυξη διαγωνισμών.

– Υλοποίηση των έργων και απόδοσή τους στους πολίτες.

6) Ποιες είναι οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης του εν λόγω εγχειρήματος;

Οι Μελέτες και ο σχεδιασμός θα γίνουν οπωσδήποτε από τις Υπηρεσίες του Δήμου και από εξωτερικούς συνεργάτες μας (Μηχανικούς), με κάλυψη όλων των δαπανών από ίδιους πόρους, δηλ. από το Δημοτικό Ταμείο.

Στη συνέχεια όμως, για την υλοποίηση των έργων μπορούν οπωσδήποτε να εξασφαλιστούν πόροι από:

– Την Περιφέρεια Αττικής

– Το Πράσινο Ταμείο

– Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

– Το ΕΣΠΑ και ιδίως τα προγράμματα ΟΚΧΕ και ΒΑΑ, μιας και μιλάμε για ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση.

– Ενδεχομένως ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών (τύπου «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης»), που θα είναι σε εξέλιξη τον κρίσιμο χρόνο υλοποίησης των έργων.

– Δεν πρέπει να αποκλείσουμε και ειδικές χρηματοδοτήσεις – επιχορηγήσεις από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και έχουν αναλάβει μεγάλα projects, όπως η Lamda Development που έχει αναλάβει τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ.Κοσμά, καθώς η ανάπλαση του Κτήματος Τραχώνων θα δώσει «προστιθέμενη αξία» σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Είναι, φυσικά, πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε τους ακριβείς πόρους για κάθε έργο ή ανάπλαση στο Κτήμα, όμως η μέχρι σήμερα πρακτική του Κράτους και των ΟΤΑ «δείχνει» στις συγκεκριμένες επιλογές. Μακάρι μέχρι τη μέρα της υλοποίησης των έργων, οι ΟΤΑ να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια και ο Δήμος μας να διαθέτει ίδιους πόρους για το σύνολο, ή έστω μεγάλο μέρος, των έργων ανάδειξης του Κτήματος Τραχώνων.

7) Ποια θα πρέπει να είναι η επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί; Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του Covid-19 στην άσκηση της επικοινωνιακής σας πολιτικής;

Η επικοινωνιακή μας πολιτική σίγουρα δεν θα επηρεαστεί από τον Covid-19, μας και μιλάμε για ένα έργο μακράς πνοής, με μεγάλο χρόνο υλοποίησης, που ξεπερνάει όχι μόνο την παρούσα πανδημία (αν υποθέσουμε ότι διανύουμε τους τελευταίους μήνες αυτής), αλλά και την τρέχουσα Δημοτική Περίοδο (2019-2023).

Μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός μας έχει επικοινωνηθεί στους πολίτες μέσω της δημοσιοποίησης των σχετικών Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω της προβολής του στα social media και τα τοπικά έντυπα (εφημερίδες και ιστοσελίδες της Νότιας Αττικής), αλλά και μέσω της εκτεταμένης παρουσίασής του στους συμπολίτες μας κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο (2019), δεδομένου ότι μεταξύ των άλλων ζητημάτων που κρίνονταν στις τελευταίες εκλογές ήταν και οι ενέργειές μας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Κτήματος Τραχώνων, αλλά και ο προγραμματισμός και οι επόμενες ενέργειες του Δήμου μας για να πετύχουμε τον στόχο μας και να δημιουργηθεί το Πολιτιστικό και Αρχαιολογικό Πάρκο.

8) Θεωρείτε ότι η δημιουργία του Πολιτιστικού – Αρχαιολογικού πάρκου θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής;

Οπωσδήποτε ναι. Σκεφθείτε πόση πολιτιστική κίνηση θα υπάρξει χάρη στο Πάρκο αυτό, πόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν (ακόμα και υπαιθρίως», δίνοντας δουλειά σε πολυάριθμους καλλιτέχνες. Πόσοι επιστήμονες θα εργαστούν για την περιβαλλοντική και αρχαιολογική ανάδειξη του Κτήματος. Πόσοι μηχανικοί και ειδικοί επιστήμονες για την αναστήλωση του αρχοντικού Γερουλάνου και τη συντήρηση της βυζαντινής εκκλησίας (π.χ. συντήρηση τοιχογραφιών). Σκεφθείτε ακόμα πόσοι τουρίστες από τη Μαρίνα Αλίμου θα περάσουν για να επισκεφτούν τον χώρο, προτού πάνε στο κέντρο της Αθήνας για να δουν την Ακρόπολη ή στον Πειραιά για γνωρίσουν την περιοχή. Και πολλά πολλά ακόμα. Θα έχουμε, δηλαδή, οικονομική δραστηριότητα με βάση τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις αρχαιότητες, τις τέχνες, την παράδοση, και όλα αυτά, με απόλυτο σεβασμό της φύσης, δίπλα (ή και μέσα) σε ένα πανέμορφο δάσος, στο κέντρο της πόλης!

9) Πιστεύετε ότι η δημιουργία του Πολιτιστικού – Αρχαιολογικού πάρκου θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής;

Είναι αυτονόητο. Μιλάμε για περισσότερο πράσινο, προσβάσιμο σε όλους όσοι θέλουν να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να αθληθούν κοντά στη φύση ή απλώς να ηρεμήσουν. Μιλάμε για δράσεις πολιτισμού και τέχνης, ενσωματωμένες στη ζωή και στην καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, για αναβάθμιση και προστασία του ρέματος Τραχώνων, που αποτελεί έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, ταλαιπωρημένο σήμερα από την έλλειψη φροντίδας και προστασίας. Με μία κουβέντα, μιλάμε για υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, που δύσκολα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να βρουν στις πόλεις, στις δομημένες περιοχές μέσα στα αστικά κέντρα.

10) Ποια θα είναι τα αναμενόμενα οφέλη που θα προκύψουν από την αναδιαμόρφωση του Αρχαιολογικού Πάρκου;

Οπωσδήποτε η μεγάλη αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, που προηγουμένως είπαμε. Επιπλέον, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, που προαναφέρατε. Και ακόμα, το Πάρκο, συνδυασμένο και με τις υπόλοιπες αρετές της πόλης μας (καταπράσινοι λόφοι, σημαντικές αρχαιότητες, Μαρίνα Αλίμου, Μητροπολιτικός Πόλος, παραλιακό μέτωπο κ.λ.π.) θα βοηθήσει ώστε ο Άλιμος να αποκτήσει ισχυρό “brand”, αναγνωρίσιμο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ως μία πόλη με ιστορία χιλιάδων ετών, αλλά και με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον στο σήμερα και το αύριο.

11) Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετοί χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πόσο εφικτή θεωρείτε την διασύνδεση του κτήματος Τραχώνων με τους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους και τι οφέλη θα μπορούσαν να αποκομιστούν;

Η διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων είναι ένα project που ήδη μας απασχολεί και μάλιστα ήδη το έχουμε σχεδιάσει σε έναν μεγάλο βαθμό. Φυσικά δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και εγκρίσεις πολλών εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Κράτους. Όμως το προχωράμε, το παλεύουμε και φιλοδοξώ ότι θα το πετύχουμε στο πολύ σύντομο μέλλον.

Βεβαίως, η πλήρης σύνδεση του Κτήματος με τους υπόλοιπους χώρους έχει μία παράμετρο, που δύσκολα κάποιος μπορεί να συλλάβει, αλλά που τη θεωρούμε απαραίτητη: η διαδρομή να περνάει όχι δίπλα από το Κτήμα, αλλά μέσα από αυτό. Δηλαδή να διασχίσει κάποιος το Κτήμα, και αυτό να είναι μέρος της διαδρομής. Όχι απλώς να ακολουθήσει μία διαδρομή, η οποία θα περνάει δίπλα από το Κτήμα και κάποιος θα επιλέγει αν θέλει να μπει ή όχι.

Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να χαράξουμε μία «πράσινη» όδευση μέσα από το Πάρκο, δηλαδή να ολοκληρώσουμε πρώτα την πολεοδόμηση του χώρου και να πάρουμε το Κτήμα στον έλεγχό μας. Αυτό, όπως σας έλεγα προηγουμένως, θα πάρει χρόνο.

Τα οφέλη από μία τέτοια διασύνδεση, καταλαβαίνετε ότι είναι τεράστια. Και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, και για την πολιτιστική αξία της περιοχής μας, και για την επισκεψιμότητα του Αλίμου από τουρίστες, συνεπώς και για την οικονομική ανάπτυξη (και μάλιστα βιώσιμη και ισόρροπη) της πόλης μας.

12) Με ποιους τρόπους και μέσα θα πραγματοποιηθεί η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη του κτήματος Τραχώνων;

Η ευαισθητοποίηση αυτή γίνεται ήδη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, για τα δεδομένα της εποχής, τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών, αλλά και από οργανωμένες οντότητες, όπως η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για τη διάσωση του Κτήματος Τραχώνων.

Χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας, έντυπης και ηλεκτρονικής (ιδίως τοπικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης), ώστε οι κάτοικοι της περιοχής μας να μάθουν όχι μόνο για τις προοπτικές του χώρου, αλλά και για την ιστορία και την αξία του. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ιστορία του χώρου αυτού, τις εκπλήξεις που κρύβει το Κτήμα μέσα του, τη μεγάλη περιβαλλοντική και αρχαιολογική σημασία της περιοχής, ακόμα και το πόσο μεγάλο και εκτεταμένο είναι το Κτήμα. Ο κόσμος που τα μαθαίνει όλα αυτά, οι μαθητές που ξεναγούνται κάποιες φορές μέσα στον χώρο, οι πιστοί που έρχονται όταν το βυζαντινό εκκλησάκι γιορτάζει και συγκροτούν κάθε χρόνο μία ανεπανάληπτα όμορφη εικόνα, όλα τούτα είναι έμπρακτη, βιωματική ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των ανθρώπων στην ιστορία του Κτήματος, περασμένη αλλά και σημερινή, δηλαδή στη ζωντανή του ιστορία που εξελίσσεται. Οι Αλιμιώτες γνωρίζουν τον χώρο, δένονται μαζί του, τον μαθαίνουν και τον αγαπάνε. Και αυτό αποτελεί κατά την άποψή μου την καλύτερη εγγύηση και προοπτική για το μέλλον του χώρου: οι άνθρωποι που γνωρίζουν, σέβονται και προσέχουν μία μοναδική όαση ιστορίας και πρασίνου μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού. Οι άνθρωποι που δένονται με το Κτήμα και αισθάνονται υπεύθυνοι για αυτόν.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.