Γαλλική Φιλολογία και Επαγγελματικές Ευκαιρίες
Οι εισαγωγικές εξετάσεις στο τμήμα της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών και Θεσσαλονίκης αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν  να εμβαθύνουν στην μελέτη της Γαλλικής Γλώσσας και του Πολιτισμού αλλά και να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει το πτυχίο της συγκεκριμένης σχολής. Το πρόγραμμα σπουδών  προσφέρει πλήθος γνώσεων  σε διαφορετικούς τομείς όπως στην Ιστορία, την Λογοτεχνία, την Μετάφραση και την  Γλωσσολογία.

Η πλειοψηφία των υποψηφίων είναι κάτοχοι πιστοποιητικών γλωσσομάθειας Dalf C1, C2 ή Sorbonne C2  που τα είχαν αποκτήσει στο παρελθόν και τα οποία τους είχαν εξασφαλίσει  την επάρκεια διδασκαλίας. Πολλοί από αυτούς επιθυμούν να διδάξουν σε φροντιστήρια ή σε  ιδιαίτερα μαθήματα μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας να παρέχει την άδεια διδασκαλίας μόνο σε πτυχιούχους της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Οι πτυχιούχοι μπορούν να διδάξουν σε δημόσια, σε ιδιωτικά σχολεία, σε ΙΕΚ, σε φροντιστήρια, σε ιδιαίτερα μαθήματα, διά ζώσης ή εξ ’αποστάσεως. Τους δίνεται η ευκαιρία να διδάξουν, επίσης,  την Ελληνική Γλώσσα σε γαλλόφωνους ομιλητές σε όλο τον κόσμο ή να ιδρύσουν ένα δικό τους φροντιστήριο. Επίσης, μπορούν να βρουν εργασία σε εκδοτικούς οίκους, σε μεταφραστικά γραφεία, σε πρεσβείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεταφραστές ή ως διερμηνείς.


Aνδρέας Κονδύλης: Αναβαθμίζεται αισθητικά και ποιοτικά το παραλιακό μέτωπο του Αλίμου (VIDEO)
Οι κατατακτήριες εξετάσεις γίνονται 1-15 Δεκεμβρίου. Η ύλη των εξεταζόμενων  μαθημάτων παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια, γεγονός που επιτρέπει στους υποψηφίους να προετοιμαστούν αρκετούς μήνες πιο νωρίς. Τα εξεταζόμενα μαθήματα για την Γαλλική Φιλολογία Αθηνών είναι: 1) «Γραπτός Λόγος: Κείμενα και Γραμματική 1», 2) «Από τη φεουδαρχία στην απόλυτη μοναρχία. Πολιτικοί θεσμοί και κοινωνικές μεταβολές στη Γαλλία από το Μεσαίωνα έως τον 17ο αιώνα»  3) «Από το ιπποτικό ιδεώδες του Μεσαίωνα στον ανθρωπισμό της Αναγέννησης» και για την Γαλλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης είναι 1) Γαλλική Γλώσσα Ι: Γραπτός Λόγος, 2) Επισκόπηση Γαλλικής Λογοτεχνίας Ι, 3) Ανάλυση και Παραγωγή Λόγου στην ελληνική γλώσσα.  Οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις τους μεταξύ 1-15 Νοεμβρίου. Η κάθε σχολή δέχεται πτυχιούχους σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων μέσω την πανελληνίων εξετάσεων, αρκεί να πετύχουν την βάση της βαθμολογίας

  Οι κατατακτήριες εξετάσεις απαιτούν μια υπεύθυνη και αποτελεσματική προετοιμασία από την πλευρά των υποψηφίων καθώς μόνο η κατοχή των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας  Dalf C1 ή Sorbonne C2 δεν επαρκεί για την επιτυχία τους.  Είναι σημαντικό  να ξεκινούν την προετοιμασία τους, αρκετά πιο νωρίς, προκειμένου να εξασκηθούν στον σχολιασμό λογοτεχνικών αποσπασμάτων, ποιημάτων, στην κατανόηση  ιστορικών γεγονότων, στην παραγωγή ακαδημαϊκού λόγου  αλλά και σε  γλωσσολογικές έννοιες και ασκήσεις.

Σταυρούλα Κουρνέτα

Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Αθηνών

Μ.ed. Eξειδίκευση στην Διδασκαλία της Γαλλικής Γλώσσας ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας, ΕΑΠ. ΜΑ Σύγχρονες Τάσεις της Γλωσσολογίας για Εκπαιδευτικούς, ΕΑΠ (φοίτηση).

Εξειδίκευση στην Ενισχυτική Διδασκαλία σε φοιτητές της Γαλλικής Φιλολογίας και στην Προετοιμασία για τις Κατατακτήριες Εξετάσεις. https://www.facebook.com/mathimatagallikisfilologias/ email: [email protected] κιν. 6973034528

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.