Το πρώτο κιόσκι για τους καπνιστές βρίσκεται στην παραλία του Αλίμου
Την Παρασκευή 23/7, το απόγευμα στην δημοτική πλαζ Αλίμου, στήθηκε το πρώτο κιόσκι για τους καπνιστές και τοποθετήθηκαν κάδοι και τασάκια για την απόρριψη αποτσίγαρων.
Φίλοι καπνιστές μην χρησιμοποιείτε την παραλία σαν τασάκι και γεμίζετε παραλίες και θάλασσες με τοξικά απόβλητα. Ας ελπίσουμε οι παραθαλάσσιοι Δήμοι να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική.

Τον Δήμο Αλίμου εκπροσώπησε στα εγκαίνια η Αντιδήμαρχος Αναστασία Σιμητροπούλου, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μακαριγάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, εθελοντές της Αντικαρκινικής Εταιρείας και μέλη της Οργάνωσης Antipollution.Η Ε.Α.Ε. απευθύνει την παράκληση σε όλους τους πολίτες της Ελλάδος να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση του πολύ σημαντικού προβλήματος της ρύπανσης των παραλιών και της θάλασσας από τα αποτσίγαρα. Αυτό αποτελεί ένα μείζον θέμα για το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, στη θαλάσσια ζωή και συνεπώς και στον άνθρωπο.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι:

Τα αποτσίγαρα αποτελούνται από δύο μέρη: από το φίλτρο και από τον καπνό που δεν κάηκε.
Τα φίλτρα δεν είναι κατασκευασμένα από κάποιο φυτικό προϊόν (πολλοί πιστεύουν λόγω της υφής τους ότι είναι από βαμβάκι). Τα φίλτρα είναι φτιαγμένα από οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό ίδιο με αυτό που φτιάχνονται οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών. Ένα υλικό που παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και μετά αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροΐνες. Τόσο το φίλτρο, όσο και το άκαυστο μέρος του καπνού περιέχουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα. Τα αποτσίγαρα επομένως δεν είναι ένα μικρό σκουπίδι, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί μόνο στην Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018, απορρίφθηκαν περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (3.500 τόνοι !!!), με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να καταλήγουν άμεσα στο περιβάλλον.
Το 28 – 35% των σκουπιδιών που μαζεύουν οι Δήμοι σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού είναι αποτσίγαρα. Περισσότερο από 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων σε παραλίες είναι, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, αποτσίγαρα.
Κάθε χρόνο πολλά μικρά παιδιά παίζοντας στην παραλία μασούν ή καταπίνουν αποτσίγαρα με αποτέλεσμα συμπτώματα δηλητηρίασης (ευτυχώς όμως, καθώς η γεύση τους είναι πικρή, η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αποτσίγαρων δεν πραγματοποιείται).
Όμως η μεγάλη ζημιά γίνεται στα πτηνά και στα ψάρια, που συχνά θεωρούν τα αποτσίγαρα που καταλήγουν στη θάλασσα ως τροφή.
«Στον αγώνα για πιο καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.