Μισθώσεις παραλιών στα 3Β: Αρνητικός σε εκπτώσεις για τους δημότες ο δήμαρχος




Mε αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (26/4/2021) για την εκμίσθωση του δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Όρμο Ζώσκα  Βουλιαγμένης (δείτε σχετική απόφαση εδώ) αλλά και την ανανέωση της παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού – παραλίας στον όρμο Μαλτσινιώτη σε ιδιώτες (δείτε σχετική απόφαση εδώ), τέθηκε το θέμα της ανάγκης εκπτώσεων για τους δημότες από τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Χόβρη-Σίνα.

Προτού απορρίψει την πρόταση της κυρίας Χόβρη-Σίνα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής εκμίσθωσης παραλιών σε ιδιώτες απαντώντας στην κριτική του δημοτικού συμβούλου Θάνου Ματόπουλου.

Ο κ. Ματόπουλος είχε επισημάνει ότι  «δεν υπάρχει σχεδιάγραμμα που να προσδιορίζει τον χώρο που θα γίνουν οι χρήσεις τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλώστρων αλλά όπως βλέπουμε και με βάση τη χωροθέτηση που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια αυτή δεν προσδιορίζεται όπως ορίζεται από το Νόμο στις πλευρές της εγκατάστασης προεκτεινόμενες προς τη θάλασσα αλλά βρίσκεται παραπλεύρως αρά δεν είναι θεωρητικά σύμφωνα με τον Ν. 2971 Άρθρο 13 όπως τώρα ισχύει. Δεν είναι αυτή η οποία θα μπορούσε να έχει η εκμετάλλευση γιατί δεν είναι ακριβώς μπροστά της. Έχω την αίσθηση ότι και εκεί κάνουν μια λογική υπέρβαση. Σε κάθε περίπτωση, για τους λόγους που είπα ότι αυτές οι εγκαταστάσεις και υπέρμετρες χρήσεις επί των παραλιών με μισθωμένες ομπρέλες, μισθωμένες ξαπλώστρες, όλα μισθωμένα σε μια ειδικά τόσο μικρή παραλία είναι τελείως έξω από τα πλαίσια και τις λογικές προβλέψεις που μπορεί κάποιος να έχει για διαχείριση με οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόσημο αλλά και με πρόσημο ότι είναι δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό οι παραλίες άρα δεν υπερψηφίζουμε».

Απαντώντας στην κριτική, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσίασε την εικόνα των παραλιών και την πρόσβαση των δημοτών ως ιδανικές:



«Η οργάνωση και η λειτουργία των ακτών είναι ένα ζητούμενο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο Δήμος μας πριν δώσει με μισθώσεις τις παραλίες όπως ορίζει ο Νόμος, έχει φροντίσει να έχει δημιουργήσει μεγάλες ελεύθερες ζώνες παραλιών, τις έχει υποστηρίξει με ομπρέλες, με αποδυτήρια, με τουαλέτες. Φέτος ελπίζουμε να επεκτείνουμε και το σύστημα με τα ντους αλλά και της ανακύκλωσης 4 ρευμάτων στις παραλίες. Γενικότερα λοιπόν παίρνουμε όλες τις πρόνοιες καταρχάς τις ελεύθερες παραλίες να τις έχουμε ευπρεπείς και λειτουργικές για τους επισκέπτες της πόλης και για τους δημότες και κατοίκους της περιοχής. Από ‘κει και πέρα υπάρχουν και πολύ λίγα και μικρά σημεία στα οποία υπάρχουν εκμεταλλεύσεις. Εκμεταλλεύσεις για όσους επιθυμούν να πάνε να πληρώσουν και ο Δήμος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, δεν είναι εκκλησία, πρέπει να έχει έσοδα για να μπορεί να σχεδιάζει όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα τα οποία κάνει με ίδιους πόρους στην πόλη. Δεν μπορούμε να έχουμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε.

Σ’αυτή τη λογική εντάσσεται η δική μας προσέγγιση χωρίς βέβαια επ’ουδενί να απορρίπτω ή να κατακρίνω την προσέγγιση του κ. Ματόπουλου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι απλά μια διαφορετική οπτική».

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Χόβρη-Σίνα τόνισε ότι ήθελε «να προβλέψουμε κάποια έκπτωση για τους δημότες σ’όλα αυτά που μισθώνουμε. Μερικά είναι πραγματικά απαγορευτικά για μας που μένουμε εδώ, να πάμε. Εντάξει, καθένας πηγαίνει εκεί που μπορεί αλλά το θέμα είναι κάπου να υπάρχει μια έκπτωση για τους δημότες ή αν ο δημότης δεν μπορεί να πληρώσει, να έχει και έναν χώρο ελεύθερο».

Η απάντηση του δημάρχου όμως ήταν αρνητική. Και επιχειρηματολόγησε ως εξής:

«Το επιχειρήσαμε αυτό το 2018 να το κάνουμε και τελικά καταλήξαμε κάθε μέρα να επιλύουμε σοβαρούς καυγάδες και αντιδικίες οι οποίες γίνονταν μεταξύ των δημοτών με τους διαχειριστές εκεί που εκμεταλλεύονται τη διαδικασία καθότι δεν μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε για όλο το εύρος εκμετάλλευσης.

Το κάναμε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι αυτής της εκμετάλλευσης και ερχόταν ο Κ. και έλεγε «να κάτσω με τους ειδικούς όρους».

“–Συγνώμη έχουν καλυφθεί οι θέσεις” του απαντούσαν.

Ότι συμβαίνει με τις θέσεις για τα αυτοκίνητα (των δημοτών) σήμερα.

“-Πείτε μου ποιοι είναι δημότες. Να μου δείξουν την κάρτα του δημότη. Και αν δεν μου δείξουν την κάρτα του δημότη θα φωνάξω την αστυνομία”.

Τελικά αυτό που πήγαμε να κάνουμε για καλό κακοφόρμισε και δημιούργησε πάρα πολλές τριβές και μάλιστα εκκρεμούν νομίζω δύο μηνύσεις μεταξύ δημοτών μας και διαχειριστών. Οπότε το πείραμα που κάναμε δεν έφερε το κατάλληλο αποτέλεσμα». Πηγή: ilovevouliagmeni.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.