Kάτοικοι της Νέας Σμύρνης λένε όχι στο πάρκο σκύλων




Την κατάργηση του πάρκου αναψυχής σκύλων δεσποζόμενων, που κατασκεύασε ο Δήμος Νέας Σμύρνης, μέσα σε ελεύθερο χώρου πρασίνου της πλατείας Δεξαμενής και σε έκταση 1.130 τ.μ., δίπλα σε σχολικό συγκρότημα και δημοτικό κολυμβητήριο, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 19 Νεοσμυρνιώτες.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ν. Σμύρνης, ο χώρος θα είναι περιφραγμένος (περίφραξη ύψους 1,60 μ.) και θα διαθέτει ξύλινες και λαστιχένιες κατασκευές για παιχνίδια agility (ανάβαση, κατάβαση, ισορροπία, τραμπάλα, τσουλήθρα), ώστε να μπορούν τα σκυλιά να γυμναστούν, να τρέξουν ελεύθερα χωρίς να εμποδίζουν ή να εμποδίζονται.

Όπως, αναφέρουν οι κάτοικοι στην αίτηση ακύρωσής τους, η λειτουργία του πάρκου αναψυχής σκύλων (ουσιαστικά -όπως αναφέρουν- πρόκειται για δυο πάρκα, ένα για μεγάλα και ένα για μικρά σκυλιά) ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο έχει διαταχθεί η σφράγισή του, από την υπηρεσία Δόμησης Ελληνικού-Αργυρούπολης, λόγω παραβίασης της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς δεν προβλέπεται στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο η χρήση πάρκου σκύλων, ενώ μετά από αυτοψία, κρίθηκαν αυθαίρετες οι κατασκευές των εγκαταστάσεων που έχουν γίνει. Η σφράγιση όμως δεν έχει υλοποιηθεί, όπως αναφέρουν οι 19.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι εν λόγω κάτοικοι είχαν προσφύγει στο συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής για το επίμαχο θέμα, αλλά δεν έλαβαν απάντηση, όπως αναφέρουν και μετά την παρέλευση 60 ημερών από την άρνηση αυτή (σιωπηρή απόρριψη αιτήματος), προσέφυγαν στο ΣτΕ.



Επισημαίνουν ότι στο οικοδομικό τετράγωνο που είναι το πάρκο σκύλων (περικλείεται από τις οδούς Ταρπεζούντος-Αρτάκη-Εθνικής Στέγης- Νικοδημείας) είναι δίπλα τα σπίτια τους, ενώ λειτουργούν δυο Γυμνάσια, ένα Λύκειο, ένα δημοτικό κολυμβητήριο και πρόκειται να ανεγερθεί κλειστό γυμναστήριο 3.500 θέσεων.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν για την κατασκευή του επίμαχου πάρκου δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και ο χώρος έχει δηλωθεί στην διεύθυνση Πολίτικης Προστασίας ως χώρος αστικού πρασίνου περιοίκων, δηλαδή ως χώρος καταφυγής των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού ή άλλου έκτακτου περιστατικού και για τον λόγο αυτό πρέπει να παραμένει ελεύθερος (και όχι περιφραγμένος) και προσβάσιμος στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Ακόμη, αναφέρουν οι κάτοικοι ότι υπάρχει υψηλή ηχορύπανση από τα γαυγίσματα των σκυλιών, που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα ανεκτά όρια σε αστικό επίπεδο, που είναι τα 50 dBA, καθώς από τις μετρήσεις που έχουν κάνει η ηχορύπανση φτάνει τα 65 dBA.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα όσων κατοικούν στην εν λόγω περιοχή, καθώς με την επίμαχη κατασκευή επέρχεται επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ είναι εκτός των κανόνων της χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής και της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή παραβιάζονται και οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην υγεία και στην ισότητα των πολιτών, αφού οι πέριξ κάτοικοι αφενός επιβαρύνουν την ψυχική τους, κ.λπ. υγεία με την δημιουργούμενη ηχορύπανση και αφετέρου ζουν σε δυσμενέστερο καθεστώς σε σχέση με τους λοιπούς κατοίκους της Ν. Σμύρνης. Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Kάτοικοι της Νέας Σμύρνης λένε όχι στο πάρκο σκύλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.