Το… αποκαλυπτικό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.




Χρειάστηκε να περάσουν μέρες για να παραδεχθεί η Αστυνομία ότι παρείχε αυστηρή προστασία στον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη κι ενώ αρχικά είχε διαψεύσει την είδηση ● Σοβαρά τα ερωτήματα για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση.

Δημήτρης Τερζής/efsyn.gr

Το θέατρο του παραλόγου που παιζόταν εδώ και κάποιες μέρες με πρωταγωνιστή τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, συμπρωταγωνίστρια την ΕΛ.ΑΣ. και στη θέση του παραγωγού την κυβέρνηση έριξε αυλαία χθες με τον πιο άκομψο τρόπο. Με την παραδοχή εκ μέρους της… παραγωγής, δηλαδή της κυβέρνησης, ότι το έργο ήταν τόσο πρόχειρα στημένο που καμία ανακοίνωση δεν θα την έσωζε από την κοινωνική κατακραυγή, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήρε τελικά χθες βράδυ το ανεξήγητο καθεστώς αυστηρής προστασίας που παρείχε εδώ κι έναν χρόνο στον τηλεπαρουσιαστή -παρά το γεγονός ότι αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. με επίσημη ανακοίνωση το είχε διαψεύσει-, ο δικηγόρος του κ. Φουρθιώτη… εγκαλεί την Ελληνική Αστυνομία για τη διαρροή των εγγράφων του πελάτη του (την αίτηση που έκανε για να πάρει την αστυνομική προστασία), ενώ η αντιπολίτευση ζητά επίμονα απαντήσεις.



Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που περιλάμβανε το ωρολόγιο πρόγραμμα αστυνομικών οι οποίοι είχαν διατεθεί για τη φύλαξη της οικίας του κ. Φουρθιώτη στον Διόνυσο σε 24ωρη βάση

Στο μεσοδιάστημα ο κ. Φουρθιώτης μοίραζε μηνύσεις και ζητούσε να συλληφθούν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης. Ολα τα ανωτέρω αλλά και όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια συνθέτουν ένα νέο φιάσκο για την ΕΛ.ΑΣ. και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική ηγεσία, που φτάνουν έως και την καρδιά του επιτελικού κράτους στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο λόγος που ο κ. Φουρθιώτης ζητούσε αστυνομική προστασία ήταν ότι φοβόταν για τη ζωή του και εκείνη της οικογένειάς του επειδή είχε λάβει απειλές «από μέλη της 17Ν»!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από μερικές μέρες ο αντιδήμαρχος Ραφήνας, Χρήστος Τσεμπέρης, δημοσιεύει στο facebook έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που περιλάμβαναν το ωρολόγιο πρόγραμμα αστυνομικών που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη της οικίας του κ. Φουρθιώτη στον Διόνυσο σε 24ωρη βάση. Ετερο έγγραφο αναφερόταν στην υποχρέωση περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. από το Α.Τ. Πεντέλης να ελέγχει κατά τη διάρκεια της περιπολίας του την εταιρεία του τηλεπαρουσιαστή.

Η ανάρτηση δημοσιεύεται σε ιστοσελίδες και ξεσπά σάλος. Η ΓΑΔΑ εκδίδει ανακοίνωση όπου διαψεύδει τα δημοσιεύματα υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Τις επόμενες μέρες ωστόσο ακολουθούν νέες αποκαλύψεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη ΓΑΔΑ και αποδεικνύουν ότι ψεύδεται. Ποιες είναι αυτές;

  1. Η διαρροή σε ενημερωτικές ιστοσελίδες της αίτησης που έκανε ο κ. Φουρθιώτης στην ΕΛ.ΑΣ. με πρώτο αποδέκτη τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τις αρμόδιες επιτροπές της Υπηρεσίας που εγκρίνουν την προστασία προσώπων, ενώ στην κοινοποίηση της αίτησης περιλαμβάνεται το όνομα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και το όνομα του διευθυντή του γραφείου του (και ανιψιού του), Γρηγόρη Δημητριάδη.
    Σύμφωνα με το έγγραφο, ο λόγος που ο κ. Φουρθιώτης ζητούσε αστυνομική προστασία ήταν ότι φοβόταν για τη ζωή του και εκείνη της οικογένειάς του επειδή είχε λάβει απειλές «από μέλη της 17Ν»! Στην αίτησή του, εκτός από φύλαξη του σπιτιού του σε 24ωρη βάση, ζητούσε τη διάθεση «2 αστυνομικών συνοδευτικών μηχανών επί 24ώρου βάσεως» κι ενώ ήδη από τις 26 Μαρτίου του 2020 όπως προκύπτει από το έγγραφο η ΕΛ.ΑΣ. είχε διαθέσει αστυνομικό να φυλάει το σπίτι του!
  2. Η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής που εξαπέλυε πυρά κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα.
  3. H σύλληψη φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Documento» που τόλμησε προχθές να φωτογραφήσει τον παρουσιαστή και την αστυνομική συνοδεία του στην Ευελπίδων, τερματίζοντας κάθε έννοια λογικής.
  4. Οι μηνύσεις που άρχισε να μοιράζει ο τηλεπαρουσιαστής, αρχικά στον αντιδήμαρχο Ραφήνας Χρήστο Τσεμπέρη, αλλά και κατά αστυνομικών, με την αιτιολογία ότι έδωσαν στη δημοσιότητα τα προσωπικά του δεδομένα! Οι μηνύσεις που ακολούθησαν χθες κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη που είχε αναρτήσει στο facebook σχετική δημοσίευση, αλλά και κατά του εκδότη του «Documento» Κώστα Βαξεβάνη, με το αίτημα να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον τους.

Ολα τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα η αρχική διάψευση της ΓΑΔΑ να… μαζευτεί χθες το απόγευμα και αξιωματικοί της Αστυνομίας να υποστηρίζουν ότι η διάψευση αφορούσε τον αριθμό των αστυνομικών που φρουρούν τον κ. Φουρθιώτη και όχι το γεγονός ότι φυλάσσεται. Το απογευματινό «μάζεμα» εξελίχθηκε σε βραδινή άρση των μέτρων προστασίας του τηλεπαρουσιαστή με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο η άρση της προστασίας δεν απαντά στα ερωτήματα αυτού του φιάσκου, με βασικότερο το ποιος είχε δώσει την εντολή φύλαξης, τον λόγο που δόθηκε αυτή η εντολή και γιατί η ΕΛ.ΑΣ. απέκρυψε αρχικά το γεγονός διαψεύδοντάς το.

Αντιδράσεις

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το απόγευμα ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Σπίρτζης, ζητώντας μεταξύ άλλων να μάθει ποιος ενέκρινε τη φύλαξη, πόσοι αστυνομικοί συμμετείχαν σ’ αυτήν και ποιος του παρείχε αυτή τη «σκανδαλώδη προστασία», προσθέτοντας ότι θα καταθέσει και σχετική ερώτηση για το θέμα.

Αντίδραση, ωστόσο, υπήρξε και από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον κ. Φουρθιώτη, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ήταν δικό του και όχι της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Αστυνομίας, αναφέρει τα εξής: «Η συνεχιζόμενη αδυναμία της Αστυνομίας να προφυλάξει τα επιχειρησιακά της απόρρητα έγγραφα που αφορούν στο πρόσωπο του εντολέως μας, τα οποία αναπαράγονται συνεχώς σε πλήθος ιστοσελίδων, είναι τουλάχιστον άξια διερεύνησης και εκθέτει εξακολουθητικά σε μέγιστο κίνδυνο την ασφάλειά του».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.