Μηνύματα από το συνέδριο “Καρδιολογία 2021”




Tο συνέδριο “ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 2021” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 09.04.2021 και το Σάββατο 10.04.2021, με τη συμμετοχή 930 καρδιολόγων από όλη τη χώρα την πρώτη ημέρα, ενώ την επομένη ο αριθμός έφτασε τους 950.

Στους χαιρετισμούς από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Τούσουλη, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του METROPOLITAN GENERAL Θεόδωρο Ξενάκη, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του METROPOLITAN GENERAL Αναστάσιο Μαχαίρα και τον Πρόεδρο – Συντονιστή Ομίλου Hellenic Health Group Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τονίστηκε το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου με τη συμμετοχή των καλύτερων επιστημόνων της χώρας σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και επισημάνθηκε η καθιέρωση της εκπαίδευσης στα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα.

            Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία του ιστορικού και των εργαστηριακών εξετάσεων για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Κυρίως, του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, του υπερηχοκαρδιογραφήματος και της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.

            Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι τονίστηκε η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς μέσω της συνεργασίας των ειδικοτήτων.



            Στο σημαντικό στρογγυλό τραπέζι, που αφορούσε στις νέες κλινικές εφαρμογές της Καρδιολογίας, αναφέρθηκε ως νέα υποειδικότητα η Καρδιο-Ογκολογία, που μελετά τις επιπτώσεις των νεοπλασματικών νοσημάτων και της θεραπείας τους στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία της συνεργασίας των ειδικών Καρδιολόγων με ιατρούς ειδικοτήτων σχετικών με τα νεοπλασματικά νοσήματα (Ογκολόγοι-Αιματολόγοι-Ακτινολόγοι) με στόχο την παράταση της επιβίωσης, τη βελτίωση της ποιότητα ζωής και τον περιορισμό των  ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα θεραπευτικά σχήματα.

            Στα χρόνια στεφανιαία σύνδρομα και τη σύγχρονη αντιμετώπισή τους τονίστηκε η σχέση της ανατομικής προσέγγισης και της φυσιοπαθολογίας του μυοκαρδίου. Εξέχουσα θέση για την εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου κατέχει η αξονική στεφανιογραφία και το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.

            Στο στρογγυλό τραπέζι βαλβιδοπάθειας τονίστηκε η συσχέτιση παρέμβασης των Επεμβατικών Καρδιολόγων με τους Καρδιοχειρουργούς. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργικότητας της θωρακικής αορτής  και η σωστή αντιμετώπιση των διαχωρισμών.

            Στο έβδομο στρογγυλό τραπέζι, συζητήθηκαν ενδιαφέροντα περιστατικά  από  τα νοσοκομεία, κρατικά και ιδιωτικά, της Αττικής.

            Στη συνέχεια, επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία στη διακοπή του καπνίσματος και μόνο στους καπνιστές, που δε δύνανται με άλλο τρόπο να διακόψουν το κάπνισμα, ως εναλλακτική λύση δίδεται η θέρμανση του καπνού και όχι η καύση διότι με την καύση παράγονται προϊόντα, που προκαλούν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.

            Παρουσιάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον προς συζήτηση τα περιστατικά καρδιολογίας του METROPOLITAN GENERAL με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων της Κλινικής.

            Στο στρογγυλό τραπέζι “Βηματοδότες-Απινιδωτές” τονίστηκε η μεγάλη εξέλιξη στον τομέα αυτό, στον οποίο δεν υπολείπεται η χώρα μας.

            Στο ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι της υπέρτασης αναφέρθηκε η μεγάλη σημασία της ρύθμισης των υπερτασικών, οι οποίοι στη χώρα μας αγγίζουν το 1/3 του πληθυσμού, που δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.

            Στο στρογγυλό τραπέζι για τις μυοκαρδιοπάθειες επισημάνθηκε ότι στη χώρα πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία θα ελέγχουν και τους συγγενείς των ασθενών με μυοκαρδιοπάθειες.

            Τελειώνοντας, στο στρογγυλό τραπέζι της Επεμβατικής Καρδιολογίας τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης της ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.