Φωτεινό παράδειγμα το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Πώς θα θέλαμε να λειτουργεί το Ελληνικό δημόσιο; Σίγουρα όχι έτσι που το έχουμε συνηθίσει και κατατάξει, σαν ένα παράγοντα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα μας, επιβαρύνει την ψυχολογία μας, ξετινάζει την τσέπη μας και υποθηκεύει το μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας εδώ και δεκαετίες. Κι όμως, μέσα σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον, εμφανίζονται κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αντίδρασης που θα έπρεπε να είναι φωτεινός οδηγός για το πρόσωπο του Δημοσίου τομέα που θα θέλαμε. Και το πιο παράδοξο είναι ότι αυτό που θα αναφερθούμε, το διαπιστώσαμε σε ένα αστυνομικό τμήμα, εκεί που δεν θα το περίμενε κάποιος.

Μια τυχαία επίσκεψη σε αστυνομικό τμήμα των νοτίων προαστίων (στο ΑΤ Γλυφάδας), σε αντιδιαστολή με μια παλαιότερη εκεί, δημιούργησε τεράστια θετική εντύπωση. Τόσο για το επίπεδο εξυπηρέτησης όσο και για την μεταμόρφωση του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά. Η πρώτη έκπληξη ήταν η ειδική διαγράμμιση για ΑΜΕΑ, οι οριοθετημένες θέσεις πάρκινγκ, τα φροντισμένα παρτέρια, οι θέσεις για ποδήλατα μέχρι και για τετράποδα υπήρχε πρόβλεψη, πινακίδα ενημερωτική για τον covid σε ελληνικά Αγγλικά, Αγγλόφωνη επιγραφή “POLICE” αφού το τμήμα βρίσκεται σε ιδιαίτερα τουριστική περιοχή.

Κάπου εκεί νόμιζες ότι ήσουν μπροστά από μια ιδιωτική επιχείρηση που σέβεται απλά, τον συναλλασσόμενο μαζί της. Ευτυχώς οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν και στο εσωτερικό, που υπήρχε ένας αέρας ανανέωσης και ολοκληρώθηκε με το επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Σίγουρα αυτό που είδαμε, έμοιαζε με γαλατικό χωριό μέσα στον κυκεώνα του ελληνικού δημοσίου. Φροντίσαμε να μάθουμε που οφειλόταν και αν ενδεχομένως έχουμε πληρώσει εμείς για έργα βιτρίνας. Τελικά όπως ήταν ευρύτερα γνωστό στην τοπική κοινωνία, όλα οφείλονται στην πρωτοβουλία ενός προσώπου, που τυχαίνει να είναι ο διοικητής του τμήματος. Ένας δημόσιος υπάλληλος δλδ διορισμένος σε μια θέση, για αόριστο χρονικό διάστημα. Χωρίς κίνητρο να βελτιώσει οτιδήποτε, αφού δεν πρόκειται να αξιολογηθεί και ποτέ, θετικά ή αρνητικά.



Τα κριτήρια προαγωγών άλλωστε τα ξέρουμε και απέχουν παρασάγγας από το να είναι αξιοκρατικά και όχι αυστηρά κομματικά. Κι όμως, λόγω της προσωπικής πρωτοβουλίας και της διάθεσης ενός ανθρώπου, την αφιλοκερδή συνδρομή ιδιωτών αλλά και θεσμικών φορέων φτάσαμε σε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Όχι μόνο δεν επιβάρυνε την τσέπη του φορολογούμενου, αλλά αντιθέτως αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το ποια θα έπρεπε να είναι η νοοτροπία των δημόσιων λειτουργών και πολύ περισσότερο πώς θα έπρεπε να γίνεται η αξιολόγηση των ικανών ώστε να ξεχωρίζουν από τους μέτριους και τους ανεπαρκείς. Πηγή: Ελληνικό δημόσιο FOREVER/Hari Athan

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Φωτεινό παράδειγμα το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 17/04/2021 at 11:27 μμ
    Permalink

    Μπραβο του διοικητη. Τωρα θα πρεπει να μαθει και τροπους σε καποιους εκει μεσα.

    Απαντήστε
  • 14/02/2024 at 5:55 μμ
    Permalink

    Ακυρώστε αυτή τη δημοσίευση…σήμερα κι με την βούλα “έπεσε” -“κατέρρευσε” ο μύθος αυτός περί φωτεινού παραδείγματος το συγκεκριμένο τμήμα.
    Πάντα είχε θέματα αλλά σήμερα ακόμα κι στο θέμα διαμόρφωσης του χώρου …απέτυχε.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.