Η θάλασσα έγινε στεριά στο Καβούρι και πας με τα πόδια στο νησάκι απέναντι (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας στο Καβούρι και μπορείς να πας με τα πόδια στο νησάκι που είναι απέναντι. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της άμπωτης και η εικόνα είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Η άμπωτη, το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή αυτών των ουράνιων σωμάτων.

Δείτε τις φωτογραφίες από το IloveVouliagmeni

Το τι συνεπάγεται και πού οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας που σημειώνεται σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.



Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Αναφερόμενος στο τσουνάμι που είχε πλήξει τη Σάμο πριν κάποιους μήνες, επισήμανε, ότι το φαινόμενο είχε 7-8 λεπτά μέχρι να σημειωθεί. «Και όμως προλάβαμε και ειδοποιήσαμε κόσμο μέσα σε αυτό το χρόνο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.