“Σφάζονται” για τον Φαληρικό Όρμο, Δούρου και Σπανάκης




“Η πρώτη φάση ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ολοκληρώνεται το Μάιο του 2021”, ανακοίνωσε με δελτίο τύπου, η Περιφέρεια Αττικής.

Το φλέγον θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ξεκαθάρισε πως η Α’ Φάση έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 85% , αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο και εξασφαλίζονται πόροι για το επόμενο στάδιο του έργου.

Την προηγούμενη ημέρα, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ρένα Δούρου, με ανάρτηση που έκανε στα social media, ζητά τη συμμετοχή όλων των βουλευτών που εκλέγονται στα Νότια, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας, γιατί το εμβληματικό αυτό έργο, αντί για οικολογικό, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εμπορικό πάρκο.

Στην τοποθέτηση της Ρένας Δούρου, απάντησε ο βουλευτής του νοτίου τομέα με τη ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης.



Ξεκινάμε με την ανάρτηση της Ρένας Δούρου:

Ήταν Απρίλιος του 2019, όταν η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής έδινε στην κυκλοφορία τη νέα λεωφόρο Ποσειδώνος, με τρεις λωρίδες ασφαλούς και γρήγορης κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου, της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου. Ένα σημαντικό γεγονός για εποχούμενους, για όλους τους πολίτες, που ήσαν υποχρεωμένοι να χάνουν πολλές ώρες σε μποτιλιαρίσματα καθημερινά.

Μια θετική είδηση για την καθημερινότητά μας. Και όμως. Ω του θαύματος! Η καλή αυτή εξέλιξη, που δεν είχε να κάνει με ένα πρόσωπο ή ένα κόμμα, έπρεπε να… καταβαραθρωθεί, να υποτιμηθεί, να απαξιωθεί, να υπονομευθεί με κάθε τρόπο. Γιατί; Μα για να μην.. πιστωθεί σε μια αυτοδιοικητική παράταξη! Να μην αναγκαστούν κάποιοι να πουν καλό λόγο για τη Δύναμη Ζωής και τη Δούρου. Τι κι αν οι οδηγοί που σε εκείνη την επίσκεψή μας, μας χαιρετούσαν, κορνάροντας, τι κι αν οι πολίτες μας ευχαριστούσαν για το αυτονόητο, που όμως πήρε δεκαετίες για να γίνει πράξη – ένας σύγχρονος, ασφαλής και σύγχρονος δρόμος;

Τίποτε από αυτά δεν “είδαν” οι φέροντες κομματικές παρωπίδες. Τις επόμενες μέρες διαβάζαμε και βλέπαμε έκπληκτοι “ρεπορτάζ” που επικέντρωναν στις… “καθυστερήσεις, στα μποτιλιαρίσματα, στην ταλαιπωρία των οδηγών λόγω των έργων της Περιφέρειας και της Δούρου”, κοκ. Τι κι αν η πραγματικότητα ήταν εκεί, τη ζούσαν καθημερινά οι εποχούμενοι; Έπρεπε να διαστρεβλωθεί. Ήταν όμως (και) είναι η αλήθεια, που κάποιοι (εκλεγμένοι και όχι μόνο) δεν αφήνουν να χαλάσει την ωραία τους ιστορία. Ιστορία ψεύδους και διαστρέβλωσης μιας σπουδαίας υπόθεσης, όπως είναι το δικαίωμα των πολιτών στην ασφαλή μετακίνηση, σε σύγχρονες οδικές υποδομές.

Γιατί κάνω σήμερα αυτό το throw back; Η αφορμή είναι η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Φαληρικό. Η ουσία είναι όμως είναι το μέλλον του εμβληματικού έργου της ανάπλασης του Φαληρικού. Ενός έργου που κάνει πράξη την Αττική Ριβιέρα, που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εδώ και πάνω από μισό αιώνα! Συζητάμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το μέλλον του έργου που ανοίγει το δρόμο προς τη θάλασσα για χιλιάδες συμπολίτες μας στους δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου.

Του έργου που δημιουργεί ένα σύγχρονο Οικολογικό πάρκο 300 στρεμμάτων, δημόσιο, ανοικτό χώρο ευεξίας και πολιτισμού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση καθώς η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας κωλυσιεργεί, καθυστερεί την άμεση δημοπράτηση των εργασιών της β Φάσης του έργου, επικαλούμενη σαθρές δικαιολογίες – τύπου έλλειψη μελέτης εφαρμογής ενώ η Διοίκησή μας παρέδωσε έτοιμη Μελέτη και τα τεύχη Δημοπράτησης για τη β φάση.

Στόχος της Διοίκησης είναι να ακυρώσει αυτό που σηματοδοτεί μια τεράστια ανάσα των πολιτών σε όλα τα επίπεδα (ασφάλειας, αντιπλημμυρικών υποδομών, πράσινου, οδικής κυκλοφορίας), ένα έργο που δεν αφορά μόνο το νότιο μέτωπο αλλά όλη την Αττική. Και να το αντικαταστήσει με… real estate εμπνεύσεως βαριές εμπορικές χρήσεις, που καταστρέφουν, κατακερματίζουν, απαξιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με απλά λόγια: το Οικολογικό θα μετατραπεί σε Εμπορικό Πάρκο. Τα βουνά από χώματα που ορθώνονται σήμερα στην παραλία, θα μένουν στη θέση τους όσο δεν προχωρά η β φάση. Δεν είναι τυχαία η κοινή αντίδραση των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, που έχουν εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της άμεσης έναρξης της Β Φάσης και της ολοκλήρωσης του έργου.

Αυτό το Ψήφισμα ακριβώς η Δύναμη Ζωής το φέρνει σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς υιοθέτηση. Γιατί δεν πρέπει να την επιτρέψουμε να πάει πίσω και, εντέλει, να καταργηθεί το έργο, όπως επιχειρεί να κάνει η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας. Και αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να έχει κομματικά χρώματα γιατί η ζωή των συμπολιτών μας δεν είναι γαλάζια, κόκκινη, πράσινη ή ροζ. Πρέπει να είναι κοινός αγώνας όλων των βουλευτών που εκλέγονται στο Νότιο Τομέα.

Ακόμη, και κυρίως, των κυβερνητικών + βουλευτών Νίκος Δένδιας , Konstantinos Kyranakis , Διονύσης Χατζηδάκης , Harry Theoharis, Σοφία Βούλτεψη , Anna Karamanli , , Μπάμπης Παπαδημητρίου , Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos , Βασίλης Σπανάκης , έστω κι αν η ΝΔ ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία απομείωσης του έργου της λεωφόρου και της στοχοποίησής μου… Ας είναι. Τη λεωφόρο τη χαίρονται σήμερα καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Έτσι όπως πρέπει να χαρούν την ολοκλήρωση της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, της Αττικής Ριβιέρας. Όχι για να γίνει το… χατίρι της Δούρου. Αλλά γιατί εμείς όλοι και όλες το οφείλουμε στους πολίτες της Αττικής.Ευχαριστώ πολύ Νίκος Παππάς, Theano Fotiou , Ioannis Mouzalas , Γιάννης Μπαλάφας , Rallia Christidou Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis

Σκληρή απάντηση Σπανάκη για τις ευθύνες Δούρου στο ημιτελές έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Με αφορμή ανάρτηση της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου σχετικά με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Ήταν Απρίλιος του 2019, όταν η κα Δούρου ως Περιφερειάρχης Αττικής εγκαινίαζε το οδικό έργο της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος .
Ήταν λιγότερο από 2 μήνες πριν από τις πολιτικές εκλογές όταν άρον-άρον εγκαινίασε ένα ημιτελές έργο, χωρίς τις προσβάσεις και τα υδραυλικά έργα.
Ένα έργο που λόγω της ατελούς μελέτης του, προκλήθηκε αύξηση κόστους 50% από την αρχική σύμβαση.
Ένα έργο που δεν είχε εξασφαλίσει πιστώσεις για την ολοκλήρωση της β’ φάσης.
Το μόνο που κατάφερε με την εσπευσμένη δημοπράτηση του έργου, χωρίς πλήρη μελέτη, είναι να αναγκάσει την Διοίκηση του κ. Πατούλη να τρέχει και να μην φθάνει.
Χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις για την β’ φάση, κατάφεραν να υψώσουν, ένα τοίχος χωμάτων στο παραλιακό μέτωπο εις βάρος των κατοίκων του Μοσχάτου.
Και τώρα τι μένει;
Η κα Δούρου να διαμαρτύρεται εκ του ασφαλούς – όταν το κόμμα της στο παρελθόν καταδίκαζε τα φαραωνικά έργα – οι δημοτικές Αρχές να καταγγέλλουν τις καθυστερήσεις και η Διοίκηση Πατούλη να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Δε θα δεχθώ ως Βουλευτής του Νοτίου Τομέα και γέννημα θρέμμα του Μοσχάτου μαθήματα αποτελεσματικότητας από την κ. Δούρου. Αντιθέτως θα αγωνιστώ για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του Μοσχάτου, της Καλλιθέας αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής.
Προσκαλώ και προκαλώ την κ. Δούρου να απαντήσει στα 5 παρακάτω ερωτήματα.
1) Γιατί δημοπρατήσατε ένα έργο σπασμένο σε 2 φάσεις με ατελή μελέτη; Απόδειξη ότι το κόστος του έργου της α΄φάσης ανέβηκε στο 50% της σύμβασης.
2) Όταν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου είχατε επισημάνει την ύπαρξη 2 φάσεων και ότι τα χώματα της α’ φάσης θα παρέμεναν μέχρι να ολοκληρωθεί και η β΄ φάση; Αν όχι, έχετε παραβεί τους περιβαλλοντικούς όρους.
3) Όταν αποφασίσατε να σπάσετε το έργο σε 2 φάσεις, από ποιες πιστώσεις θα εξασφαλιζόταν η συνέχιση του έργου;
4) Πότε προβήκατε σε σύνταξη μελέτης διαχειριστικού κόστους για την λειτουργία του έργου και πως σκοπεύατε να αξιοποιήσετε τις εκτάσεις και τα κτίσματα;
5) Γιατί εγκαινιάσατε ένα έργο πριν από τις εκλογές, ενώ δεν είχε τελειώσει; Τα εγκαίνια νοούνται όταν το έργο ολοκληρώνεται στο σύνολο του.
Το έργο αυτό είναι έργο ζωής για τους κατοίκους του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και των γειτονικών Δήμων. Όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών χάσανε την πρόσβαση και την επαφή τους με την θάλασσα εδώ και αρκετές δεκαετίες μέχρι και την περίοδο των Ολυμπιακών έργων που η παραλία χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς ως χώρος εναπόθεσης μπάζων.
Το τεράστιο αυτό έργο που θα αλλάξει το τοπίο στην περιοχή, πρέπει να τύχει ανάλογου σεβασμού και αντιμετώπισης.
Είναι ιερό καθήκον μου ως βουλευτού, κατοίκου αλλά και συνειδητού πολίτη αυτής της χώρας να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση αυτού του έργου, με διαφάνεια και προς όφελος των πολιτών.
Ζητώ να δώσει άμεσα απαντήσεις στα καίρια αυτά ερωτήματα η κα Δούρου και είμαι ανοιχτός στον διάλογο μαζί της.
Έχω μάθει να υπηρετώ με συνέπεια λόγου και έργων τους πολίτες και θα με βρίσκουν μπροστά τους όλοι οι διαστρεβλωτές που απεργάζονται σχέδια εις βάρος των πολιτών των Νοτίων Προαστίων».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.