Το Μακάμπι – Παναθηναϊκός που άλλαξε τους κανονισμούς του μπάσκετ!




Στο Τελ Αβίβ ενάντια στη Μακάμπι (6-8) δοκιμάζεται ο Παναθηναϊκός (5-9) και σε ένα all time classic ντέρμπι: 41 ματς, τρεις τελικοί εδώ και 49 χρόνια. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 1971-72 όταν αντάμωσαν στο Πρωταθλητριών, με τον ΠΑΟ να νικά 81-73 στον «Τάφο του Ινδού», σε ένα από τα τελευταία ματς της καριέρας του Γιώργου Κολοκυθά που τραυματίσθηκε σοβαρά λίγες μετά, και ηττήθηκε με 81-80 σε ένα… διπλά ιστορικό ματς. Αφενός διότι ήταν το πρώτο στο ανακαινισμένο «Γιάντ Ελιάου», που ήταν κλειστό επί δύο χρόνια, αφετέρου διότι… άλλαξε τον κανονισμό. Τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη ο Κέφαλος αστόχησε επίτηδες στις βολές, παρουσία στο γήπεδο του τότε γενικού γραμματέα της FIBA, Γουίλιαμ Τζόουνς. Ετσι, από την επόμενη σεζόν, καταργήθηκε η παράταση σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος (σε διπλά ματς).

Εκτοτε; Πολλά ιστορικά, μεταξύ τους, παιχνίδια. Αλλά πέρασαν 25 χρόνια για να γευτεί ο Παναθηναϊκός την… άλωση στοίχημα καθώς στις 15 Φεβρουαρίου 1996 νίκησε στο «Γιαντ Ελιάου» με 86-79 με 35 πόντους του Νίκου Οικονόμου (είχε 6/7 τρίποντα) κι άλλους 28 του Ντόμινικ Γουίλκινς. Το 2000 αντάμωσαν στον τελικό της 20ής Απριλίου στο νεότευκτο γήπεδο της Πυλαίας, με τον άλλοτε «Μακκαβαίο» Οντέτ Κάτας να οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο 73-67. Μια χρονιά αργότερα, στο Παρίσι, οι Ισραηλινοί του Πίνι Γκέρσον πήραν το τρόπαιο με 81-67 σε ματς όπου ο Ισπανός Σάντσα και ο Γάλλος Ντοριζόν έπαιξαν (όχι στοίχημα μπάσκετ αλλά)… Μακάμπι

Μετά τους «back to back» τελικούς, ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στον ημιτελικό του Final 4 του 2002 στην Μπολόνια, που εξελίχθηκε σε μια ραψωδία του Ντέγιαν Μποντιρόγκα (26 π.). Η Μακάμπι πήρε το αίμα της πίσω στον ημιτελικό του 2004 στη Μόσχα (91-82) και το 2011, στη Βαρκελώνη, ο «εξάστερος» κατέκτησε το τελευταίo του, ως σήμερα, τρόπαιο με 78-70 ενώ η Μακάμπι έφτασε, κι αυτή, τα έξι το ’14 ενάντια στη Ρεάλ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.