Πατούλης: Eνεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο για την μάχη ενάντια στην πανδημία
Στη σύσκεψη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα συμμετείχε χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Αττικής, αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Υγείας της ΕΝΠΕ κ. Γιώργος Πατούλης, όπου συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές, τα τρέχοντα και επείγοντα προβλήματα και τα ζητούμενα στην διαχείριση της Υγειονομικής κρίσης κατά τους μήνες που έρχονται, σε συντονισμό των Περιφερειών με την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον ΕΟΔΥ και  το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε τη συνάντηση κρίσιμη ενόψει της έναρξης της νέας κατάστασης και του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο, όπως είπε, οι κοινωνίες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν με την συνοχή και την μέγιστη αξιοποίηση των πρωτοβουλιών και δυνατοτήτων του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, όπως οι καιροί προστάζουν.

«Είναι σημαντική η σημερινή ευκαιρία  που μας δίδεται για να αξιολογήσουμε από κοινού τα συμπεράσματα των πεπραγμένων των Περιφερειών της χώρας ανά την επικράτεια και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα θετικά σημεία, ώστε να βγούμε ακόμη καλύτεροι από το επερχόμενο κύμα της κρίσης. 

Οι ελληνικές Περιφέρειες επέδειξαν επαγρύπνηση και αποτελεσματικότητα,  όμως είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε κατά το δυνατόν αρτιότερα για ό,τι απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί».Ο Περιφερειάρχης Αττικής σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα και του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για τις ανάγκες λήψης μέτρων στις κοινωνικές δομές, υπογράμμισε ότι για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της ασφάλειας των ωφελούμενων  στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος για την παρουσία μηδενικών κρουσμάτων κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Ο κύριος Πατούλης εξήγησε ότι επ’ αφορμή της διαδικασίας αδειοδότησης των ΜΦΗ, που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής,  οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ζήτησαν από τους πρώτους μήνες της πανδημίας την υποστήριξη και την καθοδήγηση των υπηρεσιών και των διευθύνσεων της Περιφέρειας Αττικής.

«Ανταποκριθήκαμε με αντανακλαστικά επείγοντος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, «και συμβάλαμε κατά το μέγιστο με όλες μας τις δυνάμεις στην ασφάλεια των ευάλωτων και ευπαθών μελών της κοινωνίας μας, από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας, προφανώς και στην έκδοση εγκυκλίων για την έγκαιρη απαγόρευση του επισκεπτηρίου».

Ο κύριος Πατούλης ευχαρίστησε και ενώπιον όλων τις υπηρεσίες, τους εργαζόμενους και την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, που έπραξαν μέχρι σήμερα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα υπηρετώντας την ετοιμότητα, την εφαρμογή των αρχών της Δημόσιας Υγείας που οι συνθήκες της πανδημίας υπαγορεύουν. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο ΕΟΔΥ την αναγνώριση και δημοσίως του έργου των εργαζομένων των υπηρεσιών των Περιφερειών «που στέκονται άοκνοι και άγρυπνοι πίσω από κάθε δράση και προσπάθεια».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρθηκε επίσης στις δειγματοληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιούν τα κλιμάκια των ειδικών ιατρών και νοσηλευτών του Συντονιστικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε επιλεγμένους επιδημιολογικά στόχους και στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Αττικής και ανέφερε ότι βάσει της πολύ καλής συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ, «η πυκνότητα των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης έχει αυξηθεί πλέον ικανοποιητικά και βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση».

Είναι σαφές, ανέφερε ο κύριος Πατούλης ότι λόγω της αύξησης των δειγματοληψιών έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα, τα οποία τρομάζουν. Όμως, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, είναι καλύτερα  να είμαστε τρομαγμένοι παρά να υπάρχει εφησυχασμός.

Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε την ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. «Δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά, «η αυτοδιοίκηση να σπερματολογεί μέσα από αποσπασματικές τηλεδιασκέψεις με τα μέσα ενημέρωσης. Ζητούμε την ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση της προσπάθειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Ο κύριος Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στη συνδρομή που μπορεί να παράσχει ο μηχανισμός της Περιφέρειας για τους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών που ζήτησαν εξέταση πριν επανέλθουν στην εργασία τους,  καθώς και στην υποστήριξη που μπορεί να παρασχεθεί στην εκπαίδευση, για την πρόληψη απέναντι στον COVID-19, μέσα από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις υπηρεσίες των Περιφερειών για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία.

Ο Προέδρος του ΕΟΔΥ κύριος Αρκουμανέας επεσήμανε τη στενή και εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Οργανισμού και της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της γεωγραφικής  εγγύτητας και της σύνθεσης προσπαθειών και πρωτοβουλιών που προσωπικά έχει αναπτυχθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη. 

Κλείνοντας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες της χώρας, ότι τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί και οφείλουμε να χτίσουμε στην προηγούμενη εμπειρία  με μια αμφίδρομη και δημιουργική σχέση.

Τη σύσκεψη παρακολούθησαν στην Περιφέρεια Αττικής ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννης Σελίμης , ο Ατιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Θανάσης Βαθιώτης και η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κυρία Άννα Μεγάλου. 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.