Η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου
Με τον νόμο 4521/2018 θεσπίστηκε στη χώρα μας η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ένας θεσμός σίγουρα σωστός, ο οποίος αποτελούσε διαχρονική διεκδίκηση της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη δεκαετία του ’80.

Η υλοποίηση του θεσμού αυτού, απαιτεί κτιριακές υποδομές, προσλήψεις εκπαιδευτικών και οικονομική ενίσχυση των Δήμων για τα λειτουργικά έξοδα.

Για την υλοποίηση του θεσμού σε κάθε Διεύθυνση Α΄βάθμιας εκπαίδευσης συγκροτήθηκε επιτροπή από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, εκπρόσωπο της συνδικαλιστικής ένωσης των εκπαιδευτικών της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης και τον Δήμαρχο της κάθε περιοχής που θα εξέταζε το πώς θα υλοποιούνταν ο θεσμός στη λογική εξεύρεσης χώρων όπου θα εγκαθίσταντο προκατασκευασμένες αίθουσες με συγκεκριμένες προδιαγραφές (προφανώς όχι κοντέινερ). Η πρόβλεψη ήταν να φιλοξενούσαν τα παιδιά μας μέχρις ότου κατασκευαστούν αίθουσες νηπιαγωγείων. Μάλιστα, για την ταχύτερη τοποθέτηση των αιθουσών αυτών θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες αντιμετώπιζαν γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου.

Σε ότι αφορά το Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου στην απόφαση που ελήφθη είναι κατηγορηματική η θέση του Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου και είναι δημόσια καταγεγραμμένη. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος συμφώνησε στην υλοποίηση του προγράμματος μόνον και εφ’ όσον υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου για έγκαιρη δημιουργία των απαιτούμενων χώρων. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού, η δημοτική αρχή σε άριστη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Παράλληλα, ξεκινήσαν οι διαδικασίες από το ΚΤΥΠ για την προμήθεια και εγκατάσταση αιθουσών ώστε να είναι έτοιμες με το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους.Πράγματι, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και αναδείχθηκε ο ανάδοχος για 5 αίθουσες στη Δ.Ε Μοσχάτου και 2 αιθουσών στη Δ.Ε Ταύρου. Δυστυχώς όμως, πριν από την τελική υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος παραιτήθηκε και μέχρις ότου να αναδειχθεί ο επόμενος υπήρξε μικρή αλλά σημαντική καθυστέρηση. Παράλληλα για την καλύτερη χωροταξική κατανομή των μικρών μαθητών, ο δήμος ενήργησε με δικούς του πόρους στην προμήθεια δύο επιπλέον αιθουσών στη Δ.Ε Μοσχάτου.

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι έχει αναδειχτεί ανάδοχος και από την ΚΤΥΠ και από τον Δήμο. Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς για την εγκατάσταση των αιθουσών και του εξοπλισμού και ότι εντός του Οκτωβρίου θα έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα νέες αίθουσες θα εγκατασταθούν:

–      Μια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου

–      Μια στο 2ο Νηπιαγωγείο Μοσχάτου

–      Μία στο 3ο Νηπιαγωγείο Μοσχάτου

–      Μία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου

–      Μία στο 5ο Νηπιαγωγείο Μοσχάτου

–      Δύο στο οικόπεδο της οδού Θράκης στο Μοσχάτο

–      Μία στο 2ο Νηπιαγωγείο Ταύρου

–      Μια στο 4ο Νηπιαγωγείο Ταύρου

Επειδή διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των παιδιών στο 3ο Νηπιαγωγείο Μοσχάτου έγιναν ενέργειες και θεωρούμε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εγκατασταθεί οι αίθουσες που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Μπορούμε ως Δήμος  να δεχθούμε την οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική, όσο σκληρή και αν είναι από τους γονείς, όχι όμως από εκείνους τους παράγοντες που υποστήριξαν άκριτα την εφαρμογή του θεσμού χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Τώρα αυτοί οι «κύριοι» μας κουνάνε το δάχτυλο για προβλήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς καμμιά ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ζητούμε την κατανόηση των οικογενειών και διαβεβαιώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται με απόλυτη συνέπεια για την άριστη και ασφαλή λειτουργία των Σχολείων της πόλης μας, κάτι που έχει αναγνωριστεί από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.