Είναι αξιόπιστα τα rapid test που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ για να εντοπίζει έγκαιρα κρούσματα;




Στα ποσοστά αξιοπιστίας των γρήγορων τεστ αντιγόνων (rapid test) που χρησιμοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ταχεία ανίχνευση θετικών φορέων Covid-19, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για φθηνά και εύχρηστα τεστ, τα οποία το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε ως λύση για την γρήγορη επιδημιολογική διερεύνηση κρουσμάτων με λοίμωξη Covid-19, σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Τα rapid test αντιγόνων -που βγάζουν αποτέλεσμα για τον κορονοϊό μέσα σε 15 λεπτά– χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου στο KYT του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιστρατεύτηκαν στο “σαφάρι” της μαζικής και γρήγορης ανίχνευσης κρουσμάτων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ, σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Τα rapid test είναι αξιόπιστα και αυτό επιβεβαιώθηκε στα ελληνικά εργαστήρια, ανέφερε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης: “Το προφίλ αξιοπιστίας σε όσα τεστ από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, είναι ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια”, τόνισε.



Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιεί αυτό το είδος εξέτασης για τον κορονοϊό, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη διασφάλιση και διάθεση 120 εκατομμυρίων rapid test, για τη διάθεσή τους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με σκοπό την ταχεία περιχαράκωση της επιδημίας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Που έχουν γίνει μέχρι σήμερα rapid tests στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 200.000 ταχέα τεστ αντιγόνων, ύψους 1.000.000 ευρώ, μετά από δωρεά ιδιώτη προς στο ελληνικό κράτος. Στην χώρα μας χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση επιδημιών σε συνθήκες κρίσης, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερο κατά τη χειμερινή περίοδο στην καθημερινή κλινική πράξη.

Από τις 200 χιλιάδες τεστ έχουν, ήδη, χρησιμοποιηθεί, περίπου 7.000 μεταξύ 12 και 20 Σεπτεμβρίου στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ της Λέσβου. Εκεί, τα rapid test έφεραν στην επιφάνεια 243 νέες μολύνσεις ανάμεσα σε φιλοξενούμενους της δομής.

Τις τελευταίες 5 ημέρες περισσότερα από 2.600 rapid test διεξήχθησαν από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Πολιτική Προστασία, σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας (Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου), όπου εντοπίστηκαν 61 κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ των οποίων 34 σε αλλοδαπούς. Ειδικότερα, στην Πλατεία Κουμουνδούρου από τα 574 γρήγορα τεστ που έγιναν, βρέθηκαν 23 θετικά περιστατικά (6 σε Έλληνες και 17 σε αλλοδαπούς).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες και η εξέταση ήταν δωρεάν. “Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού”, τόνισε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Να σημειωθεί ότι στις γειτονιές της Αθήνας που γίνεται η δωρεάν εξέταση από τον ΕΟΔΥ, οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να εξεταστούν για τον ιό SARS-C0V-2. (Πηγή: iatropedia.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.