Στο Βάραθρο της Κορυφογραμμής του Υμηττού




Στην κορυφή του Υμηττού ανάμεσα στις κεραίες και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκεται ένα πανέμορφο σπηλαιοβάραθρο, γνωστό ως Βάραθρο Κορυφής Υμηττού.

Βρίσκεται σε υψ. 900μ. περίπου, ΒΑ της κορυφής Εύζωνας κοντά στην τοποθεσία Γούπατα (δολίνες) και στη θέση Σπιθάρι, πάνω από τα χαρακτηριστικά κατακόρυφα βράχια της ανατολικής πλευράς.

Εχει κατακόρυφο βάθος 22μ. (συνολικά 64 μ.) και αποτελείται από δύο μεγάλους και αρκετά ανώμαλους θαλάμους, που ο ένας, η μεγάλη σάλα, είναι διαστάσεων 30 x 12μ. και έχει αρκετά μεγάλους σταλαγμίτες. Πρωτοεξερευνήθηκε στις 15.12.1935 και μια μικρή περιγραφή δημοσιεύθηκε στη επετηρίδα τους ΕΟΣ “Το βουνό” έτους 1946 σελ.124. Την ύπαρξη του βαράθρου αναφέρει ο Ι.Σαρρής στο περιοδικό “Εκδρομικά” το Νοέμβριο του 1933, σ’ένα άρθρο του με τίτλο “Εις την κορυφήν του Υμηττού από το Λιόπεσι”. Το βάραθρο εξερευνήθηκε πληρέστερα στις 28.2.1954 και περιγράφεται αναλυτικά στο περιοδικό “ΠΑΝ” Απρίλιος-Μάϊος 1954 (άρθρο Ι.Πετρόχειλου).

Πρόσφατα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το επισκέφτηκαν εξασκήθηκαν στις μεθόδους σπηλαιοαποτύπωσης, σπηλαιοφωγράφησης και μελέτης της σπηλαιόβιας πανίδας, όπου πιθανόν εντοπίστηκε νέο σπηλαιόβιο ασπόνδυλο είδος (υπό μελέτη). (Πηγή: Γεωμυθική)



Η φωτογραφία είναι από το εσωτερικό του και την έβγαλε ο George Oikonomidis.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.