Κλειδιά αυτοκινήτου immobilizer: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!




Συμβουλές από τον κλειδαρά Γλυφάδας και Βούλας Σπανό, τον καλύτερο κλειδαρά των νοτίων προαστίων. Τα πάντα για τα κλειδιά αυτοκινήτων immobilizer αλλά και για πόρτες ασφαλείαςκλειδαριές ασφαλείας και ρολά ασφαλείας οικιών.

Όλα τα κλειδιά αυτοκινήτων πλέον έχουν immobilizer. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Που χρησιμεύει; Τι ακριβώς είναι τα κλειδιά αυτοκινήτου immobilizer;
Η λέξη immobilizer προέρχεται από τη γαλλική λέξη immobile που σημαίνει ακινητοποιώ, οπότε στα ελληνικά μεταφράζεται σαν ακινητοποιητής αυτοκινήτου. Ουσιαστικά το immobilizer εμποδίζει την εκκίνηση του αυτοκινήτου από οποιοδήποτε άλλο κλειδί.

Πότε έγινε απαραίτητο να έχουν τα κλειδιά των αυτοκινήτων immobilizer ;
Το 1998 θεσπίστηκε νόμος που επέβαλε όλα τα κλειδιά των αυτοκινήτων να βγαίνουν με immobilizer ώστε να αποτρέπονται οι κλοπές. Όλη η τεχνολογία πίσω από αυτά τα κλειδιά είναι αρκετά πολύπλοκη και έχει δυσκολέψει πολύ τους επίδοξους ληστές.

Πως λειτουργούν τα κλειδιά αυτοκινήτου immobilizer;
Το immobilizer παρεμβαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα (τα περισσότερα μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει από το 1999 και έπειτα) εμποδίζοντας έτσι την εκκίνηση του κινητήρα από μη εξουσιοδοτημένα κλειδιά.



Πώς ταξινομούνται τα κλειδιά immobilizer και πως αντιγράφονται ;
Με το πέρασμα των χρόνων έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία γύρω από τα immobilizer οπότε έχουν εξελιχθεί. Σήμερα τα κλειδιά αυτά κατηγοριοποιούνται ως πρώτης γενιάς, δεύτερης γενιάς και τρίτης γενιάς.

Πρώτης γενιάς
Το κλειδί του αυτοκινήτου έχει μέσα ένα τσιπάκι με έναν αριθμό ΡΙΝ. Όταν το κλειδί μπει στην μίζα του αυτοκινήτου τότε στέλνει το ΡΙΝ στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου σας. Αν ο αριθμός ΡΙΝ είναι ο ίδιος με αυτόν του εγκεφάλου τότε το σύστημα ακινητοποίησης απενεργοποιείται και το όχημα μπορεί να ξεκινήσει.
Όταν θα χρειαστεί ένα κλειδί με immobilizer πρώτης γενιάς να αντιγραφεί, η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Ο κλειδαράς διαβάζει τον αριθμό ΡΙΝ που υπάρχει στο τσιπάκι και απλά τον αντιγράφει στο καινούργιο τσιπάκι. Η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη και δεν χρειάζεται η παρουσία του αυτοκινήτου.

Δεύτερης γενιάς
Για μεγαλύτερη ασφάλεια, με το πέρασμα των χρόνων, οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων πρόσθεσαν αλγορίθμους. Οπότε σε αντίθεση με το immobilizer πρώτης γενιάς, τα immobilizers της δεύτερης γενιάς χρειάζεται να κάνουν κάποιες απλές πράξεις οι οποίες διαφέρουν σε κάθε αυτοκίνητο. Το τελικό αποτέλεσμα των πράξεων (που μπορεί να είναι αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμοί, προσθέσεις και διαιρέσεις) είναι το σωστό ΡΙΝ.
Για να αντιγραφεί ένα immobilizer δεύτερης γενιάς ο τρόπος είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν της πρώτης γενιάς. Ο κλειδαράς διαβάζει τη πράξη που υπάρχει πάνω στο τσιπάκι και την αντιγράφει εκ νέου στο καινούργιο τσιπάκι. Η διαφορά σε αυτή τη περίπτωση πέρα από τις πράξεις είναι ότι τα τσιπάκια δεύτερης γενιάς έχουν μεγαλύτερο κόστος από αυτά της πρώτης. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται η παρουσία του αυτοκινήτου για να βγει αντικλείδι.

Τρίτης γενιάς
Τα κλειδιά τρίτης γενιάς αποτελούν την πλειοψηφία των σημερινών κλειδιών αυτοκινήτων. Στη συγκεκριμένοι περίπτωση το ΡΙΝ αποτελείται από έναν κρυπτογραφημένο αλγόριθμο ο οποίος παραμένει άγνωστος. Ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει αριθμούς, γράμματα και σύμβολα και μετά από πράξεις το τελικό τετραψήφιο ΡΙΝ που προκύπτει αν συμβαδίζει με το ΡΙΝ που υπάρχει στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου απενεργοποιεί το σύστημα ακινητοποίησης. Έτσι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε επίδοξους ληστές.
Για να μπορέσει ο κλειδαράς να βγάλει αντίγραφο για κλειδί με immobilizer τρίτης γενιάς, χρειάζεται η παρουσία του αυτοκινήτου ώστε να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει το ΡΙΝ. Χρησιμοποιεί ειδικά ασύρματα εργαλεία τα οποία δεν επεμβαίνουν καθόλου στο αυτοκίνητο. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ασφαλής.

Πόσο κοστίζει ένα κλειδί αυτοκινήτου με immobilizer;
Εξαρτάται από τη γενιά του κλειδιού καθώς και τη μάρκα του αυτοκινήτου. Ένα τηλέφωνο σε έναν έμπειρο κλειδαρά θα σας λύσει την απορία, το μόνο που χρειάζεται είναι η μάρκα του αυτοκινήτου σας, το μοντέλο και η χρονολογία κυκλοφορίας του. Επικοινωνήστε με τον Κλειδαρά Σπανό για να πάρετε προσφορά!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.