Με τον θάνατο του χάρισε ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας
Την ώρα όπου όλος ο πλανήτης δίνει μια τιτάνια μάχη, κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν το σθένος να προσφέρουν ζωή στους συνανθρώπους τους, μέσα απο την απώλεια του δικού τους ανθρώπου. Η οικογένεια του 56χρονου Γιώργου Χριστόπουλου από τον Πύργο, με γενναιότητα προχώρησε στην αποφαση της δωρεάς οργάνων όταν ο άνθρωπος τους κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός από τους γιατρούς. Βρήκαν τη δύναμη μέσα σε μια αρκετά επιβαρυμένη περίοδο για όλη την κοινωνία να το πράξουν και να προσφέρουν ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας…

Η μάχη των γιατρών στο Ρίο
Το βράδυ της Παρασκευής παράλληλα με το μέτωπο του κορονοϊού και της εφημερίας στο ΠΓΝΠ, εξελίσσονταν μία άλλη μάχη ζωής στα χειρουργεία του νοσοκομείου. Ιατρονοσηλευτική ομάδα προχωρούσε στη λήψη οργάνων σε απόλυτο συντονισμό με μεταμοσχευτικές ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Ολα ξεκίνησαν όταν επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος 56χρονου από τον Πύργο ο οποίος κατέληξε από αγγειακό εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο. Η οικογένειά του και ιδιαίτερα η σύζυγός του εξέφρασαν την επιθυμία της μεταμόσχευσης των οργάνων του.

Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο στην εποχή που διανύουμε διότι προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου για κορονοϊο σε δότες και υποψήφιους λήπτες. Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Για την κατάλληλη προετοιμασία του δότη συνεργάστηκαν επίσης οι εντατικολόγοι Βασίλης Καραμούζος, Χριστίνα Σκλάβου και Χρυσαυγή Παπαμιχαήλ. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της νοσηλευτικής ομάδας της ΜΕΘ. Το έργο τους ιδιαίτερα δύσκολο καθώς έπρεπε να διατηρήσουν τα όργανα του υποψήφιου δότη σε αρίστη κατάσταση.

Ολονύκτια επέμβαση
Τη σκυτάλη παρέλαβε ώρα 10.00 το βράδυ της Παρασκευής η ιατρονοσηλευτική ομάδα των χειρουργείων για τη λήψη των οργάνων. Επικεφαλής της ομάδας ο καθηγητής χειρουργικής Γιάννης Μαρούλης πλαισιωμένος από την εκπαιδευμένη στο Ωνάσειο αναισθησιολόγο Νέλη Σίντου, τους χειρουργούς Νίκο Μπενετάτο και Βαγγέλη Ηλιόπουλος, ο οφθαλμίατρος Μενέλαος Κανάκης και φυσικά οι νοσηλευτές των χειρουργείων.

Τα δώρα ζωής
Τα όργανα που ήταν κατάλληλα προς μεταμόσχευση ήταν η καρδιά την οποία παρέλαβε ομάδα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μάλιστα η μεταμόσχευση έγινε με απόλυτη επιτυχία και η ιατρονοσηλευτική ομάδα του ΠΓΝΠ δέχτηκε συγχαρητήρια από το Ωνάσειο για την άριστη διατήρηση του μοσχεύματος. Οι νεφροί μεταφέρθηκαν ο ένας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας και ο άλλος στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Επίσης αφαιρέθηκαν οι κερατοδειδείς.

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό σε μία τέτοια κρίσιμη εποχή να υπάρχουν άνθρωποι που να σκέφτονται συνανθρώπους μας που είναι στις λίστες αναμονής να βρεθεί ο σωτήρας τους. Η σύζυγος του ασθενή μας, μας συγκλόνισε με τη στάση της. Αγωνιούσε για τη μεταμόσχευση και τη διατήρηση των οργάνων ώστε να είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση» μας είπε η κ. Φλίγκου.

Καθοριστική στο όλο εγχείρημα ήταν η συμβολή του ΕΚΑΒ που επιφορτίστηκε με τη μεταφορά των μοσχευμάτων.

Ένας υπέροχος άνθρωπος “έφυγε”
Ο Γιώργος ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος και υπέροχος οικογενειάρχης. Η σύζυγος του Σία που έλαβε και την γενναία απόφαση να προχωρήσει στην δωρεά οργάνων σε δηλώσεις της χαρακτήρισε τον 56χρονο σύζυγό της ως τη “χαρά της ζωής”. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την δωρεά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι βοηθήθηκαν πέντε άνθρωποι και τώρα εύχομαι να πάνε όλα καλά. Η καρδιά πήγε στο Ωνάσειο σε έναν άνδρα λίγο μεγαλύτερο από τον άνδρα μου. Δεν γνωρίζω για τους νεφρούς και τους κερατοειδείς» ανέφερε μεταξύ άλλων. «Ο Γιώργος ήταν κυριολεκτικά η χαρά της ζωής. Ήταν δραστήριος, δοτικός, φιλότιμος, φιλόξενος, κοινωνικός, χιουμορίστας, οικογενειάρχης, πολύ καλός μπαμπάς, καταπληκτικός σύζυγος» σημείωσε η Σία Χριστοπούλου.

Το συλλυπητήριο του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας
Ο 56χρονος ήταν μέλος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας που με ανακοίνωση του αποχαιρέτισε το φίλο και μέλος του. “Το Σωματείο Παραπληγικων και Κινητικά Αναπήρων Νόμου Ηλείας θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του μέλους του Γιώργου Χριστοπούλου που τόσο απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή. Ο Γιώργος ήταν ένας άνθρωπος μοναδικός για όλους εμάς που είχαμε τη τύχη και την τιμή να συμπορευτούμε μαζί του. Ένας αληθινός μαχητης και ενεργός πολίτης δεν είναι πια κοντά μας. Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Γιώργου Χριστοπούλου. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη”.

Πηγή: ilialive.gr/Με πληροφορίες από pelop.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.