Tι σημαίνει η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας που εξετάζει η κυβέρνηση




Το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών για τις επόμενες 15 κρίσιμες μέρες, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του parapoitika.gr η κυβέρνηση, θέλοντας να αποτρέψει την διάδοση του ιού.

Οι χθεσινές εικόνες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εξόργησαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε από τους στενούς του, συνεργάτες, να επεξεργαστούν ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο στην μετακίνηση των πολιτών.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι σ’ αυτή την φάση να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Και αυτό γιατί οι επόμενες δεκαπέντε μέρες είναι απολύτως κρίσιμες για τον αν θα κερδίσει ή όχι το στοίχημα η χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητοτάκης όπως και πριν από μια (περίπου) βδομάδα, σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει τουλάχιστον για δύο βδομάδες στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.



Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει λάβει με μεγάλη καθυστέρηση η Ιταλική κυβέρνηση.

Τι σημαίνει πρακτικά «καθολική απαγόρευση;»

Ό, τι οι πολίτες θα δεν θα έχουν την δυνατότητα με μια απλή δήλωση να κυκλοφορούν, αλλά θα πρέπει να εγκρίνει την μετάβασή τους, είτε στον γιατρό, είτε οπουδήπτε αλλού και ένα δεύτερο πρόσωπο.

Επί της ουσίας το μέτρο που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχει περιορίσει τις μετακινήσεις, ενώ αυτό που εξετάζει στοχεύει στην καθολική απαγόευση των μετακινήσεων, από τη στιγμή που παρατηρείται μια χαλαρότητα (κυρίως στην επαρχία) στην τήρηση του μέτρου.

Τα όσα υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ενδεικτικά και της ενόχλησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τον σκέψεων που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, σε σχέση με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.

Οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη και εντός της βδομάδας, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, «αρκεί μια μέρα όπως την χθεσινή στη Θεσσαλονίκη για να ανατραπεί προς το δυσμενέστερο η κατάσταση».

Εξοδο για συγκεκριμένη ώρα και όχι όσο θέλει ο καθένας, είναι το επόμενο βήμα που εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που στέλνουμε το γνωστό sms το οποίο μας επιτρέπει την έξοδο, θα έχουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορούμε να είμαστε έξω από το σπίτι.

Η συγκεκριμένη σκέψη εξετάζεται να εφαρμοστεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα και θα συνεπάγεται την κατάργηση της γραπτής δήλωσης και την έξοδο μόνο με sms. To μέτρο αυτό θα περιορίσει και την έξοδο των πιο ηλικιωμένων που είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το Μαξίμου.

Τη συγκεκριμένη πρόθεση φωτογράφισε μία αποστροφή, χθες, του Νίκου Χαρδαλιά, όταν είπε πως δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει έξω για απεριόριστο χρόνο.

Κατά τα λοιπά, οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως φέτος δεν θα κάνουν το καθιερωμένο Πάσχα. Το είπε, χθες, ευθέως ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Φέτος, «δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε στις αυλές και δεν θα επισκεφθούμε τις εκκλησίες μας» είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κρίθηκε απαραίτητη ώστε να προετοιμαστεί εγκαίρως η κοινή γνώμη για τη χρονική επέκταση της εντολής «Μένουμε σπίτι», τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, καθώς το θεωρούν το πιο κρίσιμο κομμάτι για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, παρά τα παραβατικά φαινόμενα που εμφανίζονται, με πολλούς να μη συμμορφώνονται στις κυβερνητικές υποδείξεις, παρατηρείται πως η πλειονότητα σέβεται και τηρεί τα μέτρα. Και επειδή η διαδικασία προβλέπεται μακρά, επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει και μία ψυχολογική διαχείριση.

Εξ ου και χθες ο κ. Πέτσας αρνήθηκε πως εξετάζονται νέα μέτρα, αλλά ζήτησε την πιστή εφαρμογή των όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως προαναφέρθηκε, πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν στο συρτάρι σενάρια που θα έλθουν στο προσκήνιο όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο ίσως κριθεί απαραίτητο να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς πιθανόν να υπάρξει χαλάρωση των πολιτών από την αναμενόμενη κόπωση. Πολύ πιθανό, πάντως, πρέπει να θεωρείται ακόμα πως θα υπάρξει κλείσιμο των διοδίων για το ευρύ κοινό τις ημέρες του Πάσχα, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών που αποτελεί ένα σημείο όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.