Μήνυμα του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου
Αγαπητοί Συνδημότες,

Η εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλάζει άρδην, έστω και προσωρινά την καθημερινότητα μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι η ψυχραιμία, η συνεργασία, η σωστή ενημέρωση, η εμπιστοσύνη στους ειδικούς και η συνεννόηση.Σε καμία περίπτωση ο φόβος και ο πανικός δεν πρέπει να επικρατήσουν και οφείλουμε να είμαστε όλοι μας ιδιαίτερα προσεκτικοί, στη διαχείριση και αναμετάδοση ανεπιβεβαίωτων και ανακριβών πληροφοριών, από μη ειδικούς.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ όλων μας, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο και για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για 14 ημέρες, με στόχο την αποτροπή της διασποράς του ιού στην μαθητική και φοιτητική κοινότητα.

Είναι αναγκαίο όλοι οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες έκλεισαν για να προστατευτούν όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Συνεπώς, οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να αποφύγουν τον συγχρωτισμό σε γήπεδα, καφετέριες, πάρτυ και κυρίως τις συναθροίσεις σε σπίτια ή και εκτός αυτών.

Στη προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, έχουμε όλοι μας σημαντικό μερίδιο προσωπικής ευθύνης, η οποία συνδέεται άμεσα με τη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.

Η προσωπική στάση του καθενός το προσεχές διάστημα, είναι καθοριστική για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου. Θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ατομική ευθύνη, τηρώντας πολύ προσεκτικά τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υπουργείου Υγείας τόσο για την ατομική μας υγιεινή όσο και τις προϋποθέσεις αυτό-περιορισμού. Παράλληλα, είναι καθήκον όλων μας, να συμβάλλουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Ως ευπαθείς ομάδες ορίζονται:

– Όσοι συγκαταλέγονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για σοβαρή νόσηση, όπως πολίτες με χρόνια νοσήματα (αναπνευστικές ανεπάρκειες, πνευμονοπάθειες) όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (ογκολογικοί ασθενείς) όσοι έχουν καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

– Οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.

– Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες αυτές, οφείλουν να προστατεύουν περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και τις συναθροίσεις.

Θεωρούμε αυτονόητο πως ακόμα και σε χώρους που δεν είναι δυνατόν να κλείσουν, (παιδικές χαρές, ιδιωτικοί χώροι άθλησης κλπ) εναπόκειται στην ατομική ευθύνης του κάθε έναν από εμάς να προστατεύομε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας και να μην τους επισκεπτόμαστε.

Οι εξελίξεις είναι δυναμικές και οφείλουμε να παρακολουθούμε τις τροποποιήσεις στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ (https://eody.gov.gr/) καθώς τα δεδομένα αλλάζουν κάθε λεπτό.

Το σύνολο της Δημοτικής Αρχής και εγώ προσωπικά, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε την πόλη μας.

Κλείνοντας κρίνω σκόπιμο να σταθώ και σε ένα ακόμα σημείο, που αφορά την γνωστοποίηση της ταυτότητας των κρουσμάτων και ειδικότερα στη «στοχοποίηση» προσώπων. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν γνωστοποιεί σε κανέναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ούτε ονόματα πολιτών που έχουν νοσήσει. Αντίθετα, προχωρά σε ενημέρωση και παροχή εξατομικευμένων οδηγιών σε όσους κρίνεται απαραίτητο και έπειτα από την εκτίμηση πιθανού κινδύνου. Σκόπιμο είναι να μην σπαταλάμε ενέργεια για να ταυτοποιήσουμε πιθανά κρούσματα, αλλά να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας αυτή, στο ατομικό μας καθήκον που είναι η λήψη προσωπικών μέτρων προφύλαξης.

Είναι αναγκαίο να μην εξελιχθεί η νόσηση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε ένα είδος κοινωνικού «ταμπού», γιατί ο κίνδυνος να οδηγηθούμε όσοι νοσούν από τον κορωνοϊό να σταματήσουν να το λένε δημόσια φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν κοινωνικά, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της μετάδοσης του ιού και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Η ανάσχεση εξάπλωσης της νόσου, εξαρτάται από την προσπάθεια του καθενός ξεχωριστά αλλά και από τις προσπάθειες όλων μας. Για την πόλη μας, την πατρίδα μας, για την υγεία όλων μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.